Маслото е по-полезно, отколкото очаквате

Игнорирайте мненията на експерти отпреди повече от 100 години

Някога пробвали ли сте да убедите някого, че маслото е част от здравословната диета?

Той вероятно е реагирал скептично, най-вероятно заради медийното отразяване на темата за здравословното хранене. Ако вярвате на медиите, наситените мазнини, които присъстват в маслото, са вредни за здравето.

Това може и да е било общоприето като неотменим факт преди няколко десетилетия, но според скорошни изследвания масовото мнение е, че маслото е отправна точка в пътя ви към по-здравословен начин на живот.

Най-новите научни сведения за маслото гласят, че то може да се консумира в умерени количества, тъй като съдържа разтворими от мазнините витамини, които са от решаващо значение за поддържането на здравословно тегло.

Маслото е съставено предимно от мазнини: 70 процента от маслото е наситени мазнини, около 25% от него са моно-ненаситени мазнини, и около 2.3 процента са поли-ненаситени мазнини.

Въпреки че маслото съдържа някои трансмазнини, млечните трансмазнини се считат за здравословни, за разлика от трансмазнините в преработените храни.

Свързаната линоленова киселина (CLA), която присъства в маслото, е свързана с няколко полезни за здравето ефекта — тя може да понижава риска от възникване на рак, да стимулира отслабването и да подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Витаминовият и минералният състав на маслото показва, че то е богато на хранителни вещества.

То осигурява витамини A, D, E, B12 и K2, някои от които имат свойства на антиоксиданти, което ги прави полезни при преодоляване на здравословни проблеми.

Когато избирате какво масло да купувате, стремете се то да е от животни, хранени с трева.

Изследванията показват, че този тип масло има повече хранителни вещества от това от хранени със зърно животни - както по отношение на съдържанието на здравословни мазнини, така и като разтворими от мазнини витамини и антиоксиданти.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

30.03.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара