Органичната храна не е по-добра за здравето ви

Добра за природата? Може би. Добра за здравето ви? Не толкова

Почти всеки човек, който се е опитвал да се храни правилно, в един момент е пробвал като опция органична храна. 

По-добре е за природата, а и премахването на всички онези химикали в храната би трябвало да е добре за здравето ви.

Нали?

Първото нещо, което някой на палео ще ви каже е, че конвенциалното земеделие причинява всичко от рак до автоимунни заболявания. 

Бърз прочит в интернет ще ви покаже демонизирането на ГМО-та и пестициди, като органичната храна остава единствената приемлива за консумация в повечето форуми и сайтове. 

Но въпреки тревогата за всички тези гадни химикали, ставаме все по-здрави всяка година.

Какво всъщност ни казват данните за органичната храна?

Първото нещо, което трябва да се изясни е какво точно е органична храна (биохрана).

Това не е толкова лесен въпрос. Не само, че се различава от страна до страна, но и регулацията на много места е толкова лоша, че трудно може да се различи от конвенционалното земеделие.

“Био храна се произвежда в съответствие с определени стандарти на производство. За определени реколти това означава, че се отглеждат без използваните по принцип пестициди, изкуствени торове или човешки отпадъци. Не се използват и хранителни добавки.

За животните това означава, че са гледани без използването на антибиотици или хормони за растеж. В повечето държави, органичната продукция не трябва да бъде генетично модифицирана.”

По принцип идеята е биохраната ни да се отглежда по същия начин, по който сме го правили в средновековието: да няма “изкуствени” химикали, да няма сурови отпадъци, както и да няма животни в опасност от инфекции или смърт.

Очевидно има проблеми с това.

Забраната на изкуствени торове и пестициди означава, че може да се използват, стига те да са натурални. Обработката с йонизиращо лъчение на първо място е безопасна, а и убива вирусите и бактериите в храната.

Генетичната модификация нито е проблем за здравето ни, нито е забранена в биоземеделието.

Единственото нещо забранено е генната модификация в лаборатории. От стотици години модифицираме храната ни чрез хибридизация, използвана основно за разплод.

Изглежда, че основните фактори на биоземеделието - употребата на пестициди и не-ГМО може и да нямат същите ефекти, които толкова много хора твърдят, че имат.

Доказателствата

Правени са много проучвания по темата. От гледането на животни в лаборатории, до добре контролирани човешки изследвания.  

Има редица систематични прегледи, разглеждащи потенциалната полза на биопродуктите. Систематичните прегледи са проучвания, при които се разглежда цялата възможна литература по темата, както и двете страни на проблема.

Ако погледнем систематичните прегледи за биохраната, окриваме един и същ отговор, отново и отново. Биохраната не носи никаква полза за здравето ни, в сравнение с конвенционално-отгледаната храна.

Биохраната не е по-здравословна от нищо друго.

Това не е изненада. Да, пестицидите могат да бъдат опасни ако ги консумирате с тонове, но това което получавате от тях в един домат е горе долу нанограм. Не е толкова опасно като го погледнете по този начин, а?

Органичната храна е популярна по много причини. Има много доказателства, че пестициди в количеството, което се продава по супермаркетите няма да има никакъв ефект върху здравето ви. 

Нормалното земеделство е причината за лесния достъп до свежа храна по света и може да се каже, че е спасило милиони животи.

Все пак има причина да се яде био - природата. Но това е всичко. 

Отскочи към Коментарите (2)

Подобни статии

2 Коментара
1 Svetla Nikolova на 15.10.2019 – Вторник

Изключително лош превод направен с google от източник, който пропагандира ГМО. С никакви доказателства от фалшиви и абсолютно необосновани, измъчени и трудно разбираеми за грамотен човек изречения.

2 Емил на 16.10.2019 – Сряда

Защо качвате материали без източни, автор и дата? В материала няма нито едно вярно твърдение. Също така няма нито едно конкретно написано нещо с някакво доказателство. В EC има два регламента за био/органик храните и те са еднакво валидни за всички страни членки. ГМО и йнозиращо лъчение не се допускат, както вие твърдите. Някой ви плати ли да го качите това?