Източник: Turgalicia.es

Галисия - родината на морския жълъд, бряг на смъртта

Изобилие от морска храна, вина и ненадминати кулинарни традиции

Изобилие от морска храна, класически и модерни вина и не на последно място ненадминати кулинарни традиции, това е Галисия. 

Хосе Рамон Виела бърка в чантата на кръста си и вади шепа морски жълъди. Това са онези интересни праисторически същества, които живеят в морето и чието оранжево месо е широко разпространено в ресторантите из цяла Испания.

Реклама

 

Хосе е облечен с водолазен костюм, а от кръстта му виси един лост, който му помага да запази равновесие в случай,че някоя ледена вълна да го връхлети.

През последните години са изгубили няколко мъже от екипажа (повечето работници са мъже), но в екипа има и две жени, които също с усърдие вършат една от най-рискованите дейности на света.

Именно поради многото корабокрушения наричат Галисия - родината на морския жълъд, бряг на смъртта.

Тук морските жълъди се продават на цена от £85 за килограм, a купувачите са от цялата страна.

Друг основен поминък в Галисия е риболовът и колкото по-скоро е уловена е рибата, толкова по-добре.

Само един поглед към съвсем пресните продукти на пазара на Santiago de Compostela’s Mercado de Abastos е достатъчен, за да се уверите,че тук се предлага най-добрата морска храна – миди, омари, морски жълъди, сардини и много други.

Има две зали с риба, още две с месо и две със зеленчуци. Но внимавайте, опашките са дълги и е трудно да придвижиш пазарска количка.

След 814 г. Пилигримите дошли в Santiago de Compostela, за който се смятало,че е бил последният дом на Свети Джеймс.

Днес Camino de Santiago е маршрут, който всяка година хиляди съвременни пилигрими изминават.

Пътуването от 750 км. започва от френската граница и продължава до Атлантическия бряг, като завършва при катедралата, където са останките на светеца.

Мястото е много оживено и поради факта, че освен пилигримите, тук има страшно много студенти, които посещават 500-годишния университет и всяка вечер пълнят тапас баровете на улиците Rúa da Raiña и Rúa do Franco.

Минаваме по Rúa da Raiña и се спираме в O Beiro, Пепе Бейро ни предлага твърдo сирене на върха на ножа.

„Нарича се Nabiza. Знам рецептата от баба ми”, обяснява брадатият собственик.

Искаме да опитаме от виното, което се прави от местния сорт грозде албариньо. „Можете да си поръчате албариньо навсякъде, но трябва да пробвате годейо”, и ни предлага вино от Ladairo в южен Denominación de Origen of Monterrei.

Наистина ни се услажда, но не е достатъчно тежко, за да се консумира със сиренето.

Този регион се нарича España Verde, или "Зелена Испания" и в миналото тук са живели келти. Ако се разходите наоколо ще забележите, че има богата фауна, често се появява дъга, а има и много гранитни плочи и подобни на гробници камъни, които се наричат hórreos.

Тук емпанадата е на почит, в тестото се слагат миди, сардини, змиорки плюс обилно количество доматен сос с шафран – да си оближеш пръстите.

Гайего също е неотменна част от трапезата, бобът, картофите и зелето правят тази супа със свинско неповторима.

Други традиционни ястия са октоподът с паприка и зехтин, рибата морски дявол с карамелизиран чесън и най-вкусните картофи, които сте опитвали, както и риба треска с магданоз, грах и миди.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food and travel

03.04.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара