
Топ 20 месни протеина
Ако се стремите да трупате мускули, заредете се с тези най-добри източници на протеин
Месото от риба, пилешкото, телешкото и дивечовото месо предлагат собствена специфична гама от витамини, хранителни вещества и протеинов профил.
За да избегнете недостига на хранителни вещества, да поддържате висока енергия и оптимално здраве, направете си услуга и яжте месо.
Пилешки гърди
Протеин (в 120 г): 27 г
Пилешките гърди са класически не-мазен източник на протеин за трупане на мускули. Не се подлагайте обаче на монотонността на консумацията им безлично препечени на всеки няколко дни.
Можете да накъсате препечени пилешки гърди с две вилици и да ги добавите в базиран на оцет барбекю сос за съвсем различен вкус, без много допълнителни калории.
Друг вариант е да поставите няколко пилешки гърди в плик с цип с балсамов оцет и пресен розмарин в нощта преди да ги готвите, за лесна и на практика лишена от калории марината.
Махи-махи
Протеин (в 80 г): 16 г
Махи-махи е рибеният еквивалент на стека. Тази риба има отлична текстура, вкус и се приготвя великолепно на грил.
100 г порция махи-махи съдържа не повече от половин грам мазнина, но има цели 18 грама пълноценен протеин. Мариновайте махи-махи с кориандър, сол, пипер, кимион и сок от лайм, преди да я печете на грил.
Свинско филе
Протеин (в 80 г): 13 г
Въпреки засиления маркетинг и твърденията, че това е “другото бяло месо”, свинското реално е червено месо. Не допускайте обаче често преувеличените асоциации между червеното месо и риска от преждевременна смърт да ви уплашат; свинското филе е отличен не-мазен източник на протеин.
Често можете да откриете свинското филе предварително мариновано в супермаркета, което ви улеснява директно да го поставите във фурната или на грила.
Пуешко месо (мляно на кайма, 1% мазнина)
Протеин (в 80 г): 21 г
Когато купувате мляно пуешко, уверете се, че процентът мазнини е посочен на опаковката, тъй като по-нискокачествените продукти от пуешко пропускат тази информация, защото примесват други части от пуйката освен гърдите.
Свръх-не-мазността на 99% мляното пуешко може да го направи много сухо, когато то се приготвя като кюфтета или бургери. За да преодолеете този проблем, добавете фино накълцани червени чушки и лук за по-богат вкус и по-влажно месо.
Антрекот или раунд стек
Протеин (в 120 г): 20 г
Със само 0.9 г мазнина на 100 г порция, в сравнение с пилешките гърди без кожа, антрекотът или раунд стекът е най-не-мазната разфасовка на телешкото, която можете да откриете.
Ако намерите версия на тази разфасовка от хранено с трева животно, тя ще е още по-малко съдържание на мазнини.
Пектени
Протеин (в 100 г): 15 г
Обикновено не присъстващи в повечето списъци на храни, спомагащи за изграждането на мускули, пектените са отличен източник на немазен протеин.
Една 100-грамова порция съдържа само 0.5 грама мазнина. Пектените са лесни за готвене, тъй като могат да се подправят просто със сол, пипер, малко фъстъчено олио (което е с неутрален вкус и висока температура на опушване), и да се готвят на силно нагорещен тиган.
Обгаряйте всяка страна в продължение на 60-90 секунди (в зависимост от размерите на пектените) и те са готови за консумация.
Скариди
Протеин (в 120 г): 18 г
Разнообразните начини, по които можете да купите и консумирате скариди, ги прави гъвкав и удобен избор. Те могат да се купуват обелени и сготвени, така че просто да ги добавите към питателна салата или да ги консумирате студени, потопени в коктейлен сос.
Можете да ги купувате сурови и да ги готвите като част от любимия ви зеленчуков стир фрай или печени на грил, набодени на шиш.
Тилапия
Протеин (в 150 г): 22.2 г
100 г порция тилапия съдържа само 2 грама мазнина. Тилапията често се продава замразена и предварително разделена на порции, което улеснява контрола на порциите.
Отличен начин да приготвите тилапия е да я покриете с тъмен сос с много подправки и я изпечете на фурна.
Пуешки гърди
Протеин (в 80 г): 26 г
Може би най-немазният протеин на пазара, пуешките гърди обикновено се консумират само по празници и като деликатесни меса. Печените пуешки гърди често са леснодостъпни в супермаркетите наравно с пилетата на шиш, което ги прави прост и бърз източник на висококачествен не-мазен протеин.
Риба тон
Протеин (в 120 г, консервирана): 20 г
Рибата тон конкурира пилешкото като фундаментален протеинов източник за трупане на мускули, но се уверете, че не прекалявате с приема на тон.
Ако консумирате повече от една консерва "леко" филе от тон дневно, сте изложени на риск от прием на твърде много живак, и е по-добре да заложите на нещо друго от този списък.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
