Отвъд моцарелата

11 други сирена за вашата пица

Когато се говори за пица, хората се разпалват. Те спорят за стила пица - италиански или американски, чикагски или нюйоркски. Те спорят и за топингите — дали трябва да има сос, или е по-добре без него.

Но много рядко ще чуете хората да спорят за сиренето.

По всичко изглежда, че всеобщият стандарт е моцарелата. Тя присъства в почти всеки стил пица (с изключение на бялата пица - pizza bianca), но дали като поставяте върху пицата си само този класически вид сирене, пропускате други страхотни вкусови профили?

Няколко маниаци на тема пици в Института за хранителни технологии в САЩ са си направили труда да подготвят подробен анализ кои сирена са най-добри за употреба в пица.

Реклама

 

За да определят перфектното сирене за пица, те са изследвали специфични свойства на многобройни сирена - от еластичност, през свободна мазнина до способност за потъмняване, и съответно надеждно са доказали това, което повечето от нас са знаели и без това изследване: моцарелата е върхът.

Науката твърди, че моцарелата е най-добра за тази цел — но ние пък казваме, че най-доброто в един момент вече става скучно, и това, което е перфектно на хартия, не винаги отговаря на вкусовите ни потребности.

Ако оставим моцарелата настрана, има доста други сирена, които са изключително сполучливи в пица.

Въпреки че науката може и да ги счита за отстъпващи на лидера, за нас те са вкусни, богати на аромати и просто страхотен избор за топинг върху пица.

Ако желаете повече соленост в пицата си, поръсена със сладък карамелизиран лук, пробвайте да замените типичната моцарела с кремообразна горгонзола.

Също така не се бойте да смесвате вкусове и сирена, за да постигнете оптимална топимост и вкус. Смесвайте моцарела с пекорино, грюер или фонтина, което ще осигури правилно потъмняване, но допълнено с още вкус, който кротката моцарела просто не притежава.

Ето 12 сирена, които би трябвало да обмислите като топинг за домашно направената ви пица.

Не е задължително сами да омесите тестото за нея, но все пак прясно омесеното домашно тесто според повечето специалисти е по-добро.

Чандока

Направено от смес от краве и козе мляко, това сирене е меко и сладко с деликатни нотки на силна пикантност. Това е американско сирене, отлежаващо една година, и то върви особено добре с по-солени добавки върху пицата.

Чедър

Вкусът на чедъра варира от мек до рязък, с деликатни плодови и пикантни нюанси. Когато избирате чедър, колкото по-твърдо и с рязък вкус е сиренето, толкова по-трудно се топи, така че се придържайте към мекия чедър, ако желаете да го добавите за класически американски вкус на пицата си. Добре работи и комбинация от настърган чедър и пекорино.

Фета

Фетата е с висока соленост и няма да се разтопи щедро, така че е най-добре да я съчетаете с друго сирене, от типа на моцарела. За по-вкусна средиземноморска пица използвайте още маслини каламата, пресни домати и чушки.

Фонтина

Това италианско краве сирене има силен тревист аромат. Пробвайте да използвате в пицата си вкусове, които да допълват характерния му тревист мирис - от типа на пресен праз, сушени на слънце домати, или сладък карамелизиран лук, които да не бъдат доминирани от силния вкус и аромат на фонтината.

Горгонзола

Гладката текстура на горгонзолата и гъвкавият й вкус придават богат маслен и солен нюанс. Добавяйте горгонзола към пици с топинг от сладко есенно грозде или панирано пиле, като алтернатива на панираните пилешки крилца.

Грюер

Грюерът е твърдо жълто сирене от Швейцария и макар като вкус да е подобен на другите швейцарски сирена, е по-твърв и с по-земен аромат. Обикновено грюерът се използва във фламкухен, така че не е особено трудно да си го представите и върху пица.

Пресен пармезан

По-добър от настъргания преработен пармезан, който ще намерите на масата в някои пицарии, пресният пармезан добавя много богат вкус към пицата ви. Отново, тъй като е с доста твърд, той не се топи по същия начин и не образува локвички разтопено сирене като моцарелата, но в съчетание с нея добавя силен умами вкус.

Пекорино

Пекориното има сходни умами характеристики като пармезана, но се прави от овче мляко вместо от краве. Това солено италианско сирене също така е най-сполучливо в бленд от сирена, така че силният му вкус да не потиска останалите съставки. Можете да го използвате наравно с пармезана или вместо него в пици в италиански стил.

Проволоне

Проволонето е италианско сирене с мек, опушен аромат. То се топи сравнително лесно, тъй като подобно на моцарелата е еластично. Пробвайте да го добавите към топинга на пицата ви с печено пилешко или заменете с него моцарелата за традиционна простичка "Маргарита".

Рикота

Това италианско суроватъчно сирене е меко, има по-ниска соленост от повечето други сирена в този списък, но неговата текстура означава, че то няма да се разтопи перфектно и от него само по себе си няма да получите гладък топинг. Рикотата е особено популярна в бели пици без сос и ореховия фламкухен — една от версиите на “пица” на Елзаския регион във Франция.

Страчатела

Това италианско биволско мляко е меко и течно. Смесено със сметана, то образува богата маслена бурата, която е на практика страчатела, обвита в моцарела. Използвайте това сирене в пресен вид върху пици самостоятелно, или смесено с пармезан.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

08.11.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара