Източник: Pexels

Мъфините: малките вкусни удоволствия

Екзалтиран разказ за кексчето, което прелъсти света през 1703!

Кажете „мъфин“.

Ама на глас го кажете! Каква дума, а? И как пълни устата…

Как така „мъфин“?

Сега е така. Но невинаги е било точно така. За пръв път са го написали през 1703 година ето така: moofin. Може и още по-рано да са го написали, но към момента най-ранните ни сведения датират от 1703, което е достатъчно отдавна, за да мине за много отдавна.

Произходът на думата е неясен, но най-вероятно е от долнонемското muffen, множествено на muffe, тоест „малко кексче“. Или пък има нещо общо със старофренското moufflet, което ще рече „мек“, когато говорим за хляб.

Защо мъфин?

Ако трябва да ви изредим милионите причини, поради които имате нужда от повече мъфини в живота си, няма да ни стигне интернет пространството. Затова четем на глас кратката версия от новия BILLA Кулинариум:
„Това цветно изкушение е в състояние да прелъсти и най-заклетите противници на сладкото.“

Разбирате ли за какво благородство говорим тук?

Докато ние вярваме, че за противниците на сладкото е създаден екстра горещ кръг на ада, на белия свят съществува нещо, което не само иска, но може да прелъсти тези хора. Всъщност, нашите източници подсказват, че допреди 1703 година всички са били противници на сладкото. Но тогава се е появил moofin-ът, той е прелъстил всички и после са писали за него, също както пишем и ние в момента. Историята, казват, е обречена да се повтаря. 

Мъфин има не един, а два…

Реалността е, че съществуват два основни вида мъфин. Единият се води английски, а другият – американски.

Английските мъфини минават за оригинални и въпреки че наистина са по-стари и по-близки до нас чисто географски, не са точно това, което с охота бихме разпознали като мъфин.
Те са странни изделия с диаметър около 10 см и дебелина 2-4 см, пекат се на тиган, не са съвсем сладки, нямат глазура и доста наподобяват американските палачинки, които ние упорито отказваме да разпознаем като палачинки. За тях подозираме, че дори англичаните не си ги харесват и не могат да прелъстят когото и да било.

Американските мъфини обаче са съвсем друга сделка. Това са мъфините, които са мекички, пухкави, благоуханни, могат да бъдат пълнени, а могат да бъдат и глазирани и като цяло могат да бъдат всичко, което си пожелаят. Ето тези мъфини занимават клавиатурата ни от половин час насам, а копнежите ни – от първата целувка.

Защото усещането да ядеш мъфин за първи път може да бъде сравнено само с трепета от първа целувка.

С тази разлика, че е приемливо да целуваш напълно непознати мъфини, мъфините не ти се сърдят, когато ядеш други мъфини, след ядене на мъфини не ти излиза херпес, позволено ти е да ядеш по няколко наведнъж и като цяло май са доста по-хубави от целуването. Нищо чудно, че са прелъстили света през 1703. Освен това…

Не можеш да се целуваш сам, но мъфини можеш да си направиш сам

Това ви го казваме ние от личен опит, а ви го показват от BILLA Кулинариум с три прелъстяващи рецепти за мъфини:

• С малини и швейцарски крем
• Кокосови с глазура от лимон, лайм и мента
• Бадемови с крем от маскарпоне
• Ах…

Пригответе си формата за мъфини и марш да си набавите Кулинариума! С талоните от него ще спестите над 50 лева – достатъчно да си купите необходимите продукти, да си опечете десетки мъфини и да преживеете остатъка от март напълно прелъстени!

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара