Източник: Flickr.com

Броколите са една от най-здравословните храни на света!

Защо трябва да ги ядете?

Броколите са един от най-здравословните зеленчуци, идващи от семейството на зелето.

Този невероятен зеленчук е пълен с хранителни вещества, като витамин С, витамини К, витамин А, и витамини B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Нещо повече, броколите са естествен източник на фибри, фитохимикали, и минерали. Тази органична храна осигурява широк спектър от ползи за здравето.

Ще ви запознаем с най-популярните ползи от броколите

Помага при отслабване

Ако се опитвате да свалите някой и друг килограм, броколите са изклюително подходящи. Освен факта, че съдържат малко количество калории и са лесни за приготвяне, стомаха се нуждае от голямо количество калории, за да ги смели.

Ето защо, те са от онези храни, които колкото повече ядете, толкова повече калории ще изгоритеза храносмилане.

Така че, за да се изгорите калориите от броколи, ще трябват само 5 минути ходене или 2 минути тичане.

Стимулира имунната система

Поради голямото количество витамин и минерали, броколите могат да засилят имунната система и да помогнат в борбата с множество инфекции.

Пази сърцето здраво

Броколите пазят сърцето ви здраво, правят кръвоносните съдове по-еластични, и помагат на кръвообращението.

Ето защо, редовното ядене на  броколи ще ви предпази от сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, ще повлияят за понижаване на лошия холестерол и ще регулират кръвното налягане.

Подобрява качеството на кожата

Броколите ще подобрят качеството на кожата и ще направят кожата ви по-блестяща, гладка и чиста.

Освен че  ще подмладите кожата си, те са страхотни и за тена ви.  

Намалява кръвната захар

Броколите са много подходящи за хора, които се борят с диабет. Те съдържат хром концентрат, който има функцията да намаляване нивата на захарта в кръвта. Ако имате диабет, трябва да консумирате най-малко 100 грама броколи на ден.

Подобрява зрението

Поради наличието на бета-каротин, витамин А, фосфор, както и други витамини като B-комплекс, витамин Е, и съдържанието на витамин C, броколите ще подобрят зрението ви. Освен това, те ще защитят очите ви от UV 6.

Облекчава стреса

Ако се чувствате напрегнати и вие сте постоянно под стрес, броколите ще ви помогнат. Броколите са известни като един от най-добрите анти-стрес зеленчуци.

Следователно ще подхранват мозъка ви и ще ви освободят от напрежението и стреса.

Как да консумирате броколи?

На първо място, трябва да знаете, че можете да ядете цялата глава броколи, защото стъблото и листата на броколите също са много богати на витамини и минерали. Освен това, при готвене винаги трябва да ги оставяте твърди  и хрупкави. Когато броколите се готвят дълго, те губят много от хранителните си вещества. Най-добрият начин да приготвите броколи е да ги варит ена пара. Можете да ги сварите, запържите, печете, или да ги използвате сурови в свежа салата.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара