Агнешки котлети с печени зеленчуци
и билков сос
ПРОДУКТИ:
- 12 - агнешко котлета
- 2 скилидки - чесън
- сок от - 1/2 лимон
- 2 с.л. - прясна мента
- 4 с.л. - зехтин
- 1 ч.л. - едър лют червен пипер
- сол и черен пипер - на вкус
- 600 г - пресни картофи
- 100 г - замразен грах
- 6-7 глави - шалот
- 1 - тиквичка
- 200 г - печурки
- 1 малка връзка - аспержи
- 80 мл - зехтин
- сол и черен пипер - на вкус
- 1/2 връзка - копър
- 1/2 връзка - мента
- 1/2 връзка - див чесън
- сок и кора от - 1 лимон
- 70 мл - зехтин
- сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Обелете чесъна и намачкайте с преса в малка купа. Прибавете лимоновия сок, лютия пипер, сол и черен пипер. добавете ситно нарязаната мента и зехтина и разбъркайте.
Намажете котлетите от двете страни и оставете да се мариноват на стайна температура, докато приготвите зеленчуците.
В голяма купа сложете разрязаните на две картофи, добавете и гъбите също разрязаните на две, шалота и едро нарязаната тиквичка. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. Изсипете в тава покрита с хартия за печене, и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
За соса сложете едро нарязаните копър и див чесън в чопър и смелете. Добавете ментата и лимоновите кора и сок. Посолете подправете с черен пипер, налейте около 50 мл вода и зехтина и смелете. Прехвърлете в купичка и оставете настрана.
Отчупете долната част на аспержите и нарежете на парчета с дължина около 2-3 см. сложете в купа, добавете граха, 1 с.л. зехтин, соли черен пипер, разбъркайте и добавете към зеленчуците във фурната, за последните 10 минути от готвенето.
Загрейте широк тиган на висока температура и изпържете котлтетите за 3-4 минути на страна.
В чиния за сервиране сложете от зеленчуците, отгоре поставете 3 котлета за порция и полейте със соса.