Паста с водка и пушена сьомга
Vodka e salmone
ПРОДУКТИ:
- 200 г - пушена сьомга
- 350 г - паста ньокети
- 3 скилидки - чесън
- 1 глава - лук
- 50 г - масло
- 2 с.л. - зехтин
- 50 мл - водка
- 400 г - пасирани домати
- 100 мл - пълномаслена сметана
- 1 ч.л. - чили на люспи
- 2 ч.л. - сушен риган
- 1 с.л. - захар
- сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно, а чесъна пасирайте.
В широк тиган загрейте зехтина и маслото, сложете лука и гответе 5-6 минути, докато омекне.
Прибавете ригана, чилито и чесъна и гответе още около минута.
Налейте водката, разбъркайте и оставете за 2-3 минути да се изпари алкохола.
Прибавете доматите и захарта, посолете, подправете с черен пипер, разбъркайте, покрийте със силиконов капак, за да не пръска, и гответе 10 минути.
В тенджера загрейте голямо количество вода и добавете 2 с.л. сол. Сварете пастата според инструкциите на опаковката и отцедете.
Налейте сметаната в тигана, гответе още 2-3 минути, сложете сьомгата, разбъркайте и добавете отцедената паста.
Смесете добре и разпределете в чинии за сервиране. Гарнирайте със ситно нарязан див лук и лимонова кора.