Сиренето наистина е наркотик

Изследване разкри, че сиренето е толкова пристрастяващо, колкото са и наркотиците

От години повтаряте на приятелите си, семейството си, колегите си и всички, които ви слушат, че сте пристрастени към сиренето. То е част от всяко ваше ястие или похапване, и мислите за него постоянно. Според ново изследване на университета в Мичиган, наркотичната пристрастеност към сиренето е нещо напълно реално.

Така че е време да си признаете пред себе си, че сте наркомани.

Изследването, публикувано в изданието U.S. National Library of Medicine, проверява защо определени храни са по-пристрастяващи от другите. Учените са идентифицирали пристрастяващи храни чрез анкети, попълнени от 500 студенти, базирани на Yale Food Addiction Scale - система за преценка дали някой е пристрастен към храната.

Реклама

 Не твърде изненадващо, пицата се е оказала начело на списъка с най-пристрастяващи храни. Освен че е базова хранителна група за децата, студентите и възрастните, има и научна причина всички ние да обичаме пица - и тя е свързана със сиренето.

Изследването констатира, че определени храни са пристрастяващи заради начина им на преработка. Колкото по-преработена и богата на мазнини е храната, толкова повече тя се свързва с пристрастяващо поведение.

Непреработените храни като сьомга или кафяв ориз не се свързват с пристрастяване, докато силно преработените от рода на пържени картофи и картофен чипс са почти с наркотичен ефект.

Също така много преработени храни имат една обща черта: мазнини. "Мазнината е еднакво показателна за проблемно хранене при всички, независимо дали се проявяват симптоми на 'пристрастеност към храната'," коментира една от авторките на изследването, Ерика Шулте.

Сиренето се оказва особено пристрастяващо.

Според учените това се дължи на типичната за него съставка казеин, протеин, присъстващ във всички млечни продукти. По време на храносмилането, казеинът отделя опиати, наречени казоморфини.

"Казоморфините директно влияят на рецепторите за допамин и задействат елемента на пристрастяване," коментира диетологът Камърен Уелс.

В млякото, казеинът е в незначителна доза - но производството на килограм сирене изисква около 10 кг мляко, а веществото, което коагулира твърдите млечни мазнини и ги отделя от суроватката, е точно казеинът.

И така, вече знаете - пристрастеността ви към сиренето си има научно основание. Може би това е по-добре от момента, когато науката каза, че пристрастяването ви към шоколада също е нормално и научно обосновано. Но само малко по-добре.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара