Източник: Pexels.com

Абе, как се правеше това пиле?

7 ценни умения в кухнята за бъдещи студенти

Когато най-голямото ни дете замина да следва миналата есен, знаех, че ще ми липсва изключително много. Но дали на него ще му липсва родният дом, или дали дори изобщо ще се сеща за него?

Ние сме доста близо, но Соломон е независим и е прекарал доста време далеч от нас, така че бях практически уверена, че няма да изпитва носталгия по дома.

За мен беше удоволствие да му се обаждам седмично, но не бях сигурна какво би го накарало да се обади или да пише.

Отговорът? Готварски въпроси: “Абе как се правеше това пиле? Колко лайм да използвам в този дресинг? Каква салата да занеса на парти?”

Дори и без кухня в общежитието си на първокурсник, Соломон беше открил доста възможности да готви в къщите на приятели и при пътувания със студентския отбор.

Когато замина за колежа, Соломон беше сред по-кухненски грамотните (и ентусиазирани) момчета в своята компания, но някои от моите приятели се притесняват, че техните деца нямат дори най-базовите готварски умения, които може да им потрябват в следващата фаза от живота им.

Приятелката ми Бети е на практика уверена, че синът й Алекс, който заминава да следва през август, не знае какво изобщо означава “сотиране”, камо ли как се прави.

И въпреки заложбите на Алекс да прави дип сосове без готвене, тя не може да си спомни дори веднъж да го е виждала да вари вода за готвене на паста (въпреки че подозира, че все пак той поне с това ще успее някак да се справи).

Студентите казват, че готвят, или поне се стремят да готвят, поради различни причини.

Някои от най-сериозните са стремежът към по-здравословна или вкусна храна от тази, която се предлага в университетския кампус, пестене на пари, креативност, справяне с хранителни алергии или просто копнеж по нещо домашно приготвено, когато са гладни.

Понякога реалността на живота в общежитие, особено без кола и кухня, пречи на студентите да готвят достатъчно след първата година в университета.

Соломон обаче ми споделя, че е прекарал чудесно миналата година, готвейки за приятели или с приятели, и се е гордял да демонстрира готварските си умения, когато е имал тази възможност.

Той беше особено развълнуван, че са го поканили отново в дома на едно от момичетата от горните курсове, с което се е сприятелил, за да им готви пак, след като им направил “виолетови палачинки”.

И така, какви основни готварски умения са нужни на децата?

Ето някои базови техники, които е желателно децата ви да усвоят това лято. В опита ми да уча деца в кухнята, съм се научила да не приемам, че всеки знае това, което изглежда очевидно за по-опитните готвачи:

Боравене с нож: Най-важното и подценено умение от добрите умения за боравене с ножа е да поддържате ножовете остри. Дори евтино, лесно за употреба точило за ножове може да превърне затъпените остриета в работещи гладко машини за нарязване и накълцване.

Учете децата си да острят често ножовете, и се погрижете те да усвоят как да държат и използват безопасно и ефективно кухненски нож. YouTube видеата и практиката са много ефективни в това.

Варене на вода: Ако можете да варите вода, можете да приготвяте паста, ориз, твърдо сварени яйца, картофено пюре или зеленчуци на пара. Ако използвате газова печка, увеличете пламъка максимално, без все пак той да излиза извън краищата на тенджерата. Покрийте, за да заври по-бързо течността.

Сотиране: Ако детето ви може да разтопи малко масло или олио на тиган, то може да прави бъркани или пържени яйца и да сотира зеленчуци, тофу или месо.

Погрижете се маслото или олиото да са горещи, преди да добавяте храната, и бъркайте често с шпатула или лъжица, за да гарантирате равномерна топлинна обработка на храната.

Ако използвате незалепващ тиган, предварително го нагрейте с олио или масло, намиращо се вече в тигана, и използвайте не-метални прибори, за да избегнете издраскване на повърхността.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Авива Голдфарб, Washington Post

17.07.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара