Какво се случва с шоколада?

За новите тенденции в шоколадовата индустрия

Има ли реална опасност от световен “недостиг на шоколад”?

"Какаовите зърна могат да се съхраняват в продължение на години. Така че дори и всички какаови дървета да изчезнат в момента, все още ще имаме достатъчно какао, за да произвеждаме шоколад още няколко години при сегашните темпове на потребление", казва изследователят на света на какаото и съавтор на World Chocolate Guide - Дженифър Ърл.

"Въпреки че Международната организация по какаото (ICCO) твърди, че не предстои недостиг, производителите на шоколад са на друго мнение.

Индия и Китай в момента потребяват по-малко от 100 г шоколад на глава от населението годишно, в сравнение с 10 кг на глава от населението във Великобритания: ако възникне възходящ тренд в потреблението на шоколад в тези гъсто населени държави, ще сме изправени пред недостиг. Според мен тези производители са по-наясно с реалното състояние на нещата от ICCO, доколкото те планират пазарното си присъствие в тези региони."

Кои са основните тенденции в шоколадовата индустрия в момента?

Поръчковият шоколад определено бележи възход. Започваме да виждаме повече детайли и информация върху шоколадите – имена на ферми, степен на изпичане и т.н.

Тъмното мляко и алтернативните млека и захари (от бадем и т.н.) също ще набират по-голяма популярност с изместването на вниманието върху здравословното хранене.

Какво е "тъмно мляко"?

"Тъмно мляко" е шоколад, направен с количеството (процентно) на какао, присъстващо в тъмния шоколад, но вместо само захар, другата съставка в него е смесица от захар и мляко, което понижава като цяло захарното съдържание, но придава част от кремообразността на млечния шоколад. Понякога той има вкуса повече на млечен шоколад, с по-силно присъствие на какао.

Какво е движението "от зърно до шоколад"?

Това е свързано с възхода и нарастването на броя на производителите, правещи малки партиди, които внимателно подбират източниците си на какаови зърна, пекат ги и ги смилат в малки местни мелници, на серии от по няколко килограма, и правят след това шоколад.

Кои са основните иновации в бранша?

Употреба на обвивката на какаовото зърно за правене на чай, и какаовите шушулки за рециклирана хартия. Работи се много и на генетично ниво, за да се гарантир, че историческите видове няма да изчезнат, изместени от други сортове.

Кои са най-популярните типове шоколад и съставки в момента? Залага ли се повече на по-естественото?

Да, но и на по-авантюристични решения. Хората искат да пробват нови неща, така че производителите на шоколад експериментират с всичко от пикантната кухня: морски водорасли, странни видове алкохол, цветя…

Какво ще кажете за любопитните новости, от рода на шоколад за смъркане, или шоколад за ядене с език?

Евтини новости, които няма да се задържат задълго.

Можете ли да споделите някои от любимите ви истории и вкусове в света на шоколада?

Zotter в Австрия е невероятно изживяване, нещо като Дисниленд за шоколада - изследвате шоколада от зърното до шоколади с много екзотични пълнежи.

Лондон е едно от най-иновативните места по отношение на шоколада, заради огромното разнообразие от влияния, с които се експериментира, и нивото на производителите на шоколад.

Как най-добре да се насладим на шоколада?

Когато консумирате какъвто и да е шоколад, отделете време да вдъхнете първо аромата му. Той ще има различен мирис, преди да го поставите в устата, отколкото след като вече сте го вкусили.

После пробвайте да не дъвчете твърде много парченцето шоколад, оставете го да се стопи и да остане на небцето колкото може по-дълго. Това напълно променя вкуса на шоколада.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

31.08.2015 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара