Грилован sous vide октопод

Хрупкав петрохан, майонеза от черeн чесън, зелени маслини и дресинг с конфитиран лимон

17.11.2020 Всички рецепти от този автор →
320 мин.

5 МИН » 315 МИН

Средно
3 - 4 порции

ПРОДУКТИ:

  • 500 г - пипала октопод
  • 1 скилидка - чесън
  • 1 с.л. - пушен пипер
  • 1 ч.л. - лют пипер
  • 1 с.л. - сушен риган
  • 1 ч.л. - смлян кимион
  • 1 ч.л. - сол
за лимоновия винегрет
  • 60 мл - лимонов сок
  • 120 мл - зехтин
  • 1 - малка глава шалот
  • 1с.л. - мед
  • 30 г - конфитиран лимон или 10 г лимонова кора
  • 20 г - каперси
  • 1/4 ч.л. - сол
  • щипка - черен пипер
за сервиране
  • 100 г - петрохан
  • 6-7 - зелени маслини без костилка
  • 3-4 с.л. - майонеза с черен чесън

Видео: Грилован sous vide октопод

Начин на приготвяне

Отделете пипалата на октопода едно от друго. Поръсете с подправките, които сте смесили. 

Сложете във вакуумни пликове и вакуумирайте. 

Изберете функция Sous vide на индукционния плот SensePro® на AEG. Задайте температура 77 градуса и 5 часа време за готвене.

Сложете тенджера със студена вода, поставете безжичната сонда за храна и изчакайте температурата на водата да достигне зададените градуси. 

Поставете пликовете в тенджерата, покрийте с капак и оставете октопода да се готви 5 часа. 

Извадете октопода в купа с леденостудена вода и охладете напълно. 

Пригответе винегрета. 

В купа налейте зехтина, налейте лимоновия сок и разбийте до получаването на емулсия.

Прибавете меда, ситно нарязания конфитиран лимон или настърганата лимонова кора, ситно нарязания лук шалот и каперсите. 

Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. 

В сух тиган запържете нарязания на кубчета петрохан за 4-5 минути, докато стане златист и хрупкав. Извадете в купичка и оставете настрана. 

Загрейте планча грила на AEG на висока температура. Сложете сувитираните пипала октопод и притиснете с тежест. Гответе 2 минути, обърнете и гответе още 2 минути, докато се запече. 

Нарежете пипалата на колелца и подредете в чиния за сервиране. 

Залейте с винегрета и поръсете с хрупкавия колбас. 

Добавете нарязани на лентички зелени маслини и гарнирайте с майонеза с черен чесън.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара