
Грилован sous vide октопод
Хрупкав петрохан, майонеза от черeн чесън, зелени маслини и дресинг с конфитиран лимон
ПРОДУКТИ:
- 500 г - пипала октопод
- 1 скилидка - чесън
- 1 с.л. - пушен пипер
- 1 ч.л. - лют пипер
- 1 с.л. - сушен риган
- 1 ч.л. - смлян кимион
- 1 ч.л. - сол
- 60 мл - лимонов сок
- 120 мл - зехтин
- 1 - малка глава шалот
- 1с.л. - мед
- 30 г - конфитиран лимон или 10 г лимонова кора
- 20 г - каперси
- 1/4 ч.л. - сол
- щипка - черен пипер
- 100 г - петрохан
- 6-7 - зелени маслини без костилка
- 3-4 с.л. - майонеза с черен чесън
Видео: Грилован sous vide октопод
Начин на приготвяне
Отделете пипалата на октопода едно от друго. Поръсете с подправките, които сте смесили.
Сложете във вакуумни пликове и вакуумирайте.
Изберете функция Sous vide на индукционния плот SensePro® на AEG. Задайте температура 77 градуса и 5 часа време за готвене.
Сложете тенджера със студена вода, поставете безжичната сонда за храна и изчакайте температурата на водата да достигне зададените градуси.
Поставете пликовете в тенджерата, покрийте с капак и оставете октопода да се готви 5 часа.
Извадете октопода в купа с леденостудена вода и охладете напълно.
Пригответе винегрета.
В купа налейте зехтина, налейте лимоновия сок и разбийте до получаването на емулсия.
Прибавете меда, ситно нарязания конфитиран лимон или настърганата лимонова кора, ситно нарязания лук шалот и каперсите.
Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте.
В сух тиган запържете нарязания на кубчета петрохан за 4-5 минути, докато стане златист и хрупкав. Извадете в купичка и оставете настрана.
Загрейте планча грила на AEG на висока температура. Сложете сувитираните пипала октопод и притиснете с тежест. Гответе 2 минути, обърнете и гответе още 2 минути, докато се запече.
Нарежете пипалата на колелца и подредете в чиния за сервиране.
Залейте с винегрета и поръсете с хрупкавия колбас.
Добавете нарязани на лентички зелени маслини и гарнирайте с майонеза с черен чесън.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
