Хлябoвете по света: От багети до наан

Тестено удоволствие от целия свят

Хлябът е една от тези храни, които събират света - и вашата трапеза - в едно.

Като една от най-древните храни в света, хлябът винаги е бил основна част от това с какво се храним.

Голямото разнообразие от брашна и продукти, с които можете да нaправите един хляб днес води до безкрайни варианти. Свързва се с гостоприемство и с ниската му цена. Заради тази достъпност няма да намерите ресторант по света, който да не сервира хляб.

В прав текст

Обратно на всичко, което четем тези дни, хлябът не е вреден.

Обратно на всичко, което четем тези дни, хлябът не е вреден.

Страхотен източник на въглехидрати и хранителни вещества като желязо, магнезий, витамин Б и диетични фибри, хлябът е изключително важна храна, която заслужава да се оцени.

Така че забравете тези митове, които сте чували за глутена, и пробвайте всички тези невероятни хлябове по-света, като багетите от Франция, до южноазиатския наан.

Anpan (Япония)

Anpan е сладко ролце от Япония. Обикновено има пълнеж от червен боб, но също може да се приготвя с други топинги, като пасти направени от кестен, сусам, зелен фасул или бял боб.

Arepa (Колумбия, Венецуела) 

Arepas е основна част от колумбийската и венецуелската диета. Тези меки, дебели питки се правят или с натрошени царевични ядки или царевично брашно, които се смесват с вода и сол, но понякога и с мясло, яйца, мляко или олио.

Печени, варени, пържени, гриловани или на пара, arepas могат да са различни на големина, вкус или цвят.

Най-често се пълнят с месо, сирене, яйца, домати или салата. Могат да се ядат и без никакви добавки. Често се и разрязват, за да станат на сандвичи.

Baguette (Франция)


Багетата е икона във Франция. Тестото, което трябва да се използва е станало почти като закон.

Прави се от пшенично брашно, мая, вода и сол. Типичната багета е с дължина от около 60 см, и диаметър от около 5 см. Има хубава, хрупкава кора с лека и пухкава среда. Във Франция е традиционно използвана за сандвичи или нарязана и сервирана със сирене. 

Bammy (Ямайка)

Ямайското Bammy, или Bami, е дебела плоска пита, направена от касава - корен от дърво, настъргано и изстискано, преди да се превърне във фино брашно, осолено преди да бъде изпечено.

Bammi може да се яде като лека закуска или да се сервира с храна.

Focaccia (Италия)

Фокачата е тип италиански хляб направен от високо глутеново брашно, олио, сол, вода и мая.

Обикновено се пече във фурна с каменно дъно или в огнище, а отличителната му тектура идва от пукането на балончетата, образуващи се в хляба.

Хлябът се намазва със зехтин преди да се изпече. Най-често фокачата се покрива с билки, сирене или лук. Може да се сервира като предястие, снак или санвич.

Injera (Африка)

Националното ястие на Джибути, Еритрея, Етиопия и Сомалия.

Injera е незаменима част от трапезите на хората от тези страни. Приготвя се с брашно смесено с вода.

След като се остави да ферментира няколко дни, се пече във формата на големи и тънки палачинки.

Injera се пълни с различни салати, след което се късат малки парчета, с които се гребе от пълнежа. 

Lefse (Норвегия)

Lefse е норвежки плодов хляб, традиционно правен с картофи и брашно, както и с масло, мляко или сметана.

За приготвянето на тестото се използва специална точилка, след което се сготвя върху плоска тава. Овкусен с масло и навит, lefse може да се приготвя по много различни начини - на топка, овкусен с канела или захар, или намазан с конфитюр.

Традиционно комбиниран с ястия с риба, lefse може да се яде с други меса или сосове като горчица или заквасена сметана.

Massa Sovada (Португалия)

Известен също като португалски сладък хляб, massa savada се приготвя с мляко, захар, брашно, мая и яйца.

Понякога се добавят мед и лимонова кора, в зависимост от рецептата. Пече се върху каменна плоча, обикновено около Коледа, както и около Великден.

Naan (Южна и Централна Азия)

Оригинално от Индийския континент и Централна Азия, naan традиционно се свързва с индийска и пакистанска кухня, но се среща в цяла Азия.

Приготвян с пшенично брашно, вода и масло, като понякога се използва йогурт или мляко.

Naan се пече в тандури фурна. Маже се с ghee или масло, след което се предлага заедно с различни видове къри.

Pane Ticinese (Швейцария)

Pane Ticinese произхожда от Швейцарския кантон Ticino, но се яде из цяла Швейцария.

Pane ticinese е особено мек, като има много отличителна форма. Консумира се като се споделят парчета от хляба.

Pão de Queijo (Бразилия)

Един от основните елементи на закуската в Бразилия е pão de Queijo - кръгли, малки кифли, пълнени със сирене.  

Като bammi в Ямайка, pão de Queijo се приготвя с брашно касава. Тестото се прави на малки топчета, които се пълнят с всякакъв вид сирена.

Tortilla (Мексико)

Произлизащо от Мексико, но и изключително популярна в Централна Америка и САЩ, tortilla е безквасен плосък хляб, който може да се приготвя с царевично или пшенично брашно.

Най-често се използва за приготвянето на тако, кесадия или бурито. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара