С вкус на любов през февруари

Кулинарен романс в 7 опияняващи сетивата части

Празникът на влюбените вдъхновява всекиго по различен начин, а за нас е поредното хубаво напомняне, че пред вкусната храна всички сме равни. Точно така, независимо дали говорим за мъжко или женско сърце, то пътят към него неизменно минава през стомаха. Пълният такъв.   

Докато притежаващите обичаен подход към романтиката вече купуват огромни плюшени сърца, планират пътешествия и пишат стихове за онази дата, ние възнамеряваме да изпълним целия кратък месец с вкус, защото вкусът е любов. Истинска, универсално вълнуваща и непреходна.

Кроим плановете си с любезно съдействие на последния брой на списание BILLA Кулинариум, който по фин начин осъществява кулинарния преход между големите зимни празници и февруарските романтични вълнения. Вдъхновени от стоте му страници, вече знаем кои са онези седем неща, с които ще кажем „Обичам те!“ на по-правилния универсален език – гастрономическия!

През февруари може и от сутринта!

Виното е скрепило не една и две връзки, а и не бива да забравяме, че на 14 говорим не само за Валентин, но и за Трифон. Пенливото вино пък носи тъкмо онова гъделичкащо усещане, което наричаме кулинарен еквивалент на пеперудите в стомаха от английския идиом.

Зимният брой на Кулинариум ни разказва повече за спецификата на тези празнични питиета, съветва ни за правилните комбинации с храна и ни дава куп идеи как да сготвим с тях. Какъв по-добър повод да кажем „Наздраве!“ на любимия човек още преди да е дошло обедно време?  

Празничен обяд, ама от най-празничните

И като казахме „обедно време“, не можем да пропуснем и темата за празничния обяд. Не че за нас всеки обяд не е празничен, но когато искаме да покажем силни чувства, тогава определено трябва да извадим най-силните си карти на масата.

Няколко коза за целите си получаваме в майсторския клас по фестивален обяд на сп. Кулинариум. Той ни разбулва тайните за приготвяне на изкусителен домашен пастет от пилешки дробчета с коняк, сочни телешки котлети на фурна, хрупкави картофки със зелени подправки, а за десерт – богат кекс с ябълки, от който ухае на портокал, канела, джинджифил и индийско орехче.

Никой не е по-голям от сладкия хляб

Дори да не знаете какво означават, самото произнасяне на думи като боло рей, панетоне и щолен изпълва устата със сладост, а сърцето с трепет. Почти всяка европейска държава може да се похвали със своята версия на сладък празничен хляб, но ключовата дума навсякъде е „пищност“.

Изобилие от масло, мляко, различни видове сушени плодове и букет от подправки – всичко това, събрано на едно място, за да ви напомни, че животът е сладък и трябва да бъде честван. Кулинариумът се присъединява към този призив, разкривайки ни традиционни рецепти от Португалия, Италия и Германия.

Витаминозна салата насред зима?

Ако за много хора зимата е равнозначна на временно скъсване със здравословния начин на живот, за нас тя е чудесен стимул да мобилизираме въображението си. Минута по-късно с едната ръка отваряме буркани, а с другата белим кървавочервени кореноплодни. След десет минути на масата е сервирана витаминозна, пъстра, вкусна и (почти) диетична салата, с която се обричаме на половинката да бъдем с нея по-скоро в здраве, отколкото в болест.

Ако вашето въображение все още е ангажирано с темата за сладките хлябове, оставете го там и поискайте жокер от изданието на BILLA, където са се погрижили да не страдате от дефицит на полезни за сърцето зимни салати.

По-бавно за повече удоволствие

Не, все още не сме дерайлирали от кулинарните релси. Не съвсем. Колкото по-бавно се готви една храна, с толкова повече време за любов разполагате. Няма нищо по-освобождаващо от правото да сложиш едно ястие във фурната и да забравиш за съществуването му през следващите 3-4 часа. Време, през което можете да се насладите на връзката си пълноценно… или пък да се скарате хубавичко и да се сдобрите тъкмо навреме за обяд.

Големите парчета месо като гърди, врат и джолан, както и целите птици позволяват тъкмо този романтичен подход към приготвянето на храна. BILLA Кулинариум ще ви каже какво да правите с тях стъпка по стъпка и дори ще ви даде идеи за оползотворяване на остатъците.

Синьото сирене – (не само) за хора със синя кръв

Сините сирена са идеалното място за нагледен урок по близки взаимоотношения между биология и гастрономия. Пункт за запознанство и интимно сближаване между бактерии и плесени, работещи в крепък съюз за произвеждането на вкус и аромат, които ще помните по-дълго от първата си целувка.

Насърчени от този пример за междувидова идилия, определено смятаме да реализираме на практика всичките секси рецепти с горгонзола, които прочетохме и вече втора нощ вълнуват сънищата ни.

А за десерт – съвършеният подарък!

Много са незадоволимите човешки потребности, но най-настойчиво в момента ни глождят две от тях. Първата е нуждата да правим и получаваме подаръци. Втората е неутолимият глад за десерт. Раз, два – това е работа за комбинативността!

Понеже покрай Коледа и Нова година поизчерпихме стандартния арсенал от клишета в лъскави опаковки, а тук сме се събрали да поговорим за любов, какво ще кажете за съвършения десерт като подарък за съвършения човек?

Точно три гениални предложения в тази посока имаме на страниците на BILLA Кулинариум – шоколадови чашки с ганаш, портокалов крем с бял шоколад и торта с кафе и маскарпоне. Дори да няма с кого да отпразнувате празника на любовта, направете един от тези десерти и пуснете снимката в Instagram. Кулинарната ни интуиция подсказва, че до броени минути под запотения прозорец на кухнята ви ще се завърти глутница от готови на всичко потенциални половинки.

П.П. Да си влюбен хич не е евтино, затова горещо те съветваме да ползваш талоните за отстъпка в изданието на BILLA. С тях можеш да спестиш над 20 лева, които да инвестираш в още хра… любов, разбира се!

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара