Кимчи

Всичко за най-популярната корейска храна

Няма две мнения по въпроса, че кимчи е най-популярната и може би най-обичаната корейска храна.

Корейската трапеза няма да е завършена без порция кимчи и ако искате да опознаете тази кухня, трябва да започнете именно с него. 

Ако не знаете за какво говорим, нека ви го представим така: кимчи е тип ферментирал зеленчук (туршия) като китайско зеле, ряпа и др., но с екстри – лют червен пипер, чесън, пресен лук и джинджифил.

Ястието е пъстра комбинация от кисели, солени и пикантни нотки. Толкова е емблематично, че самите корейци казват „Кимчи!“, както ние казваме „Зеле!“, за да излизаме усмихнати на снимките. 

Приготвят го в такива количества, че за съхранението му си имат отделни хладилници и помещения. И понеже казахме „приготвят“, дайте да ви научим как да си го приготвяте. 

Как да си направим кимчи

За да си приготвите кимчи, ще са ви нужни следните продукти:

 • Китайско или пекинско зеле
 • Дайкон
 • Морска сол
 • Захар
 • Корен от джинджифил 
 • Чесън
 • Филтрирана вода 
 • Лют червен пипер на люспи
 • Зелен лук
 • Моркови (по желание)

Начин на приготвяне:

 1. Нарежете на едро зелевите листа, натрийте ги със сол и ги оставете да престоят 2–3 часа, докато омекнат добре.
 2. Междувременно пригответе паста от джинджифила, чесъна, захарта, водата и лютия червен пипер. 
 3. Изплакнете и отцедете осоленото зеле и го смесете с пикантната паста, лука, ряпата и морковите (ако използвате). 
 4. Прехвърлете в плътно затварящи се буркани. Уверете се, че всички зеленчуци са покрити от течност. Затворете.
 5. Оставете кимчито да ферментира на стайна температура за 1–5 дни. Опитвайте го всеки ден и се доверете на небцето си относно степента на готовност за консумация. Неузрялото кимчи не мирише приятно и не е особено вкусно. 
 6. След петия ден можете да прехвърлите кимчито в хладилника. Там ферментационният процес ще продължи, но значително по-бавно – дайте му поне 2-3 седмици. 

За ферментацията на кимчи

Кимчи е продукт на ферментацията – процесът, в който микроорганизми превръщат едни вещества в други!

Понеже китайското зеле е значително по-деликатно от нашето, то започва да ферментира веднага след затварянето му в буркана.

В рамките на първите два дни в него се развиват прочутите лактобацили, наричани още млечнокисели бактерии. Те допринасят за по-нататъшното омекване на зеленчуците, разграждайки нишестето в тях. И също така са отговорни за специфичния кисел вкус на кимчи, тъй като основен продукт на млечнокиселата ферментация е млечната киселина. 

Тези бактерии неслучайно се наричат „добри“. Освен че имат принос за здравето на нашата чревна микрофлора, те неутрализират редица вредни микроорганизми и извън тялото ни, което обяснява и по-дългата трайност на продукта. 

Колко трае едно кимчи?

Както споменахме, прехвърлянето на кимчи в хладилника не спира ферментационния процес, а само го забавя. Идеалната температура за неговото съхранение е между 2 и 7 градуса, като има различни мнения по въпроса за трайността му. Купешкото кимчи обикновено е с добавени консерванти, което може да създаде погрешни представи за неговата устойчивост на разваляне. 

Домашноприготвеното кимчи обаче също може да се похвали със завидна трайност – между няколко седмици до няколко месеца в зависимост от температурата на хладилника, хигиената в буркана (защото ще се изкушавате да ядете директно от него) и честотата на отваряне.

С времето вкусът на кимчито се променя и развива, като някои хора дори предпочитат по-узрелия продукт. Ако не сте любители на силните усещания, може би ще ви се наложи да консумирате домашното си кимчи преди да изтече третия месец. 

Нашият опит показва, че почти няма количество, което не може да бъде погълнато за толкова време. Ако забележите мухъл, това е сигурен признак, че кимчито трябва да си ходи. За останалото разчитайте на вкуса и обонянието си. 

В заключение

Кимчи е уникална и лесна за приготвяне в домашни условия туршия. Ако сте фенове на азиатската кухня, непременно затворете един буркан и потърсете рецепта за някое от многото корейски ястия, които се правят с него. 

Кимчи се яде неусетно, но въпреки това ви препоръчваме да го държите в хладилник – така вкусът му ще се развива постепенно и ще можете да му се наслаждавате по-дълго време. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара