Пътеводител за 10-те най-щастливи държави в света

Щастието е точен показател за човешкото благосъстояние

Ако търсите вдъхновение за следващата си почивка, обмислете визита в някоя от най-щастливите страни в света.

Наскоро излезе версията за 2016 на доклада World Happiness Report, и държавите начело на него представляват доста атрактивен списък с туристически дестинации.

Докладът обхваща 156 държави и ги подрежда по ниво на щастие на гражданите им, като използва индикатори както за качеството на живот, така и за напредъка на тези държави спрямо предходната година (и се подготвя за четвърта поредна година).

Изследванията показват, че щастието всъщност е по-точен показател за човешко благосъстояние от по-масово използвани индикатори като бедност, образование, доходи и здраве.

За да отчетат щастието, изследователите са се допитали до около 1000 души във всяка държава, задавайки въпроса: “Представете си стълба, като стъпалата й са номерирани от 1 до 10. Най-горното стъпало представлява най-добрия възможен живот за вас, а най-ниското - най-лошия възможен живот за вас. На кое стъпало от стълбата бихте казали, че се намирате в този момент?” Резултатите?

Най-щастливите държави са с резултат около 7.5, а средната стойност е била 5.4. Ако сте любопитни, България е на 129 място, в компанията на Конго, Сенегал, Мавритания и Зимбабве. (Намиращата се в практическо състояние на война Украйна е на 123 място...)

И така, ето топ 10 на най-щастливите държави.

1. Дания

Посетете Копенхген и задоволете всичките си кулинарни пориви, от прочутите отворени сандвичи до пресния дневен улов. Ако можете да си го позволите, направете си резервация в Noma за несъмнено най-добрата вечеря, която някога сте вкусвали (имайте предвид обаче, че най-ранната възможна дата за тези резервации е през август...).

2. Швейцария

Пътувайте с влак и непременно си вземете място до прозореца, така че да можете да попивате поразителните гледки от долините - от Алпите до Женевското езеро. За любителите на изкуството, планирайте пътуването си така, че да съвпадне с Art Basel.

3. Исландия

С всичкия шум в последно време около Исландия, като че ли всички се качват на следващия (много евтин) полет. Докато сте там, задължително поплувайте в Синята лагуна и разпуснете напълно.

4. Норвегия

Изключете се от глобалната мрежа и се насладете на живота сред дивата природа, докато сте в Норвегия, като наемете непретенциозна хижа сред пустошта.

5. Финландия

За тези, които търсят нощ под звездите, насочете се към Финландия за първокласно наблюдение на звезди.

6. Канада

Разходете се по очарователните улички на Торонто и се насладете на постоянно еволюиращата гурме сцена. Не пропускайте Moo Frites за перфектните пържени картофи.

7. Холандия

Наемете велосипед и обикаляйте по емблематичните мостове на Амстердам и покрай каналите. За завършек на деня купете малко местни лакомства за пикник във Вонделпарк.

8. Нова Зеландия

За търсачите на приключения, насочете се към Нова Зеландия, за да се отдадете на параглайдинг над Куинстаун и да се гмуркате край островите Пур Найтс. За да се потопите напълно в пейзажа, направете пешеходен преход през Аораки и националния парк "Маунт Кук".

9. Австралия

Вземете сърфа си и бродете край Голд Коуст за някои от най-добрите вълни за сърф в света. За начинаещите в сърфа, насочете се към плажа Нуса, където вълните не са твърде силни и можете да вземате уроци от професионалисти.

10. Швеция

Разходката из натоварените улици на Стокхолм е нещо задължително, но не пропускайте и някои от по-малките шведски градове като Сигтюна и Марстранд. Тези очарователни крайбрежни локации са богати на история и са истинско въплъщение на суровата природа.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара