Източник: flickr.com

Значимостта на майонезата

По-сложна и изискана, отколкото сте мислили

Американците може и да не вярват, но майонезата е изключително комплексен и сложен сос. Тя е "работен" сос, който придава и приема еднакво вкусове. Тя е чудесна за пинчос и има общи черти с пил пил, прочутия баски сос с емулсия.

Опирайки се на пил пил, баските са се научили да приемат майонезата за гъвкав сос, който може да бъде снабден с многобройни вкусове и характеристики. И тъй като баските версии на майонезата съдържат малко вода, можете да замените водата с каквато и да е овкусена течност, или да използвате ароматизирани или овкусени масла, билки или подправки, за да създавате нови вкусове.

Просто помнете, че тъй като солта не се разтваря в мазнина и майонезата е много мазна, може да е трудно да я овкусите правилно. Препоръчваме да разтваряте солта във вода или лимонов сок. Можете да съхранявате всяка майонеза във вакуумен контейнер в хладилника до 3 дни. Винаги я оставяйте да се загрее до стайна температура преди поднасяне.

Класическа майонеза

Тази гъста версия на майонезата служи като отлична спойка. Ако смесвате ръчно или имате достъп до мини-кухненски робот, няма проблем да намалите продуктите в рецептата наполовина. Добавете накълцана на ситно скилидка чесън, за да получи айоли.

Продукти (за 4 чаши)

 • 2 жълтъка
 • 1 супена лъжица дижонска горчица
 • 1 чаена лъжичка сол, разтворена в 1/2 чаша вода със стайна температура
 • 2 чаши екстра върджин зехтин
 • 2 чаши рапично олио
 • 1-2 супени лъжици пресен лимонов сок

Приготвяне

В купата на кухненски робот сложете жълтъците, горчицата и малко (около 2 супени лъжици) от подсолената вода. Разбивайте около 20 секунди, докато се смесят добре; изстържете от стените останалата смес.

Смесете зехтина и рапичното олио в контейнер с чучур.

Докато кухненският работ разбива сместа, бавно добавете олиото на тънка, стабилна струя.

Когато се образува емулсия и тя започне да се сгъстява, олекотете я с още около чаена лъжичка подсолена вода. После бавно добавете още олио, последвано от още малко солена вода, и после остатъкът от олиото.

Добавете лимонов сок на вкус, като първо го осолите, ако майонезата има нужда от още сол, и разбивайте с кратки импулси, за да го смесите.

Забележка: Ако майонезата тръгне да се пресича, ще видите пръстен от олио да се оформя около периметъра на купата на кухненския робот. Изключете кухненския робот, добавете малко лимонов сок или вода, и пуснете отново робота, преди да добавите още олио.

Лека майонеза

Тази версия на майонезата съдържа по-малко олио от обикновената, което я прави повече сос, отколкото спойка. Тя би трябвало да бъде малко по-гъста от готварска сметана.

За да проверите консистенцията, поставете метална лъжица в майонезата и вдигнете лъжицата: майонезата трябва да остави тънко покритие върху нея. Ако емулсията е твърде гъста, разредете я с топла вода.

Продукти (за около 2 чаши)

 • 1 жълтък
 • 2 чаени лъжички дижонска горчица
 • 1/2 чаша екстра върджин зехтин или овкусено олио по избор
 • 1 чаша рапично олио
 • 1/2 чаена лъжичка сол, разтворена в 1/3 чаша вода
 • 2 чаени лъжички пресен лимонов сок

Приготвяне

В купата на кухненски робот, сложете жълтъка, горчицата и малко (около 2 супени лъжици) от подсолената вода и разбивайте около 20 секунди, докато съставките се смесят. Изстържете стените с шпатула.

Смесете зехтина и рапичното олио в контейнер с чучур.

С работещ кухненски робот, бавно добавяйте олиото на тънка, стабилна струя.

Когато се оформи емулсия и започне да се сгъстява, разредете я с още една чаена лъжичка подсолена вода.

После бавно добавете още олио, последвано от лъжичка подсолена вода, и остатъка от олиото.

Добавете лимоновия сок, като първо го осолите, ако майонезата има нужда от още сол, и разбийте в импулсен режим за кратко, за да смесите всичко.

Майонеза със зелен пипер

Зеленият пипер в марината има солен вкус и цитрусов лютив нюанс, който е вкусен с рак, както и с птици като патица, гълъб и пъдпъдък.

Продукти (за около 2 чаши)

 • 3 супени лъжици испански зелен пипер в марината (отцеден)
 • 1/4 чаена лъжичка пресен розмарин на клончета (опция)
 • 1/3 чаша вода
 • 1 жълтък
 • 1 чаена лъжичка дижонска горчица
 • 1/2 чаша екстра върджин зехтин
 • 1 чаша рапично олио
 • 2 чаени лъжички пресен лимонов сок
 • 1/2 чаена лъжичка захар

Приготвяне

В блендер сложете пипера, розмарина и водата и разбивайте, докато пиперът и розмаринът не станат на прах. Прецедете сместа през фина цедка в малък контейнер, изхвърлете твърдите частици, и запазете водата.

В купата на кухненски робот смесете жълтъка, горчицата и малко от водата от пипера (около 1 супена лъжица) и разбивайте в рамките на 20 секунди.

Смесете зехтина и рапичното олио в контейнер с чучур.

С работещ кухненски робот, бавно добавяйте олиото на тънка, стабилна струя.
Когато емулсията започне да се сгъстява, разредете я с още лъжичка вода от пипера. После бавно добавете още олио, последвано от още 1/2 чаена лъжичка от водата от пипера, и остатъка от олиото.

Добавете лимоновия сок, захарта и още вода от пипера, ако майонезата има нужда от още сол, и разбийте в импулсен режим, за да смесите всичко.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Lucky Peach

23.01.2023 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара