
Хлябът е една от тези храни, които събират света - и вашата трапеза - в едно.
Като една от най-древните храни в света, хлябът винаги е бил основна част от това с какво се храним.
Голямото разнообразие от брашна и продукти, с които можете да нaправите един хляб днес води до безкрайни варианти. Свързва се с гостоприемство и с ниската му цена. Заради тази достъпност няма да намерите ресторант по света, който да не сервира хляб.
Обратно на всичко, което четем тези дни, хлябът не е вреден.
Tweeeet me!Обратно на всичко, което четем тези дни, хлябът не е вреден.
Страхотен източник на въглехидрати и хранителни вещества като желязо, магнезий, витамин Б и диетични фибри, хлябът е изключително важна храна, която заслужава да се оцени.
Така че забравете тези митове, които сте чували за глутена, и пробвайте всички тези невероятни хлябове по-света, като багетите от Франция, до южноазиатския наан.
Anpan (Япония)
Anpan е сладко ролце от Япония. Обикновено има пълнеж от червен боб, но също може да се приготвя с други топинги, като пасти направени от кестен, сусам, зелен фасул или бял боб.
Arepa (Колумбия, Венецуела)
Arepas е основна част от колумбийската и венецуелската диета. Тези меки, дебели питки се правят или с натрошени царевични ядки или царевично брашно, които се смесват с вода и сол, но понякога и с мясло, яйца, мляко или олио.
Печени, варени, пържени, гриловани или на пара, arepas могат да са различни на големина, вкус или цвят.
Най-често се пълнят с месо, сирене, яйца, домати или салата. Могат да се ядат и без никакви добавки. Често се и разрязват, за да станат на сандвичи.
Baguette (Франция)
Багетата е икона във Франция. Тестото, което трябва да се използва е станало почти като закон.
Прави се от пшенично брашно, мая, вода и сол. Типичната багета е с дължина от около 60 см, и диаметър от около 5 см. Има хубава, хрупкава кора с лека и пухкава среда. Във Франция е традиционно използвана за сандвичи или нарязана и сервирана със сирене.
Bammy (Ямайка)
Ямайското Bammy, или Bami, е дебела плоска пита, направена от касава - корен от дърво, настъргано и изстискано, преди да се превърне във фино брашно, осолено преди да бъде изпечено.
Bammi може да се яде като лека закуска или да се сервира с храна.
Focaccia (Италия)
Фокачата е тип италиански хляб направен от високо глутеново брашно, олио, сол, вода и мая.
Обикновено се пече във фурна с каменно дъно или в огнище, а отличителната му тектура идва от пукането на балончетата, образуващи се в хляба.
Хлябът се намазва със зехтин преди да се изпече. Най-често фокачата се покрива с билки, сирене или лук. Може да се сервира като предястие, снак или санвич.
Injera (Африка)
Националното ястие на Джибути, Еритрея, Етиопия и Сомалия.
Injera е незаменима част от трапезите на хората от тези страни. Приготвя се с брашно смесено с вода.
След като се остави да ферментира няколко дни, се пече във формата на големи и тънки палачинки.
Injera се пълни с различни салати, след което се късат малки парчета, с които се гребе от пълнежа.
Lefse (Норвегия)
Lefse е норвежки плодов хляб, традиционно правен с картофи и брашно, както и с масло, мляко или сметана.
За приготвянето на тестото се използва специална точилка, след което се сготвя върху плоска тава. Овкусен с масло и навит, lefse може да се приготвя по много различни начини - на топка, овкусен с канела или захар, или намазан с конфитюр.
Традиционно комбиниран с ястия с риба, lefse може да се яде с други меса или сосове като горчица или заквасена сметана.
Massa Sovada (Португалия)
Известен също като португалски сладък хляб, massa savada се приготвя с мляко, захар, брашно, мая и яйца.
Понякога се добавят мед и лимонова кора, в зависимост от рецептата. Пече се върху каменна плоча, обикновено около Коледа, както и около Великден.
Naan (Южна и Централна Азия)
Оригинално от Индийския континент и Централна Азия, naan традиционно се свързва с индийска и пакистанска кухня, но се среща в цяла Азия.
Приготвян с пшенично брашно, вода и масло, като понякога се използва йогурт или мляко.
Naan се пече в тандури фурна. Маже се с ghee или масло, след което се предлага заедно с различни видове къри.
Pane Ticinese (Швейцария)
Pane Ticinese произхожда от Швейцарския кантон Ticino, но се яде из цяла Швейцария.
Pane ticinese е особено мек, като има много отличителна форма. Консумира се като се споделят парчета от хляба.
Pão de Queijo (Бразилия)
Един от основните елементи на закуската в Бразилия е pão de Queijo - кръгли, малки кифли, пълнени със сирене.
Като bammi в Ямайка, pão de Queijo се приготвя с брашно касава. Тестото се прави на малки топчета, които се пълнят с всякакъв вид сирена.
Tortilla (Мексико)
Произлизащо от Мексико, но и изключително популярна в Централна Америка и САЩ, tortilla е безквасен плосък хляб, който може да се приготвя с царевично или пшенично брашно.
Най-често се използва за приготвянето на тако, кесадия или бурито.
Подобни статии
