Вкусният дим сум - китайският брънч

Очарователен обичай, произлизащ от китайските чайни

Кой не е прекарвал мързелив следобед в любимия си китайски ресторант, отпивайки от чая и похапвайки от безкрайния асортимент от деликатеси, съставящи китайския дим сум?

Буквално означаващ "да докоснеш сърцето си," дим сум представлява разнообразни кнедли, ястия на пара и други вкусотии.

Факт

Дим сум е неотделимо свързан с китайската традиция на "юм ча" – пиене на чай.

Те са подобни на ордьоврите, топлите и студени деликатеси, сервирани във френските ресторанти.

Произходът на дим сум

Първоначално зародил се в Кантон обичайн, дим сум е неотделимо свързан с китайската традиция на "юм ча" – пиене на чай.

Чайни, които да утоляват жаждата на уморените пътници, са се появявали навсякъде по протежението на прочутия "Път на коприната".

Селски фермери, изтощени след дълги часове работа на полето, също са посещавали местните чайни за следобеден чай и отпускащ разговор.

И все пак са били нужни няколко века, за да се развие кулинарното изкуство на дим сум.

В един момент се е считало за неуместно да се съчетава чай с храна: прочут имперски лекар от III век е твърдял, че това води до прекалено надебеляване.

Когато става известна способността на чая да подпомага храносмилането и да прочиства небцето, собствениците на чайни започват да добавят разнообразни закуски - и се заражда традицията на дим сум.

Сега дим сум се сервира в цял Китай.

В книгата си "Вкусът на Китай", Кен Хом споделя как е пробвал регионалните разновидности на "скромната храна": джиаози в Пекин, перлени топки в Шанхай и пикантни хунтуни (уонтони) в Сечуан.

Но той е съгласен с много други, че най-добрият дим сум в Китай е в Кантон, където има широка гама от сладки и вкусни ястия, от кюфтета до сладкиши.

И все пак вероятно е вярно, че най-добрите готвачи на кантонски дим сум не са в Китай, а в Хонконг, където ресторантите започват да сервират дим сум още в 6:30 сутринта - и продължават до късния следобед.

Дим сум като китайска версия на брънча

В западната цивилизация, дим сум се появява като естествен резултат от китайските емигранти от XIX век - повечето от тях от региона на Кантон - установили се по Източния и Западния бряг на САЩ.

Някои любители на гурмето вярват, че дим сум е вдъхновил самата идея за "брънч" - съчетаване на закуска и обяд в едно голямо хранене в средата на сутринта.

Вярно е, че думата "брънч" се появява едва в края на XIX в.

(Също така се твърди, че денвърският сандвич - типичната каубойска закуска - се е появил, когато китайски готвач се описал да адаптира омлета "Фу Юнг" за западния вкус).

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара