Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

Защо багетите в Париж този месец ще са рядкост

Власите промениха закон от 1790 г

Темата за хляба не се приема с лека ръка във Франция.

Не е изненадващо, че стереотипът за французин е за човек, който ходи с багета в ръка.

Факт

За първи път от Френската революция насам, пекарите в Париж имат право да почиват цялото лято.


 
Или поне така беше до това лято, доколкото властите поддържаха исторически закони, гарантиращи на парижаните достъп до ежедневния им насъщен хляб.
 
През 1790 г., по време на Френската революция е гласуван закон, според който всички пекарни са задължени да информират властите кога планират да затварят магазините си, за да се гарантира, че винаги ще има отворени пекарни, за да могат местните хора да се снабдят с поне малко хляб.  

Законът досега означаваше, че от стотиците пекарни в Париж и близките предградия приблизително половината затваряха през юли, а половината - през август.

Тези, които затваряха, бяха принудени да поставят "известие за затваряне" и да предупредят търсачите на багети къде могат да открият най-близката отворена пекарна.
 
Всяко лято оттогава досега, този закон оставаше в сила, като около 20-30 пекари ежегодно биваха глобявани, че не са спазвали правилата (макар че глобите са символични - между €11 и €33).
 
Липсата на прясно изпечени тестени изделия се приема толкова насериозно от французите, че миналата година кметството на Париж направи интерактивен пътеводител къде посетителите на града могат да открият отворените пекарни.

Но миналата зима историческото правило бе премахнато като част от стратегията на правителството за опростяване на законодателството, която цели да намали бюрокрацията и да улесни бизнеса.

Това е първото лято след премахването на правилото за почивките, което озпачава, че парижките пекари вече имат свободата да почиват колкото пожелаят – и когато пожелаят.

Реклама

 

Тази стъпка не остана незабелязана за потребителите, част от които коментират, че властите трябва да се върнат към стария режим.

"Когато най-близките пекарни едновременно са затворени, и хората по улицата питат къде са най-близките отворени, това не е никак добре. Още по-зле е, когато само 'лошите' пекарни остават отворени," коментира парижанин.
 
През август е най-популярният момент за отпуска и мнозина изразяват опасения, че няма да има пресен хляб в цялата френска столица.
 
Целият град остава почти безлюден, когато голяма част от населението заминава на почивка и много магазини и ресторанти затварят за този месец.
 
Що се отнася до гладните за хляб парижани, те могат само да се надяват, че местните пекарни няма да си позволят твърде дълга почивка... или да чакат настъпването на септември.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара