Как да съхранявате подправки

Има един правилен начин, и всички останали начини

Подправките са едно от най-добрите допълнения при готвене.

Като вземем предвид, че  са достъпни като цена и като наличност в магазините, а същевременно са с много дълъг срок на годност, стойността им като добавка към ястията ви нараства наистина много.

Но за да имате винаги добър резултат при готвене, трябва да се погрижите за правилното им съхранение.

Ако държите подправките са в красива поставка на плота, или близо до печката, за да са ви удобни, време е да подредите подправките си отново.

Според Падма Лакшми автор на книгата Енциклопедия на подправки и билки, подправките трябва да се съхраняват единствено и само в тъмен шкаф или чекмедже.

Защо? „Подправките остарятват, когато са изложени на слънчева светлина или топлина от печката.“  - казва Лакшми.

Така че? Етажерка до прозореца, със сигурност не е добър вариант. Светлината и топлината само работят за това подправките ви да загубят по-бързо аромата си.

Ако имате достатъчно време, което да отделите при готвене, купувайте цели подправки. Няма нищо общо между смления черния пипер от пакетче и този който ще смелите у дома. Това значително ще подобри вкуса на ястията ви.

Не само, че целите подправки са по-дълготрайни, но смиланито им непосредствено преди употреба, ще даде много по-добър и богат вкус на всяко ястие, в което ги употребите.

Можете да счуквате подправките в обикновен хаван, или да си купите ръчна или електричека мелничка за кафе, която да позлвате само  за смилане на подправки. Определено си заслужава да помислите по въпроса.

Друго нещо което можете да правите, за да извлечете максимума от подправките е преди ползване да ги  препичате в сух тиган за две три минути на средно висока температура. Със сигурност ще забележите и оцените разликата.

Не на последно място използвайте подправки през целия процес на готвене, вместо да изиспете всичко наведнъж  и вкуса постепенно да се размие. Изграждайте вкуса на ястията си постенно, така че да се наслои и обогати пълноценно.

Това е нещо, което всеки добър готвач знае и ползва в своето готвене.

Не се колебайте да експериментирате. Пробвайте различни комбинации от вкусове, играйте си с количествата, ползвайте подправки във всяко ястие, което решите да приготвите у дома.

В крайна сметка, ако едно ястие е добро според вас, то вероятно сте прави, и е наистина вкусно.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: realsimple.com

24.10.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара