Blanquette de veau

Pouilly Fuissé и Pouilly Fumé - едни от най-добрите бели вина в света

Pouilly Fuissé и Pouilly Fumé, две от най-популярните френски апелации, дават на света едни от най-добрите бели вина. 

Тези емблематични райони във Франция са разположени на двеста километра един от друг. Pouilly Fuissé е в Бургундия, а Pouilly Fumé в долината на Лоара.

Тези две наименования са толкова сходни по име, че много често объркват дори и винолюбители. Въпреки големите си различия, подобни на ценителите на Шардоне и тези на Совиньон Блан, в тези два района се създават невероятни и стойностни бели вина. 

 Ето и малко детайли, сравнения, прилики и разлики:

- Pouilly Fuissé е 100% Шардоне, докато Pouilly Fumé е 100% Совиньон Блан.
- И двата района са класифицирани като AOP/AOC почти в една и съща година – 1936 година и 1937 година.
- Днес това са две от най-емблематичните апелации, полулярни със своите изключителни вина не само във Франция, но и по света.
- И в двата района с „контролирано наименование за произход“ се произвеждат единствено и само бели вина от два от най-популярните френски сортове – Шардоне и Совиньон Блан.

Тази седмица в нашата съвместна рубрика с Moulin.bg – Friday food and Wine, ще ви представим Pouilly Fuissé и една традиционна рецепта от Бургундия.

Pouilly Fuissé е една от най-известните и престижни апелации в Бургундия, разположена в Saône-et-Loire в лозята Mâconnais, в която се произвеждат изключителни бели вина от Шардоне. 

За окото цветът им е бледо златист до състарено златист със зеленикави отблясъци. Ароматите са характерни за шардоне с нотки на минералност (повече или по-малко изявена, в зависимост от почвата), цитрусови плодове, ананас, бадем, праскова, бели цветя или (ако има отлежаване) нотки на бриош, масло и мед. 

Във вкуса откриваме цялото великолепие на белите вина на Бургундия. Вината са директни, богати, с изключителен финес и интензивна свежест.

И накрая, благодарение на тяхната минералност, вината ще се съчетаят идеално с морски дарове като миди или ароматна риба, но също така ще бъдат идеален спътник на ястия с крехко телешко, бяло месо, птиче месо в сос и козе сирене.

Tази седмица ще ви представим една от най-популярните френски рецепти - Blanquette de veau, в прекрасно съчетание с Pouilly Fuissé от Château Fuissé.

Кремообразната структура на тази известна телешка яхния ще се съчетае чудесно с подобния характер, съчетан с богата минералност на това изключително шардоне. 

Нотките на бриош и масло, свежите плодови аромати ще бъдат идеален спътник на това богато ястие.

Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг - телешко, нарязано на едри кубчета (по 50 г)
  • сол -
За бульона
  • 1 - морков
  • 1 глава - лук
  • 1 стрък - праз (бялата част)
  • 1 стрък - селъри
За соса
  • 30 г - масло
  • 30 г - брашно
  • 1 - жълтък
  • 100 мл - пълномаслена сметана
  • 150 г - нарязани на филийки печурки
За гарнитурата
  • 4 - моркова
  • 4 стръка - селъри
  • 4 стръка - праз (бялата част)
  • 100 г - дребни лукчета
  • 6-7 - печурки
  • сол и прясно смлян черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Сложете месото в тенджера, залейте със студена вода и кипнете. Отцедете и изплакнете месото. 

Върнете месото в тенджерата, залейте отново със студена вода, посолете и кипнете.

Оберете пяната по повърхността и добавете зеленчуците за бульона без да ги режете. 

Намалете котлона и гответе 45 минути. Извадете месото и прецедете бульона. 

В тенджерата разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 3-4 минути.

Налейте горещия бульон, добавете гъбите и гответе около 15 минути.

Разбийте жълтъка със сметаната и налейте към соса при непрекъснато бъркане. Гответе на слаб огън, докато се сгъсти, добавете месото и подправете със сол и черен пипер. 

За гарнитурата обелете измитите зеленчуци и нарежете на едро морковите, целината и праза. Гъбите оставете цели. Сварете ги за 10 минути в подсолена вода и отцедете. 

Разпределете месото и соса в чинии за сервиране и гарнирайте със сварените зеленчуци.  

Santé!

В следващото издание на Friday Food and Wine ще ви приготвим типична рецепта от Долината на Лоара и ще ви разкажем за Pouilly Fumé.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара