Агнешки котлети с печени зеленчуци

и билков сос

10.05.2024 Всички рецепти от този автор →
65 мин.

20 МИН » 45 МИН

Лесно
3 - 4 порции

ПРОДУКТИ:

  • 12 - агнешко котлета
  • 2 скилидки - чесън
  • сок от - 1/2 лимон
  • 2 с.л. - прясна мента
  • 4 с.л. - зехтин
  • 1 ч.л. - едър лют червен пипер
  • сол и черен пипер - на вкус
за зеленчуците
  • 600 г - пресни картофи
  • 100 г - замразен грах
  • 6-7 глави - шалот
  • 1 - тиквичка
  • 200 г - печурки
  • 1 малка връзка - аспержи
  • 80 мл - зехтин
  • сол и черен пипер - на вкус
за билковия сос
  • 1/2 връзка - копър
  • 1/2 връзка - мента
  • 1/2 връзка - див чесън
  • сок и кора от - 1 лимон
  • 70 мл - зехтин
  • сол и черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Обелете чесъна и намачкайте с преса  в малка купа. Прибавете лимоновия сок, лютия пипер, сол и черен пипер. добавете ситно нарязаната мента и зехтина и разбъркайте.

Намажете котлетите от двете страни и оставете да се мариноват на стайна температура, докато приготвите зеленчуците.  

В голяма купа сложете разрязаните на две картофи, добавете и гъбите също разрязаните на две, шалота и едро нарязаната тиквичка. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. Изсипете в тава покрита с хартия за печене, и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

За соса сложете едро нарязаните копър и див чесън в чопър и смелете. Добавете ментата и лимоновите кора и сок. Посолете подправете с черен пипер, налейте около 50 мл вода и зехтина и смелете. Прехвърлете в купичка и оставете настрана. 

Отчупете долната част на аспержите и нарежете на парчета с дължина около 2-3 см. сложете в купа, добавете граха, 1 с.л. зехтин, соли черен пипер, разбъркайте и добавете към зеленчуците във фурната, за последните 10 минути от готвенето.

Загрейте широк тиган на висока температура и изпържете котлтетите за 3-4 минути на страна.  

В чиния за сервиране сложете от зеленчуците, отгоре поставете 3 котлета за порция и полейте със соса. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни рецепти

0 Коментара