Кралицата на бан ми

Как да вкусите Виетнам

В шоков ход за онзи момент, виетнамският град Хо Ши Мин обяви първия си McDonald’s през 2014 г. Бърза и евтина храна във Виетнам, най-после. За добро или лошо, липсата на точно този тип вериги позволи на страната да си изгради заслужена репутация на едно от най-добрите места за хранене в света.

Виетнамското комунистическо правителство е забранявало на компании като McDonald’s да отварят заведения там в продължение на десетилетия, ход, който е дал на местната кухня и отличната улична храна да бъде отговорът на страната на евтината, достъпна храна.

Но като се има предвид, че над 400 000 души са посетили веригата, за да си поръчат пържени картофки в рамките на първия месец, простено ни е, ако се запитаме дали репутацията на Виетнам като кулинарна дестинация наистина е толкова заслужена.

Местните хора нямат подобни съмнения.

Във включеното в списъка със световно природно и културно наследство на ЮНЕСКО Фонг Нха-Ке Банг например можете да посетите “Най-добрия магазин за свинско на барбекю и нудъли в света (вероятно)” – и това е само една от дългия списък с перли на кулинарията отвъд бляъка на стария Сайгон.

В Хой Ан, бивш пристанищен град на централния бряг на Виетнам, прочут с първокласната си и евтина шивашка индустрия, 79-годишната Нгуен Ти Лок е по-известна като “мадам Хан, кралицата на бан ми”.

Лок е в бизнеса от 50 години, и държи прочутия си щанд за сандвичи отворен северно от реката Ту Бон от 7 до 19 часа (точно по часовник) от 1985 г. Бан ми е единственото, което присъства в менюто – и поради сериозни причини: то е вероятно най-доброто, което ще откриете във Виетнам (и навсякъде всъщност).

Лок прави буквално стотици виетнамски сандвичи всеки ден, но това е бавен процес. Всеки бан ми се сглобява мъчително бавно с клечки, както е традицията във виетнамската кухня, и пресни, свежи съставки, които се зареждат ежедневно. Яйца, свинско и зеленчуци от рода на мариновани моркови и краставици наравно с билки като кориандър, старателно се подреждат върху хрупкава багета във френски стил.

Меко казано, за нейните сандвичи се чака на опашка.

Тези, които изберат да се хранят на място, го правят на четирите маси зад щанда на Лок - на място, което изглежда подозрително подобно на нейния хол. На стените има благодарствени писма от доволни клиенти от цял свят.

Помещението е оживено и прелива от разговори от пътешественици и членове на семейството й, които наминават в рамките на деня.

Едно от творенията на мадам Хан ще ви струва около 20 000 виетнамски донга, или около $1.20.

Огромната част от виетнамската кухня - включително и бан ми - е базирана на комбинация от месо (най-често свинско), скариди, ориз и хляб във френски стил.

Въпреки че това е формула, която работи, точно това и кара Да Лат да изпъкне при кулинарно пътешествие из Виетнам.

Разположен в южно-централните планински райони на Виетнам и известен като “градът на вечната пролет” заради относително умерения си климат, Да Лат е един от най-големите източници на земеделски продукти във Виетнам – от плодове и зеленчуци до чай, кафе и цветя – като зарежда пазари в северен Виетнам с над 50 тона продукти дневно и изнася за близо 10 страни по света.

На местния пазар ще откриете авокадо и броколи с размерите на главата ви, ярки драконови плодове и изобилие от пресни морски продукти, но сред хълмовете на Да Лат ще се насладите наа най-доброто кафе, което някога сте пробвали – стига да не се замисляте как точно се приготвя то.

Зърната, известни като ка фе чон или “кафе от цибетки”, се добиват от изпражненията на подобните на невестулки цибетки. Като истински природни кафе-сноби, циветките консумират само тези зърна, които според тях са най-добрите на кафееното дърво, които после ферментират в специални стомашни ензими след консумацията им - и се прибират за производството на кафето. За по-гнусливите имаме успокоение - никоя част от зърното, която е била в контакт с изпражненията, не стига до вас, заради външната обвивка на зърната, която се изхвърля.

Резултатът е гладко, тъмно кафе, обикновено поднасяно с лед и кондензирано мляко, което води до незабравим вкус.

Цената на това кафе е до $500 за килограм във Великобритания и други държави.

Също така в Да Лат можете да пробвате жителите на местната ферма за скакалци (които са вкусни със сладък чили сос), но ако това ви изглежда като твърде голямо приключение за новаците във виетнамската кухня, фо е класическо виетнамско ястие, консумирано във всяка част на страната – и на повечето места по света. То е простичко ястие, съставено от приятно солен бульон, тънки оризови нудъли, билки (обикновено кориандър) и пилешко или телешко, и вероятно ще го откриете във всеки виетнамски ресторант.

Но само защото то е леснодостъпно и на много други места, това не е оправдание да отлагате пътешествието до Виетнам – репутацията на тази държава за отлична храна е напълно заслужена, и е най-добре да я пробвате сами, на място.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара