Пуйка на BBQ
с картофи хаселбак и грейви
ПРОДУКТИ:
- 1 - пуйка около 2.5-3.0 кг
- 2 - едро нарязани моркова
- 2 - глави лук, разрязани на четири
- 4-5 - цели скилидки чесън
- 150 г - меко масло
- 3-4 с.л. - нарязана салвия
- 1 с.л. - сол
- 1 ч.л. - черен пипер
- 1 - скилидка чесън
- 800 г - еднакви по големина картофи
- 60 мл - зехтин
- 30 г - масло
- 2 - едро нарязани скилидки чесън
- 2 с.л. - листа прясна салвия
- сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Извадете пуйката на стайна температура за 1-1.30 часа.
Пригответе Weber Master Touch за готвене. Махнете скарата на барбекюто. Отворете клапана в долната част.
Напълнете с въглища уреда за разпалване. Поставете 1 кубче за разпалване, запалете, и поставете отгоре уреда за лесно разпалване.
Оставете за около 15 минути, или докато дима стане бял и разпределете въглищата в двете кошнички. Поставете скарата и затворете капака.
Отворете винтилите на капака, и оставете за 10-15 минути, докато загрее добре.
За пуйката в купа смесете маслото със сол, пипер и пасирания чесън.
Извадете шийката и дробчетата на пуйката и оставете настрана.
Посолете и подправете с черен пипер вътрешността. Внимателно отделете кожата от гърдите и бутчетата с пръсти и сложете овкусеното масло. разнесете с ръце и посолете пуйката отвън, за да стане кожата хрупкава.
В средата на барбекюто поставете алуминиева кошничка и в нея сложете зеленчуците и дробчетата и шийката.
Сложете решетката и поставете пуйката, така че маслото и соковете да капят в кошничката. Затворете барбекюто и гответе 30 минути на 220 градуса. затворете винтилите, за да намалите температурата на 180 градуса, добавете дървени парчета за опушване, и гответе още 2 часа.
За картофите загрейте фурната до 220 градуса. В касерола сложете зехтина, маслото, чесъна и розмарина. Загрейте на слаб огън и оставете за 5-6 минути, докато зехтина се овкуси. Свалете от котлона и оставете настрана.
Измитите, необелени картофи сложете на кухненския плот. От двете страни поставете дръжките на две дървени бъркалки или пръчици за хранене. Те ще послужат като стопер на ножа, и така няма да срежете картофа до долу.
С остър нож направете множество много тънки разрези и ги поставете в тава за печене покрита с хартия.
С четка намажете картофите и печете 20 минути. Извадете тавата от фурната и с пръсти леко притиснете картофите, така че да се отворят леко по разрезите. Намажете с останалия зехтин и печете още 35-40 минути, докато станат златисти и хрупкави. Времето за печене зависи и от големината на картофите.
Извадете пуйката от барбекюто, покрийте леко с фолио и оставете за 40 минути.
Извадете кошницата със зеленчуците и сосовете от печенето и прехвърлете в широк тиган. Оберете мазнината по повърхността и загрейте на средно силен. Добавете 2 пълни супени лъжици брашно и запържете за 3-4 минути. налейте около 500 мл пилешки или зеленчуков бульон, разбъркайте и гответе около 30 минути. Прецедете и ако соса още е рядък оставете на слаб котлон, докато се редуцира до желаната гъстота.
Нарежете пуйката на порции и сервирайте с картофите и соса.