25-те най-слабо посещавани страни в света

Северна Корея вече не е сред тях

Причините, поради които някои страни са по-малко посещавани, са най-различни, но обикновено сред тях доминират местоположението, свързаната с пътуванията логистика, цената на пътуването, визовият режим, наличието или липса на правителство и нивото на военно положение там.

Достъпните данни от слабо посещаваните страни за туристите от чужбина често са оскъдни, като много от тях не разполагат с туристически служби или правителствени агенции, които обикновено огласяват такива статистики. ООН и Световната организация по туризъм разполагат с относително всеобхватни анализи по въпроса, но някои държави просто не представят официални данни. Поради това се наложи да разчитаме и на други източници на информация.

Готви умно - първата книга с рецепти на Goodlife.bg

 На 18-и октомври ще излезе "Готви умно" - нашата първа книга с рецепти. От 5-октомври стартираме предварителни поръчки за книгата с включена безплатна доставка. Поръчаните на PRE-ORDER книги ще бъдат изпращани след 18.10.2021. След тази дата ще можете да закупите "Готви умно" и от офиса на Goodlife.bg на ул. "Нишава" 37 в София. Книгата можете да поръчате от ТУК.

В материала са използвани новинарски публикации, данни за броя на пътниците от летищата и са водени разговори с туристически агенции.

Туристическите статистики в повечето случаи така или иначе никога не са напълно точни, тъй като различните страни броят туристите по различен начин. Някои например отчитат туристите, пристигащи със самолет, други броят тези, които отсядат в хотели. Пък и винаги има хора, които твърдят, че са туристи, просто за да избегнат допълнителна бюрокрация, която е свързана с пътуването по служебни въпроси.

78 000 души може и да ви звучи като сериозна цифра, но това означава само малко над 200 посетители на ден. За цялата страна. Това определено не е нещо, на което да залагате в икономически аспект като сериозен източник на приходи. Вероятно ще се изненадате да научите, че Северна Корея вече не е сред тези 25 страни, доколкото там има около 270 000 чуждестранни туристи годишно (повечето от тях идват от Китай).

25. Доминика: 78 000 туристи

Защо толкова малко?

Липсата на туристи е една от причините, поради които това е любимата ми карибска държава. Двете летища тук не могат да приемат нищо по-голямо от турбовитлови търговски самолети, така че за повечето хора пътуването до там е свързано с известни транспортни затруднения. Освен ако притежават малък частен самолет, разбира се.

Защо все пак да я посетите?

Трудно е да сбъркате, като посетите място, наричано "Природният остров на Карибите". Разнообразната и фантастична флора и фауна са защитени от редица природни паркове, като всички те без изключение са достъпни за посетители. Очаквайте също така вулканични върхове и Врящото езеро – вторият по големина горещ извор в света, изпреварено само от “езерото Тиган” в Нова Зеландия.

Какво още трябва да знаете?

Носят се слухове, че липсата на масов туризъм прави Доминика едно от любимите места за редица американски знаменитости. Не се изненадвайте, ако Брад Пит ви поздрави в Pagua Bay Bar & Grill. От друга страна, може обаче да предпочетете да се сблъскате със съпругата му…

24. Източен Тимор: 78 000 туристи

Защо толкова малко?

Обзалагам се, че дори не знаете на кой континент е Източен Тимор. Той не е особено добре свързан с останалата част на света, и най-вероятно никога не сте чували за някоя от авиокомпаниите, които летят дотам.

Защо все пак да я посетите?

Гмуркането там е абсолютно ненадминато изживяване! И не очаквайте да отседнете в луксозни хотели. Лично аз спах в колиба без прозорци. С хиперактивен петел наблизо.

Какво още трябва да знаете?

Ще получите виза при пристигане на летището – без особени затруднения. Не пренебрегвайте възможността да се придвижите с mikrolet или микробус, поне веднъж. Тези возила са като кръвоносна система на страната и с тях можете да отидете почти навсякъде. Само не очаквайте да спазват някакъв стабилен график.

Отскочи към Коментарите (1 )

Goodlife.bg

Източник: Business Insider

11.10.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

1 Коментар
1 Александра на 16.08.2022 – Вторник

Доминикана е посетена от 3 млн. туристи през 2020 година, не знам защо е в тази класация..