Източник: Flickr.com

Ако искате да станете вегетарианец

10 неща, които трябва да знаете

Да не ядеш месо е избор, като всеки друг. Има своите положителни и отрицателни страни, много последователи и отявлени врагове.

Вегетарианството може да бъде възприето по различни причини. Освен морални съображения, подобно решение може да бъде продуктувано от здравословни, религиозни, политически, природосъобразни, културни, естетически или икономически съображения.

Бързо проучване, ще ви помогне да откриете, че има цял набор от вкусни ястия, в които зеленчуците са звездата. Можете да се храните разнообразно и пълноценно, въпреки че в началото може да ви бъде трудно и да трябва планирате повече както пазаруването, така и готвенето, ваканциите и срещите с приятели.

Така важните протеини

Ако се притеснявате за протеините и желязото, недейте. Можете да получите всички витамини и минерали, които са ви необходими просто трябва да знаете какво да ядете.

Безмесни източници на белтъчини и желязо са ядките, варивата, сирене тофу и листните зеленчуци. Бадемите, шам фъстъка и кашуто също съдържат здравословни мазнини, и са идеални за лека закуска. Млечните продукти са добър източник на протеини, както и киноа, която е идеална за салати.

Яжте яйца, най-лесният източник на протеини е в тях! Сушени плодове, особено стафиди, кайсии и фурми са добри източници на желязо.

Витамин С помага желязото да се абсорбира, така че изберете храни, които съдържат и двете, или заложете на чаша прясно изцеден плодов сок със закуската.

Преди да изхвърлите месотоот менюто си, прочетете повече за балансираното хранене.

Добавките в храната

Месо или риба може да бъде скрита съставка, която може да очаквате да откриете в определени храни. Сос Уорчестър например. Кой да знае ?! Мусове, желета, сосове, кисели млека и сирена могат да имат добавен желатин или други животински мазнини в тях.

Уверете се, че продуктите които купувате са без скрити животински съставки. Четете внимателно етикетите.

Подгответе се да бъдат разпитвани

След като съобщите за решението сина близки и познати, бъдете подготвени да отговаряте на много въпроси, да чуете много възклицания, ицялото недоверие  съдържащо се във въпроса: "Дори бекон ?!"

Някои хора, особено по-възрастните не разбират идеята и са доста объркани, чудейки се защо някой би се лишил от храна, в която те виждат само и единствено ползи и е в основата на храненето им.

Може да си навлечете гнева на по-възрастните ви роднини, ако отхвърлите неделното печено например, отнело на баба ви часове, за да го приготви.

Помислете за ваканциите

Като вегетарианец, ще трябва да правите плановете си за почивка малко по-отрано и да сте малко по-подготвени. Отиването на почивка може да бъде добър начин да пробвате нови и различни вегетариански ястия и деликатеси. Ако пътувате в чужбина научете как е вегетариаснко на съответния език. Със сигурност ще ви бъде полезно.

Рибата

Добре е да обмислите дали сте готови да станете пъллен вегетарианец или да оставите рибата в менюто си.

Последното определено ще ви улесни да бъдете гъвкави в храненето си. Ако оставите рибата като опция, ще имате възможност доста да разбообразите храненето си и да пробвате нови рецепти с риба и морски дарове.

А това може да бъде и добър преход към пълно вегетариансвто.

Оборудвайте кухнята си

Не че трявба да изхвърлите всичко което имате в момента. Помислете за допълнителни кутии за съхранение всички нови продукти които ще имате в кухнята си. Обмислете купуването на хубав блендер, за да можете да приготвяте  супи, напитки и сосове.В зависимост от това колко сте склонни да експериментирате уред за рязане на зеленчуци на спирали е чудесна идея,за да можете да правите малко по-интересни ястия с минимални усилия.

Хубави ножове и дъски също не са много важни, като вземете предвид, че ще трябва да нарежете доста зеленчуци.

За похапване

Добре еда има нещо, което да стои пред вас през целия ден и да си похапвате в моментите, когато сте ядосани или уморени.

Ако не сте си взели ябълка или банан, дръжте под ръка някоя кутия с ядки, пакет с пуканки или енергийни блокчета.Енергийните блокчета са чудесен вариант, а можете да приготвите много и разнообразни варианти и сами.

В заведение

Когато излизате с приятели, не бързайте да променяте изцяло местата, които посещавате – някои ресторанти имат вегетариански алтернативи в менюто си.  Естествено някои имат по-голям избор от други, така е препоръчително все пак да разгледате менюто онлайн, за да не се изненадате неприятно.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара