Източник: Paris Tourist Office, Amélie Dupont

Париж: Бюджетни изненади

Струват повече, отколкото си мислите

Отивате в Париж и обичате шопинга?

Много туристи пристигат в Париж с желанието да купят на свръх-изгодна цена висша мода, аксесоари и парфюми.

Реклама

 

Те си представят, донякъде разбираемо, че “няма как да не е по-евтино да го купя там, защото е френско!” Само че за жалост далеч не винаги е така.

Реалността е, че много малко произвеждани във Франция стоки са наистина “достъпни”.

Дори парижаните плащат цяло състояние за тези модни продукти с приятен аромат, свързвани с френската столица.

Затова, преди изобщо да съставяте списъка с всички ценни френски продукти, с които държите да се снабдите, ето кратка справка, с която да не изпуснете контрола над очакванията си — и бюджета си.

В крайна сметка може и просто да е по-евтино да купите тези неща и без да напускате родината си!

Без значение дали е мини-чантичка Chanel или пътна чанта Louis Vuitton, хората идват в Париж, центъра на лукса, за да се заредят с тези ценни продукти.

Проблемът?

Те не са много по-евтини, отколкото и в родната им страна. Само че е по-приятно да кажеш: “Купих си това в Париж.”

Бюджетен вариант: Ако купувате тези модни продукти по време на пътуването и не сте гражданин на Европейския съюз, не забравяйте да си поискате възстановяване на данъци.

Това само по себе си прави тези стоки много по-достъпни. Имайте предвид обаче, че трябва да похарчите определена минимална сума по време на пътуването.

Същото важи и за дрехите.

Да, дизайнерите са безброй в Париж, но това не означава, че тяхната продукция там е по-евтина.

Всъщност някои от тези дрехи може да са по-евтини в родината ви, купени от мола по време на разпродажба.

Посетете магазините на Gaultier и Givenchy, но не очаквайте да си тръгнете с някакви свръх-изгодни покупки.

Дори по време на провеждащите се два пъти в годината разпродажби (“soldes”), цените им няма да се променят чак толкова много.

Бюджетен вариант: Пробвайте евентуално във винтидж магазините, но дори и там не е гарантирана добра цена.

Париж е световната столица на парфюмите, така че туристите много често вярват, че ароматите за мъже и жени там се леят направо от кранчетата на чешмите, но не е така.

Най-добрият вариант е да изчакате, докато минете през безмитния магазин на летището (въпреки че той няма да е толкова елегантен!).

Това, което ще откриете в парижките парфюмерии, са някои по-уникални аромати, които не са достъпни в големите вериги другаде. Атрактивно, но отново не и на изгодна цена.

Бюджетен вариант: Може просто да се отбиете за безплатни тестери по Шан з'Елизе, или да посетите безплатния музей на парфюмите.

Също луксозен продукт, шампанското не е много по-евтино в Париж, отколкото в родния ви град.

Бутилките френско шампанско все така струват €40, €50 и €60 в зависимост от бранда – на приблизително същата цена ще ги откриете и навсякъде другаде.

Няма спор, в родината на шампанското селекцията е много по-голяма, така че определено изживяването е различно.

Бюджетен вариант: За много по-достъпни цени (и все пак отлично качество), пробвайте френския "cremant", пенливи бели вина, които не произлизат от Шампан. Някои от тях са изключително добри - и напълно достъпни.

Това е Франция!

Местната храна там би трябвало да е евтина, нали? Не винаги.

Ако търсите добра, качествена, автентична френска храна, ще се наложи да бръкнете по-дълбоко в портфейла си.

Класическите бистра, които преди се славеха като местни заведения с битови, традиционни ястия, стават все по-голяма рядкост, заменени от не толкова автентични предложения, където се притопля предварително приготвена храна.

Междувременно повечето от оставащите "класически" заведения за хранене са поскъпнали. (Естествено, ако нямате нищо против замразено патешко, притоплено в микровълновата, него ще откриете достатъчно евтино.)

Бюджетен вариант: Пробвайте офертите с фиксирани цени (prix-fixe) от класически бистра по обед, или бъдете готови да се поизръсите повече за добър обяд.

Разговорите за шопинг на “puces” (битпазарите) в Париж обикновено предизвикват асоциации с откриване на малки съкровища, продаващи се само за няколко евро.

Ако бъдем честни, има много евтини неща на битпазара, но вероятно тези, които наистина биха представлявали интерес за вас, ще изискват доста сериозно ровене.

Нещо повече, на пазарите често цените стават доста високи, особено защото определени продавачи се ориентират към антики и редки стоки от висок клас, които струват хиляди евро.

Бюджетен вариант: Може да пробвате да потърсите на Marche Vernaison, където като цяло има по-достъпни предложения, преди да се задълбочите твърде много в битпазара.

Кан-кан! Кабаре!

Париж изобилства от места за развлечения, датиращи от XIX век, където танцуват полуголи жени и цари всеобщо веселие. Това е истина, но цените далеч не са ниски.

Туристите, които искат да се насладят на шоу в "Мулен Руж", често биват сюрпризирани с цена от категорията на поне €90.

Това не е безумно скъпо (имате ли представа за цените на билетите на Бродуей?), но просто идва изненадващо на повечето посетители. Е, предупредихме ви. Нощ на кан-кан може да пресуши до дъно бюджета ви!

 

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Eurocheapo.com

02.05.2018 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара