Португалия е нещо повече от хляб и вино

"Ако трябва да избирате между супа и любов, първото е по-добро."

Португалската храна е средиземноморска кухня в най-добрия й вид, и подобно на хората тя е топла, жива, пикантна и леко мистериозна. Тя също така е и балансирана, тъй като диетата на хората е пълна с плодове, зеленчуци, пресни морски продукти, месо и изобилие от сладости. В центъра на всяко ястие стоят две задължителни неща — хляб и вино — въпреки че повечето португалци вероятно ще възразят, че и свинското би трябвало да е включено като задължително.

Ако искате да разберете храната, вижте традиционните, регионални ястия, които все още се правят по същия начин, по който това се е правило преди векове. Тези класики са врата към древното минало на Португалия и отразяват разнообразната храна през 600 години римско управление, 500 години управление от маврите, властта и влиянието на римокатолическата църква - и влиянието на Ерата на великите географски открития през XIV и XV век.

В продължение на векове Португалия е оставала сама на края на Иберийския полуостров, изолирана от останалата част от Европа от огромната сила на Испания и препятствието на Пиренеите. Тази изолация е изградила дълбоко усещане за “другост,” подхранвалa е ненаситно желание за изследване на непознатото - и необратимо е оформилa съдбата на Португалия.

В отговор на това, Португалия е обърнала погледа си към огромното открито море и се е питала какво се намира отвъд вълните.

Много преди другите европейци да се осмелят да прекосят бурните морета, принц Енрике Мореплавателя се заел с търсене на редки подправки, богатство и нови земи, положили основите на ерата на географските открития. Под негово командване португалски навигатори, изследователи и търговци се качвали на дървени кораби и изследвали докъде стига хоризонтът.

Gronho - Portugal

Техните пътувания ги водели до екзотични места като Япония, Гоа, Макао, Африка и Южна Америка. След всяко пътуване заинтригуваните португалски готвачи се изправяли пред нови и вълнуващи храни. Всяка нова подправка, билка, пипер, плод или друг хранителен продукт обогатявали и разширявали вкусовете на Португалия и придали на кухнята й специфичен вкус, който не може да бъде открит никъде другаде на континента.

Съвременните готвачи може да считат, че са изобретили фюжън кухнята, но португалските готвачи са правили фюжън стотици години преди той да стане модерен. С времето те са станали експерти в креативното комбиниране на локални продукти и готварски традиции с поразителна гама от екзотични подправки, съставки и готварски техники, и тази кулинарна еволюция е смопогнала за създаването на кухня, която е уникална за Португалия.

В името на географския опортюнизъм, някои пишещи за кулинария автори и готвачи слагат в един общ кюп португалската и испанската храна, но това е грешка. Въпреки че двете кухни споделят много идентични съставки, те са доста различни.

Португалската храна е обвързана в равна степен със сушата и морето. Ястията в нея имат лютивина, пикантност и дълбочинa на вкуса, които никога няма да откриете в испанската храна.

Въпреки че изследванията на моретата от португалците и търговията са спомогнали кралството да натрупа огромно богатство и да получи достъп до редки подправки, тези предимства не са достигнали до обикновеното население, така че повечето редови жители на Португалия са свързвали двата края от сушата и морето и са разчитали на проста селска храна, която е засищаща, но и прекрасно богата на вкус. Насърчаваме ви да пробвате и изследвате храната на Португалия. Четете нататък, за да се ориентирате по-добре в тази изключителна кухня с нашия списък от 10 ястия, които се консумират в Португалия.

Бакаляу

Бакаляу е повече от просто емблематичен символ на страна, чието богатство е спечелено с плаване по моретата — то е най-важното ястие в Португалия.

Направено от сушена осолена треска, уловена в студените води край бреговете на Норвегия, твърди се, че има достатъчно рецепти за бакаляу, за да приготвите по една рецепта всеки ден от годината и никога да не направите едно и също ястие два пъти. Както и с други храни, бакаляу е било пренасяно на кораби до други пристанища, и рецептата се е добрала до други кухни в Галисия в северозападна Испания, както и в бившите португалски колонии в Мозамбик, Кабо Верде, Ангола, Макао, Бразилия и Гоа.

bacalao

Всеки регион и място има собствени специалитети, но три популярни примери са Bacalhau à Gomes de Sã от Порто, което е осолена треска, картофи, лук, черни маслини и твърдо сварени яйца; Bacalhau com natas, което е осолена треска, запечена със сметана и лук; и Bacalhau à bras от Естремадура, което представлява осолена треска, картофи, лук и бъркани яйца.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

03.03.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара