
Великден е светъл празник, обичан от всички.
Семейните събирания, богатата трапеза и споделянето й с близки и приятели, приготвянето на козунаци и традиционни за празника ястия, събира всички в кухнята, която е сърцето на дома.
Великденската традиция за боядисване на яйца е неизменна част от празника.
С помощта на мултифункционалните фурни AEG ще ви покажем как да приготвите голямо количество яйца, без да спукате нито едно.
Ще боядисаме великденските си яйца с натурални бои, които освен че са безвредни, дават много красиви пастелни и меки цветове.
Процесът е малко по-бавен от този с купени от магазина бои, но със сигурност си заслужава усилията и времето.
За създаването на натуралните бои ще ви трябват червено зеле, червено цвекло, куркума, сини боровинки и люспи от жълт и червен лук.
Направете натуралните бои
Започнете с приготвянето на боите.
За целта са ви необходими ¼ червена зелка, 100 г боровинки, 2 с.л. куркума на прах, люспи от 4-5 глави жълт и червен лук и 2 глави червено цвекло.
Нарежете зелката на едро, сложете в подходящ съд и залейте с около 2 чаши вода. Варете 30 минути, прецедете и прелейте течността в стъклен буркан.
Боровинките сложете цели, залейте с две чаши вода и варете на слаб огън 20 минути.
В две касероли сложете люспите лук, отново ползвайте по 2 чаши вода и варете 30-35 минути, докато цвета се насити. Прецедете и налейте в стъклени буркани.
По същия начин пригответе нарязаното на кубчета цвекло, а куркумата само залейте с гореща вода.
Към всеки цвят добавете по 1 с.л. натурален ябълков оцет и оставете да се охладят.
Готви умно с AEG: Великденски яйца
Сварете яйцата
В керамична купа или метална кошница сложете яйцата, а след това поставете във фурната.
Изберете функция "Помощ при готвене". Изберете секция "Гарнитури", след това "Яйца", а после режим "Твърдо сварени". Напълнете контейнера с вода и оставете програмата да свърши.
Извадете яйцата и ползвайте топли или охладени, за да боядисате с натурални бои.
Боядисайте яйцата
Син цвят ще получите от червеното зеле.
Жълт от куркума.
Лилав от сини боровинки.
Оранжев от люспите червен лук.
Бежово-кафяв от люспите жълт лук
Розов и пастелно червен от цвекло
Зелен цвят ще получите от боядисано в куркума, а след това потопено в боя от червено зеле яйце
Наситеността на цвета зависи от времето за което яйцето стои в боята. Пробвайте цвета и оставете яйцата в боята между 30 минути и 5-6 часа.
Освен бели яйца използвайте и кафяви, от които ще получите по-плътни и наситени цветове.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
