Какво вероятно не знаете за ментата
Има над 600 типа ментови растения
Разхлаждаща и освежаваща, ментата е билка, която расте обилно, и е налице навсякъде, където погледнете.
Ще я откриете в чайове, десерти, коктейли, сосове, продукти за тяло, паста за зъби и други.
Какво прави тази ароматна билка толкова гъвкава и обичана? Нека се запознаем с някои интересни факти за ментата.
Произход
Научното название на ментата е Mentha requienii. Името ѝ произлиза от гръцката митологична героиня Минте, нимфа, превърната в ароматното растение.
От хилядолетия ментата се използва като символ на гостоприемство. В древна Гърция тя се е втривала в масите, за да приветства гостите.
Билката също така се е употребявала за пречистване на въздуха в храмове и домове. В Близкия изток, ментовият чай е бил и все още си остава напитката, предлагана на гостите при пристигането им.
Повечето сортове мента произхождат от Европа и Азия, но има и някои видове, които са типични за Северна и Южна Америка.
Разновидности на ментата
Има над 600 типа ментови растения, сред които са кръглолистна (ананасова), ябълкова, портокалова, водна и дълголистна (конска) мента. Когато говорим за мента, най-често визираме два конкретни типа: лютива мента и градинска мента (джоджен).
Лютивата мента, парадоксално, е известна още като "сладка мента", тъй като именно нея ще откриете в бонбони, дъвки, чайове, желета, сиропи, сладолед и други сладкарски продукти.
Джодженът е известен като пикантна билка, и затова него използваме основно като подправка при готвене.
Многото варианти за употреба на ментата
Ментата понякога присъства в мароканския тажин и египетските смеси от подправки. Ментата също се използва при готвене на ангешко - стил на готвене, предпочитан най-вече в Англия и САЩ. Тя е невероятно популярна в Турция, Иран и Индия, където се използва в кюфтета и сосове.
Мента също така ще откриете в много индийски чътнита и базирания на йогурт сос раита. Индийците предпочитат да съчетават ментата с други подправки със силен мирис като чили, кокос и зелено манго.
В Малайзия, ментата се използва в комбинация с галангал (сиамски джинджифил) и други ароматни подправки за лакса, пикантно ястие с нудли. Естествено, билката е задължителна съставка и в гръцката салата дзадзики.
Що се отнася до коктейли, прясната мента изпъква в мохитото и ментовия джулеп. Билката е основата на вкуса на ликьора Creme de menthe, който се използва за смесване на коктейли като "Жило" и "Скакалец".
Пиле със скариди и зеленчуци
30.08.2024
Тарталети с Philadelphia
02.09.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015