12 неща, които не знаете за тиквaта

Тиквите не винаги са се радвали на такава популярност

Искате ли да научите защо тиквите попадат толкова безпроблемно в сладки и пикантни ястия, от рода на равиоли с тикви и тиквен пай.

Или сте любопитни за това как ранните американски заселници са използвали този чуждестранен плод за готвене, или защо изрязваме лица върху тиквите по Хелоуин.

Тиквите не винаги са се радвали на такава популярност, каквато имат сега. Всъщност те почти не са се консумирали от хората през по-голямата част от XIX век.

Трудно е да повярваме, предвид факта, че тиквеният вкус сега е на мода всяка есен. Никоя храна не е чужда на лек досег с тиквите: йогурт с вкус на тиква, кафе, сладки и дори английски мъфини затрупват щандовете в супермаркета.

Тази есен, докато похапвате от поредния занаятчийския шедьовър с тиква в него, прочетете фактите за този гъвкав и вкусен плод, за да откриете как тиквите са се изкачили от дъното на хранителната вегира до върха на есенните модни трендове през последните няколкостотин години.

Готви умно - първата книга с рецепти на Goodlife.bg

На 18-и октомври ще излезе "Готви умно" - нашата първа книга с рецепти. От 5-октомври стартираме предварителни поръчки за книгата с включена безплатна доставка. Поръчаните на PRE-ORDER книги ще бъдат изпращани след 18.10.2021. След тази дата ще можете да закупите "Готви умно" и от офиса на Goodlife.bg на ул. "Нишава" 37 в София. Книгата можете да поръчате от ТУК.Има 45 различни вида тикви

Въпреки че кръглата оранжева тиква е най-разпознаваемата от всички видове, всъщност тиквите съществуват в много различни форми, размери и цветове. Някои от по-интересните названия на видове тикви включват "Хелоуин в Париж" (Франция), "Пепеляшка" (разновидност, култивирана от пилигримите), и "Wee-Be-Little" - миниатюрна версия на тиквата.

Ирландските тиквени фенери

Традицията на изрязване и издълбаване на тикви произлиза от Ирландия. Ирландците издълбават фенери от ряпа, за да плашат злите духове по време на келтския празник Самхейн, нощта, когато духовете на мъртвите бродят по земята.

Октомври е месецът на тиквата

80% от добива на тикви в САЩ се случва през октомври. Това са приблизително 800 млн. тикви от 1 милиарда тикви, отглеждани в САЩ ежегодно.

“Тиквената столица” на света

Мортън, Илиноис се е самообявил за тиквена столица на света. Илиноис е един от най-големите производители на тикви в САЩ, като 90-95 процента от продукцията му се използва за преработени храни със съдържание на тиква.

Тиквени семки

Тиквените семки съдържат повече протеини от фъстъците - и имат чудесен вкус, изпечени с подправки или сол. Поръсете тиквено семе върху салати, или ги консумирайте отделно.

Тиквите съдържат 90% вода

Това не е толкова изненадващ факт, когато се замислите, че тиквите произлизат от същото семейство като динята и краставицата.

Тиквите са плодове

Тиквите са вид "плодови зеленчуци" и са член на семейство тиквови, в което попадат и дините, краставиците и тиквичките.

Въпреки че формално представляват плод, те все пак в повечето рецепти се третират като зеленчуци.

Тикви се отглеждат на 6 от 7-те континента

Тиквите са вид, зародил се в Мексико, но се отглеждат на всеки континент с изключение на Антарктика.

Храна за оцеляване

Колонизаторите на Америка са разчитали на богатата реколта от тиквички за храна, и са го използвали като заместител за европейските храни, които не са били леснодостъпни в новия им дом.

След като търговията и доставките от Европа са били стабилно изградени и надеждни през XIX век, тиквите почти са изчезнали от американската диета.

Вместо това тиквите са се използвали за храна на добитъка.

Първият тиквен пай

Въпреки че при споменаване на тиквения пай първата ви мисъл е за Америка и Деня на благодарността, тиквеният пай вероятно дори не е присъствал в менюто на пилигримите.

Ранните заселници са използвали тиквите в пикантни ястия като заместител на зърното. Тиквеният пай е произлезъл от популярно ястие, при което се премахват семките от тиквата и цялата тиква се пълни с подправки, мляко и мед, преди да се готви директно на горещите въглени от огъня.

Тикви в литературата

Естествено, няма как да не се сетите за тиквената колесница на Пепеляшка, когато говорим за присъствието на този плод в любимите ви приказки, но тиквите присъстват и в “Легендата за Слипи Холоу” на Уошингтън Ървинг, както и във “Веселите уиндзорки” на Шекспир.

Най-тежката тиква в света

Според книгата на рекордите "Гинес", Бени Майер от Лудвигсбург, Германия, през 2014 г. е поставил рекорда за най-тежка тиква, която е тежала 1050 кг.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

10.10.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара