Blanquette de veau
Pouilly Fuissé и Pouilly Fumé - едни от най-добрите бели вина в света
Pouilly Fuissé и Pouilly Fumé, две от най-популярните френски апелации, дават на света едни от най-добрите бели вина.
Тези емблематични райони във Франция са разположени на двеста километра един от друг. Pouilly Fuissé е в Бургундия, а Pouilly Fumé в долината на Лоара.
Тези две наименования са толкова сходни по име, че много често объркват дори и винолюбители. Въпреки големите си различия, подобни на ценителите на Шардоне и тези на Совиньон Блан, в тези два района се създават невероятни и стойностни бели вина.
Ето и малко детайли, сравнения, прилики и разлики:
- Pouilly Fuissé е 100% Шардоне, докато Pouilly Fumé е 100% Совиньон Блан.
- И двата района са класифицирани като AOP/AOC почти в една и съща година – 1936 година и 1937 година.
- Днес това са две от най-емблематичните апелации, полулярни със своите изключителни вина не само във Франция, но и по света.
- И в двата района с „контролирано наименование за произход“ се произвеждат единствено и само бели вина от два от най-популярните френски сортове – Шардоне и Совиньон Блан.
Тази седмица в нашата съвместна рубрика с Moulin.bg – Friday food and Wine, ще ви представим Pouilly Fuissé и една традиционна рецепта от Бургундия.
Pouilly Fuissé е една от най-известните и престижни апелации в Бургундия, разположена в Saône-et-Loire в лозята Mâconnais, в която се произвеждат изключителни бели вина от Шардоне.
За окото цветът им е бледо златист до състарено златист със зеленикави отблясъци. Ароматите са характерни за шардоне с нотки на минералност (повече или по-малко изявена, в зависимост от почвата), цитрусови плодове, ананас, бадем, праскова, бели цветя или (ако има отлежаване) нотки на бриош, масло и мед.
Във вкуса откриваме цялото великолепие на белите вина на Бургундия. Вината са директни, богати, с изключителен финес и интензивна свежест.
И накрая, благодарение на тяхната минералност, вината ще се съчетаят идеално с морски дарове като миди или ароматна риба, но също така ще бъдат идеален спътник на ястия с крехко телешко, бяло месо, птиче месо в сос и козе сирене.
Tази седмица ще ви представим една от най-популярните френски рецепти - Blanquette de veau, в прекрасно съчетание с Pouilly Fuissé от Château Fuissé.
Кремообразната структура на тази известна телешка яхния ще се съчетае чудесно с подобния характер, съчетан с богата минералност на това изключително шардоне.
Нотките на бриош и масло, свежите плодови аромати ще бъдат идеален спътник на това богато ястие.
Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ:
- 1 кг - телешко, нарязано на едри кубчета (по 50 г)
- сол -
- 1 - морков
- 1 глава - лук
- 1 стрък - праз (бялата част)
- 1 стрък - селъри
- 30 г - масло
- 30 г - брашно
- 1 - жълтък
- 100 мл - пълномаслена сметана
- 150 г - нарязани на филийки печурки
- 4 - моркова
- 4 стръка - селъри
- 4 стръка - праз (бялата част)
- 100 г - дребни лукчета
- 6-7 - печурки
- сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Сложете месото в тенджера, залейте със студена вода и кипнете. Отцедете и изплакнете месото.
Върнете месото в тенджерата, залейте отново със студена вода, посолете и кипнете.
Оберете пяната по повърхността и добавете зеленчуците за бульона без да ги режете.
Намалете котлона и гответе 45 минути. Извадете месото и прецедете бульона.
В тенджерата разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 3-4 минути.
Налейте горещия бульон, добавете гъбите и гответе около 15 минути.
Разбийте жълтъка със сметаната и налейте към соса при непрекъснато бъркане. Гответе на слаб огън, докато се сгъсти, добавете месото и подправете със сол и черен пипер.
За гарнитурата обелете измитите зеленчуци и нарежете на едро морковите, целината и праза. Гъбите оставете цели. Сварете ги за 10 минути в подсолена вода и отцедете.
Разпределете месото и соса в чинии за сервиране и гарнирайте със сварените зеленчуци.
В следващото издание на Friday Food and Wine ще ви приготвим типична рецепта от Долината на Лоара и ще ви разкажем за Pouilly Fumé.
Домашни бисквити
24.09.2024
Мини ябълкови пайове
30.09.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015