Как да готвите правилно пилешки гърди

Грешките, които трябва да избягвате при готвене пилешки гърди

Хайде да не се лъжем – със сигурност пилешкото и по-специално пилешките гърди са сред най-често поднасяните на трапезата ви меса.

И защо не? Те са евтини, готвят се бързо и има безброй начини, по които да ги приготвите.

Но не всичко е толкова прекрасно. При готвенето на пилешко месо и особено на гърди е много лесно да прецакате всичко и да получите сухо, трудно за преглъщане месо.

Прочетете следващите редове, които могат да ви помогнат да избегнете най-често срещаните грешки при готвене на пилешки гърди.

Купувате обезкостено месо без кожа

Фундаментална грешка, която много хора правят. Дори да не обичате кожа, гответе месото винаги с нея, а след това я махнете.

Както костите, така и кожата ще помогнат месото да остане сочно. Месото е с толкова малко мазнини, че има нужда от всяко нещо, което може да го предпази от изсъхване.

С други думи, купувайки месо без кожа гарантирано си подсигурявате сухо, жилаво парче месо за вечеря.

Пропускате мариноването

Пилешките гърди наистина се приготвят бързо, но това не значи че може да ги извадите от хладилника или пазарската чанта и да ги метнете в тигана или фурната.

Мариноването за поне 30 минути, или натриването на месото с подходящите съставки може да подобри неимоверно вкуса на ястията ви.

Малко джиджифил и люта чушка ще овкусят месото чудесно, а добавянето на малко кафява захар ще помогне за чудесната хрупкава и карамелизирана коричка, малко оцет ще направи месото по-нежно и естествено сол.

Ако някога ви е минавало през ума да пропуснете солта в маринатата, защото сте чували, че тя вади влагата от месото, помислете върху това – без съставка като солта, която да подобри вкуса ще имате месо с доста блудкав и безличен вкус.

Не запечатвате месото

Без значение дали имате цяло пиле или гърди с кожата, отделете няколко минути да запечате месото от всички страни в сгорещен тиган.

Ако наистина искате да получите червена точка, в горещ тиган сложете малко зехтин и масло, 2-3 клонки розмарин или мащерка и сложете пилешкото с кожата надолу, докато се запече до златистокафяво.

Прехвърлете съда в предварително загрята фурна и печете на средно висока температура. Така ще имате хрупкава кожа и сочно месо.

Едиствения ваориант за готвене на гърди без кожа е да сложите месото между 2 листа фолио, да изтъните с чук и след това за по 1-2 минути от страна да изпържите в сгорещена мазнина.

Прецакали сте месото и при варене

Пилешките гърди са капризни дори и при варене. Много лесно може да се издъните. Хубавото е че не всичко е загубено. Как да добавите малко влажност към месото? Лесно е, пригответе сос.

Малко майонеза, или кисело мляко. Заквасена сметана. Много добри и сигурни варианти да избегнете фиаското.

Добра опция е да накъсате месото, да го смесите със салата и да залеете със сос, който сте приготвили от наличните в хладилника ви продукти.

Друго добро решение е да смените концепцията и приготвите супа. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара