Любопитни факти за Русия

Обобщихме 57 факта за страната, от смъртоносните ледени висулки до пазещите произведения на изкуството котки

1. Хотел "Астория" в Санкт Петербург е мястото, където Хитлер е планирал да организира голям тържествен банкет, след като превземе града.

2. Най-големият руски музей - Ермитажът, също се намира в Санкт Петербург - и в него живеят около 70 котки, които пазят съкровищата му от гризачи.

Традицията датира още от 1745, когато котките попадат в Ермитажа по заповед на императрица Елисавета, дъщеря на Петър I Велики, основателя на Санкт Петербург.

Музеят също така има около 22 км покрити с мрамор коридори. 

Cats Take Up Residence at the Hermitage Museum

3. "Съботник" е денят, в който и досега жители на Русия доброволно метат и чистят улиците.

Традицията е възникнала след революцията, но се е запазила и до наши дни.

4. Името "Червения площад" няма нищо общо с комунизма, а произлиза от думата "красный", което някога е означавало "красив".

5. Ледените висулки, висящи от водосточните тръби в Москва през зимата са толкова огромни, че тротоарите наоколо се заграждат - възможно е те да причинят смъртта на минувач, ако паднат на главата му.

Реклама

 

6. Има бронзова скулптура на куче с лъскав нос на метростанцията "Площад на революцията" - носът е лъскав, защото се счита, че докосването му носи късмет.

7. Това не е единствената скулптура на куче в Русия - има и паметник на Лайка, прочутия самоед-териер, полетял в космоса през 1957 г.

8. Супата от пилешки крака ("холодец") е традиционен деликатес.

9. Там обичат гардеробите - не очаквайте да влезете в ресторант, бар, музей или галерия, без да ви приканят да оставите палтото и/или чантата си на гардероб.

Най-добрите такива се ръководят ефективно от пъргави "бабушки".

10. Поднасянето на цветя за руснаците е деликатна проява на добро възпитание. Винаги носете нечетен брой, освен ако отивате на погребение, когато правилото изисква те да са четен брой.

11. В Санкт Петербург, до моста към Петропавловската крепост има статуя на заек, която е поставена в чест на големия брой зайци, живели на острова, и борбата им срещу наводненията, от които градът е страдал през XVIII и XIX век. Счита се, че носи късмет тази статуя да бъде замервана с монети.

12. Руските коли извън столицата са по-малки, а прическите - много по-странни.

13. Руснаците са на четвърто място в света по консумация на алкохол - по статистики на СЗО те отстъпват само на Беларус, Молдова и Литва.

14. Думата "водка" произлиза от "вода".

15. Средната продължителност на живота на мъжете е само 63 години, по-ниска от тази в Северна Корея или Ирак.

Руските жени, от друга страна, живеят средно до 75 години.

16. На остров Итигран има така наречена "алея на китовите кости", където останки от морски бозайници са старателно подредени, така че да изглеждат като алея.

17. Московското метро е сред най-красивите и зрелищни в света.

18. Твърди се, че има и друга, тайна метро-мрежа - Метро-2, която свързва серия от военни бункери.

19. Там се консервира всичко: краставици, цвекло и бивши лидери.

20. В Москва има дървета от катинари - двойки ги поставят там, за да докажат любовта си.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара