12 неща, които трябва да знаете за югоизточна Азия

С раница на гърба из югоизточна Азия

Няколко прости съвета как да направите много по-приятно пътуването си с раница на гърба из югоизточна Азия.

1. Шофьорите карат от всяка страна на пътя.

Практически няма фиксирани правила на пътното движение, и колите ще се разминават навсякъде, където е нужно, само и само за да стигнат до дестинацията си.

2. Пресичането на улицата всеки път ще ви докарва до инфаркт.

Това е риск, който винаги трябва да поемате - и понякога ще пресичате с хора, патици или петли, но ако го правите, уверете се, че пресичате докрай и не се отказвайте по средата. Най-полезно е да изчакате група хора, за предпочитане местни, и когато те пресичат, да ги последвате.  

3. Бъдете готови да се къпете, докато стоите над тоалетната.

Баните там са малки, и душовете обикновено просто се добавят в същото помещение, обикновено над тоалетната или около нея, така че се пригответе да бъдете особено гъвкави, ако желаете да поддържате хигиената си.

4. Не пийте водата - и не яжте нищо, което е било мито с нея.

Въпреки че изборът да преминете на бутилирана вода вместо чешмяна е достатъчно лесен и очевиден, уверете се, че не консумирате пресни плодове и зеленчуци, които са мити с местната вода. Ако не виждате хладилник някъде в ресторанта, приемете, че там продуктите не се замразяват и вероятно се поддържат пресни с помощта на някое опасно химическо вещество.

Съвет: носете си лекарство срещу разстройство - просто в случай, че попаднете на нещо, от което ще ви стане зле на стомаха.

5. Използвайте пари в брой.

С кеш ще стигнете доста по-надалеч. Въпреки че живеем в цифрова епоха и страната, от която идвате, вероятно използва кредитни или дебитни карти като основно средство за разплащане, повечето места в югоизточна Азия предпочитат или приемат само пари в брой.

Винаги ще получите по-добра цена, ако плащате в брой, а на някои места или няма да приемат карта, или ще има такса за банкова операция (обикновено около 2.5%), която ще оскъпи осезаемо плащането. Освен това с пари в брой можете да се храните в местни заведения, обикновено на по-ниска цена. Изводът: винаги дръжте пари в брой в себе си. Ако не можете да намерите откъде да се снабдите с местната валута, доларите обикновено вършат работа, или можете лесно да ги размените на изгоден курс.

6. Свикнете, че обществените тоалетни се плащат.

В Западна Eвропа обикновено обществените места като McDonald’s имат достъпна за всички тоалетна, която може да се използва безплатно. В югоизточна Азия повечето страни, които предлагат тези обществени тоалетни, обикновено изискват минимална такса, която естествено също се плаща в брой. (Още една сериозна причина, поради която има смисъл да носите пари в брой...)

7. Ще ядете храна, за която нямате дори и смътна представа какво представлява.

Това обаче е част от забавлението на пътуванията, нали? Повечето местни заведения не включват английски превод на менюто, но понякога има снимки, които придружават храната там. Изберете снимка на това, което според вас би ви харесало да опитате, или пробвайте местна улична храна.

8. Няма да се храните в познати фастфуд заведения, или да пазарувате в магазини, за които да сте чували.

Фастфуд заведенията като McDonald’s, KFC, и Burger King на тези места са по-скъпи. Опитайте вместо това да залагате на ресторанти с местна кухня и вместо да търсите супермаркет, пазарувайте от най-близкия пазар. Ще откриете същите продукти - на много по-ниска цена.

9. Ще пътувате с автобуси.

Където и да отивате, обикновено ще можете да хванете автобус дотам, на сравнително ниска цена. Пътуването ви вероятно ще е по-дълго, по-миризливо и по-неравно, но ако наистина се стремите да изкарате с ограничен бюджет, винаги търсете автобуса като алтернатива. Освен това ще имате шанса да разгледате природата извън големите градове - и ще придобиете представа как изглежда страната извън мегаполиса, който вероятно сте посетили. Понякога автобусът и без това е единственият - или най-бързият вариант, сравнен с отчайващите влакови мрежи, които има в югоизточна Азия.

10. Хората ще просят пари от вас.

Повечето от страните, които ще посетите, са много бедни. Икономиката на много държави в региона не е особено добре, и те преживяват основно от туризъм. Поради това ще виждате много хора да просят, или да се опитват крайно усърдно да ви продадат нещо. Препоръчваме ви никога да не вадите портфейла си пред никого, и да го държите в преден джоб - така би трябвало да сте в относителна безопасност.

Ако ожесточено ви молят за пари и не ви оставят на мира, ако имате някоя и друга излишна монета в джоба си, можете да им я дадете и да се опитате бързо да си тръгнете. Имайте предвид обаче, че ако го направите, те може да поискат още - и да ви досаждат още повече.

11. Използвайте такси с брояч на изминатото разстояние, или договаряйте предварително цената с шофьора на тук тук, преди да се качите.

Може да се наложи изрично да кажете на шофьора на такси да включи брояча, и да се уверите, че го е направил в момента, в който се качвате в колата. Някои компании “забравят да го включат” или казват, че е повреден, и ви слагат сериозна надценка. Уверете се, че имате пари в брой, за предпочитане в малки купюри, в случай, че шофьорът се оправдае, че няма дребни да ви върне. Ако шофьорът не иска да използва брояча, просто слезте и си потърсете друго такси.

12. Научете поне няколко думи на езика на съответната държава.

Не казваме да научите наизуст целия речник на страната, но няколко базови думи от рода на поздрави и любезности определено ще подобрят комуникацията ви с местните, и ще ви дадат усещане за култура. Хората ще са по-склонни да ви помогнат, ако ги поздравите на техния собствен език, отколкото ако не знаете и дума на него.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

04.11.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара