Пуйка на BBQ

с картофи хаселбак и грейви

22.12.2023 Всички рецепти от този автор →
180 мин.

30 МИН » 150 МИН

Средно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 1 - пуйка около 2.5-3.0 кг
  • 2 - едро нарязани моркова
  • 2 - глави лук, разрязани на четири
  • 4-5 - цели скилидки чесън
за овкусяване
  • 150 г - меко масло
  • 3-4 с.л. - нарязана салвия
  • 1 с.л. - сол
  • 1 ч.л. - черен пипер
  • 1 - скилидка чесън
за картофите
  • 800 г - еднакви по големина картофи
  • 60 мл - зехтин
  • 30 г - масло
  • 2 - едро нарязани скилидки чесън
  • 2 с.л. - листа прясна салвия
  • сол и черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Извадете пуйката на стайна температура за 1-1.30 часа.

Пригответе Weber Master Touch за готвене. Махнете скарата на барбекюто. Отворете клапана в долната част.

Напълнете с въглища уреда за разпалване. Поставете 1 кубче за разпалване, запалете, и поставете отгоре уреда за лесно разпалване.

Оставете за около 15 минути, или докато дима стане бял и разпределете въглищата в двете кошнички. Поставете скарата и затворете капака. 

Отворете винтилите на капака, и оставете за 10-15 минути, докато загрее добре. 

За пуйката в купа смесете маслото със сол, пипер и пасирания чесън. 

Извадете шийката и дробчетата на пуйката и оставете настрана.

Посолете и подправете с черен пипер вътрешността. Внимателно отделете кожата от гърдите и бутчетата с пръсти и сложете овкусеното масло. разнесете с ръце и посолете пуйката отвън, за да стане кожата хрупкава. 

В средата на барбекюто поставете алуминиева кошничка и в нея сложете зеленчуците и дробчетата и шийката.

Сложете решетката и поставете пуйката, така че маслото и соковете да капят в кошничката. Затворете барбекюто и гответе 30 минути на 220 градуса. затворете винтилите, за да намалите температурата на 180 градуса, добавете дървени парчета за опушване, и гответе още 2 часа. 

За картофите загрейте фурната до 220 градуса. В касерола сложете зехтина, маслото, чесъна и розмарина. Загрейте на слаб огън и оставете за 5-6 минути, докато зехтина се овкуси. Свалете от котлона и оставете настрана. 

Измитите, необелени картофи сложете на кухненския плот. От двете страни поставете дръжките на две дървени бъркалки или пръчици за хранене. Те ще послужат като стопер на ножа, и така няма да срежете картофа до долу. 

С остър  нож направете множество много тънки разрези и ги поставете в тава за печене покрита с хартия. 

С четка намажете картофите и печете 20 минути. Извадете тавата от фурната и с пръсти леко притиснете картофите, така че да се отворят леко по разрезите. Намажете с останалия зехтин и печете още 35-40 минути, докато станат златисти и хрупкави. Времето за печене зависи и от големината на картофите. 

Извадете пуйката от барбекюто, покрийте леко с фолио и оставете за 40 минути. 

Извадете кошницата със зеленчуците и сосовете от печенето и прехвърлете в широк тиган. Оберете мазнината по повърхността и загрейте на средно силен. Добавете 2 пълни супени лъжици брашно и запържете за 3-4 минути. налейте около 500 мл пилешки или зеленчуков бульон, разбъркайте и гответе около 30 минути. Прецедете и ако соса още е рядък оставете на слаб котлон, докато се редуцира до желаната гъстота. 

Нарежете пуйката на порции и сервирайте с картофите и соса.  

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни рецепти

0 Коментара