Източник: flickr.com

Какво вероятно не знаете за ментата

Има над 600 типа ментови растения

Разхлаждаща и освежаваща, ментата е билка, която расте обилно, и е налице навсякъде, където погледнете.

Ще я откриете в чайове, десерти, коктейли, сосове, продукти за тяло, паста за зъби и други.

Какво прави тази ароматна билка толкова гъвкава и обичана? Нека се запознаем с някои интересни факти за ментата.

Произход

Научното название на ментата е Mentha requienii. Името ѝ произлиза от гръцката митологична героиня Минте, нимфа, превърната в ароматното растение.

От хилядолетия ментата се използва като символ на гостоприемство. В древна Гърция тя се е втривала в масите, за да приветства гостите.

Билката също така се е употребявала за пречистване на въздуха в храмове и домове. В Близкия изток, ментовият чай е бил и все още си остава напитката, предлагана на гостите при пристигането им.

Повечето сортове мента произхождат от Европа и Азия, но има и някои видове, които са типични за Северна и Южна Америка.

Разновидности на ментата

Има над 600 типа ментови растения, сред които са кръглолистна (ананасова), ябълкова, портокалова, водна и дълголистна (конска) мента. Когато говорим за мента, най-често визираме два конкретни типа: лютива мента и градинска мента (джоджен).

Лютивата мента, парадоксално, е известна още като "сладка мента", тъй като именно нея ще откриете в бонбони, дъвки, чайове, желета, сиропи, сладолед и други сладкарски продукти.

Джодженът е известен като пикантна билка, и затова него използваме основно като подправка при готвене.

Многото варианти за употреба на ментата

Ментата понякога присъства в мароканския тажин и египетските смеси от подправки. Ментата също се използва при готвене на ангешко - стил на готвене, предпочитан най-вече в Англия и САЩ. Тя е невероятно популярна в Турция, Иран и Индия, където се използва в кюфтета и сосове.

Мента също така ще откриете в много индийски чътнита и базирания на йогурт сос раита. Индийците предпочитат да съчетават ментата с други подправки със силен мирис като чили, кокос и зелено манго.

В Малайзия, ментата се използва в комбинация с галангал (сиамски джинджифил) и други ароматни подправки за лакса, пикантно ястие с нудли. Естествено, билката е задължителна съставка и в гръцката салата дзадзики.

Що се отнася до коктейли, прясната мента изпъква в мохитото и ментовия джулеп. Билката е основата на вкуса на ликьора Creme de menthe, който се използва за смесване на коктейли като "Жило" и "Скакалец".

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

19.08.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара