Източник: flickr.com

Неразкритата култура на Куба

Всичко, което сте смятали, че знаете за Куба, ще се промени

Мирисът на мускусни кубински пури изпълва въздуха на Хавана, докато отпивате поредната глътка от рома Santiago Anejo.

Групата започва да свири традиционно Son Cubano парче, и осъзнавате, че не сте си отваряли Facebook стената от почти седмица. Но нямате нищо против.

Намирате се в Куба, все пак, където животът върви по-бавно. С всяка глътка ром, попивате нови спомени и се наслаждавате на приятелския разговор, който върви с тях.

Вътре в себе си знаете, че никога повече няма да бъдете същите — и това е само началото на заплетената и сложна ваша любов към Куба.

Кога да отидете

Повечето летни месеци в Куба са непоносимо влажни, така че периодът ноември-март е много по-приятно време за посещения, тъй като дневните температури варират от 21 до 27 градуса.

Кубинските градове са създадени за ходене пеша, така че планирайте пътуването си през зимните месеци. Това също така е и най-натовареният сезон за туризъм, така че очаквайте по-високи цени в Casas Particulares (повече за това - по-късно). Освен това валежите като цяло са най-слаби в тези месеци, което прави стрийт фотографията много по-лесна.

Не че изобщо няма да видите дъжд, който всъщност осигурява невероятни сцени и отражения по улиците. Но ако плажовете са вашата страст, влагата на юли и август е чудесно време да натрупате малко слънчев загар на тропическия северен бряг.

Пътуване

Полети до Куба има от София с няколко авиокомпании - Aeroflot, Iberia, Air France, KLM и British Airways. За влизане в страната се изисква туристическа виза с продължителност на престоя 30 дни, която се получава чрез избрания туроператор. Хора с руско или македонско гражданство са освободени от визов режим.

Настаняване

Хотелите извън Хавана са рядкост, така че е най-добре да отседнете в "Casas Particulares". Това са сгради за отсядане при семейството, което ги държи, като повечето наподобяват семейни хотели с добре обзаведени стаи и индивидуални или общи санитарни възли.

Семействата също така приготвят автентични кубински ястия за закуска, обяд и вечеря. Обикновено собствениците са дружелюбни и гостоприемни, и бързо ще се сприятелите с тях. Casas има навсякъде, така че ако нямате резервация, просто се оглеждайте за врати със син символ, приличащ на котва.

Извън факта, че те са най-добрият вариант за автентично кубинско изживяване, тези семейни хотелчета са и по-икономични, като варират от $20 до $30 за нощувка в единична стая. Закуската струва около $4 на човек, а вечерята варира от $7 до $10. Най-добре пропуснете държавните хотели и подкрепете местните семейства, като отседнете в Casa.

Постепенно Casas стават и по-достъпни онлайн, и можете да посетите www.mycasaparticular.com, за да разгледате и направите резервация.

Кухня

До 2010, повечето ресторанти в Куба бяха държавна собственост, като имаше само малки частни ресторанти — "паладари" — които подлежаха на строги регулации.

Преразглеждане на икономическия модел убеди властите да дадат на тези предимно семейни ресторанти по-голяма свобода, примерно колко маси могат да поставят, решение, което преди се вземаше от правителството. Този неочакван ход вдъхнови кубинските почитатели на кулинарното изкуство да отварят ресторанти из цялата страна.

Оттогава кулинарната сцена буквално е експлодирала, и частните ресторанти са станали най-добър избор за вкусни местни ястия, но пък обикновено са по-скъпи от държавните. Нещо повече, истинските бижута се намират край магистралите насред пустошта. За около $3, тези семейни заведения поднасят пилешко, морски продукти, свинско, агнешко и вегетариански предложения за обяд и вечеря.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Resource Travel

18.08.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара