6 признака, че консумирате твърде много захар

Как да прецените дали пристрастеността ви към захарта е отишла твърде далеч

Похапването на бисквита от време на време, или шоколадов десерт на Хелоуин, не изглежда проблем - но някога замисляли ли сте се какво причинява излишната захар на тялото ви ежедневно?

Най-лошото е, че тя се съдържа и в някои от любимите ни здравословни храни като гранола, плодове и мед.

Ако смятате, че консумирате твърде много захар, посетете лекаря си и проверете сами дали не би трябвало да промените начина си на хранене и нещата, които похапвате ежедневно.

Кожата ви вече не изглежда млада

С остаряването захарта в кръвообращението уврежда протеиновите фибри в колагена и еластина, които поддържат кожата здрава и лишена от бръчки.

Чувствате се изгладнели

Някога да сте изяждали цяла кутия бисквити и пак да сте се чувствали гладни пет минути по-късно?

Това е така, защото консумирането на твърде много захар нарушава комуникацията между мозъка и стомаха.

Богата на фруктоза диета може да накара тялото ви да изпитва глад дори и когато сте консумирали твърде много.

Органите ви съхраняват мазнина

Глюкозо-фруктозният сироп, присъстващ в много преработени храни, може да накара черния ви дроб да съхранява мазнини.

С течение на времето прекалените количества глюкозо-фруктозен сироп натрупват мазнини около черния дроб и могат да предизвикат неалкохолна чернодробна стеатоза.

Вероятно не сте чували за нея, но бъдете внимателни, когато си имате работа с богати на захар храни, които могат да предизвикат това заболяване.

По-висок риск от сърдечни заболявания

Излишната консумация на захар може да доведе до по-висок риск от развиване на сърдечно-съдови заболявания, които наравно с инсулта са водещият причинител на смърт сред хората с диабет тип 2.

Захарта предразполага тялото към диабет, така че за да намалите риска от развиване на диабет, избягвайте подсладени със захар напитки - и четете внимателно етикетите на продуктите.

Кръвообращението ви е пълно със захар

Допълнителните количества захари причиняват вливане на повече инсулин в кръвообращението, което директно влияе на артериите.

Ако нивата ви на инсулин остават високи през повечето време, мускулните клетки около всеки кръвоносен съд се разрастват бързо и могат да предизвикат напрежение в стените на артериите, което води до високо кръвно налягане.

Чувствате се като наркомани

Хората се шегуват, че захарта е пристрастяваща и не е възможно да изядете само едно парченце шоколад, но всъщност има научни доказателства, потвърждаващи това твърдение.

Подобно на наркотиците, захарта задейства освобождаването на опиоиди и допамин в мозъка, което активира центъра за удоволствия на мозъка.

В крайна сметка може да изградите по-висока толерантност към захарта, което да ви кара да желаете все повече с течение на времето. Ако консумирате много захар и рязко я спрете напълно, може да изпитате същите странични ефекти от дезинтоксикация след употреба на наркотици - треперене, трескавост и тревожност.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

29.03.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара