Източник: flickr.com

Как да се храним правилно по света

Правете като местните, за да не изпадате в конфузни ситуации

Всеки път, когато пътувате в чужбина, може би най-добрия начин да изучите културата и обичаите е храненето в ресторанти, които посещават местните, казва Герт Копера, изпълнителен вицепрезидент на Hakkasan Group с 41 ресторанта в цял свят.

Но, Копера също казва, че яденето на подобни места може и да е некомфортно.

„Етикетът и традициите за хранене са различни в различните държави, и ако не сте запознати с традициите има голям шанс да се чувствате не на място.

Г-н Копера, който е бил на хиляди места в повече от 70 страни, а сега споделя съвети как да се храним, както трябва навсякъде по света.

Хранете се в точния час

Научете кога се хранят местните, за да не изпускате хранене. В Щатите, вечерята обикновено се консумира от 6 до 7 часа вечерта. Тя е и най-важното хранене за деня, но това не важи навсякъде.

В Англия например, около 4 часа се сервира чай, което се приема като едно от храненията през деня. В Испания и Южна Америка, вечерята започва около 10 вечерта, а в Индия, нормата е между 9 и 11 часа. „Ще усетите как всъщност живеят и се хранят местните, когато се храните с техния ритъм.“

Използвайте правилните прибори, а ако трябва, изобщо не използвайте. Неправилното използване на прибори може да е знак на неуважение в определени страни.

Копера смята, че е добре  пътуващите да наблюдават местните жители, докато ядат и да взимат пример от тях. В Китай, Япония, Корея и Виетнам, клечките са най-често срещаните прибори, но да се използват при консумирането на ориз се смята за обидно.  

В Индия и в района на Близкия изток и Африка, храненето с ръце е нормално, но внимавайте когато използвате лявата  си ръка - може да се смята за нечиста.

Не бързайте

В много страни - в това число Бразилия, Франция и Италия – едно хранене протича поне няколко часа, в които сте със семейство и приятели.

Копера препоръчва на туристи и пътуващи да правят същото.  „Трябва да цените храната, както и разговора.“

Проучете етикета за плащане и бакшиши

Оставянето на бакшиш не е задължително навсякъде, дори на места се смята за обидно – както е в Япония. На места като Франция, разделянето на сметката между хранещите се, се счита за липса на класа.

Проверете дали може да платите с кредитна карта в мястото, в което ще се храните.

В някои части на Африка и Азия може да се плати само с местна валута, което може да доведе до некомфортни ситуации.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: www.nytimes.com

24.03.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара