Италианската зехтинова афера

Седем най-големи брандове са продавали фалшив екстра върджин зехтин

Седем от най-известните италиански производители на зехтин са обект на разследване по обвинение, че са мамили потребителите си, като са представяли по-нискокачествен "върджин" зехтин за "екстра върджин".

Измамата за първи път е била открита от италианско списание през май, след което разследването е било поето от властите.

Тази седмица бе съобщено, че от 20 бранда, тествани в лаборатория от специалисти на италианските митници, девет са съдържали по-нискокачествен зехтин.

Реклама

 

Сред производителите, уловени в измама при разследването, попадат големи имена като Bertolli, Santa Sabina, Primadonna, Antica Badia, както и по-слабоизвестни производители като Carapelli, Coricelli и Sasso.

Те са обвинени, че са представяли малко по-нискокачествения "върджин" зехтин като екстра върджин – този с най-високо качество и най-висока цена.

Екстра върджин зехтинът, който обикновено е зеленикаво-златист на цвят, се произвежда чрез пресоване на маслините веднага след брането им в процес, който не включва химически вещества, топлина или индустриално рафиниране.

Върджин зехтинът е по-евтин и обикновено по-киселинен.

Измамата сега се разследва от прокуратурата в Торино.

“Вредата, причинена от тази измама, е огромна - не само за потребителите, но и за цялата държава и за имиджа на продуктите, които се произвеждат в Италия,” коментира Росарио Трефилети, председател на потребителската асоциация Federconsumatori.

“Това е позорна практика, която изисква бърза реакция от властите.”

Италианският министър на земеделието Маурицио Мартина казва, че е разследването е особено важно за “защита на потребителите, както и за защита на хилядите честни производители на зехтин” в Италия.

“От месеци засилваме контрола на качеството. През 2014 нашите инспектори са извършили 6000 проверки и са конфискували зехтин на стойност 10 млн. евро. Жизненоважно е да защитим един толкова важен сектор като производството на зехтин,” коментира министърът.

Италия е на второ място по производство на зехтин в света - след Испания.

Пулия е регионът с най-голямо производство, следвана от Калабрия и Сицилия - всички те разположени в южната част на страната.

Основната италианска потребителска асоциация Codacons заяви, че хората, които са купували по-нискокачествения зехтин, би трябвало да получат компенсация от замесените в скандала компании.

“Приканваме всяко семейство, което е купувало зехтин от някой от понастоящем разследваните фирми, да поиска компенсация на стойност до 5000 евро,” каза председателят на асоциацията Карло Риенци.

“Ако тези нарушения бъдат доказани, цената за потребителите е огромна – не само като предадено доверие, но и като икономическа вреда за хората, които са платили по-скъпо за по-нискокачествен продукт.”

Coldiretti, организация, представляваща италианските фермери, заяви, че потребителите трябва до подхождат с подозрение към зехтин, претендиращ да е екстра върджин, но продаващ се само за няколко евро.

Една от обвинените в измама компании оспорва анализа, извършен първо от списанието за защита на потребителите, наречон “Il Test”, а после и от властите, коментирайки, че проверката е била извършена само на база вкус.

“Тези анализи, макар и извършени от професионални дегустатори, сега се считат масово за недостатъчни за оценка на качеството на зехтина,” заявиха от Coricelli в изявление до присата.

От фирмата казват, че са предприели "действия по съдебен ред" срещу анализа, извършен от потребителското издание, и ще “предоставят всички необходими контра-анализи на прокурорите в Торино, които ще потвърдят, че поведението на компанията е било честно и коректно.”

Италия има отдавнашни ендемични проблеми с измамите във високодоходния сектор на производство на храни и напитки.

Сушена по въздушен процес шунка, произведена в Източна Европа, понякога се представя за италианско прошуто, а преди време бе установено, че "биволска моцарела" всъщност е правена от краве мляко.

Ако реколтата на маслини е недостатъчна, зехтинът често се допълва с продукт от страни като Гърция и Тунис, но се продава като 100% италиански.

През 2011 бе установено, че четири от всеки пет бутилки ‘италиански’ зехтин съдържат нискокачествено маслиново масло от други средиземноморски държави.

Разследване от митническата служба и Guardia di Finanza - службата за борба с измамите, разкри, че безскрупулни производители смесват по-евтин зехтин от Гърция, Испания, Мароко и Тунис и го представят за екстра върджин зехтин от най-висок клас.

“Това е много разпространен проблем и той все повече се разраства,” казва биологът и експерт по безопасност на храните Елга Бавиера пред италианската новинарска агенция Adnkronos.

“Бизнесът с производство на храни е пълен с измами, въпреки усилията на властите да се борят с този феномен. Това е бизнес за милиарди евро годишно.”

Отскочи към Коментарите (1 )

Магазин

Подобни статии

1 Коментар
1 Val Denev на 16.11.2015 – Понеделник

Това не е новина и е отдавна известен факт. Само снобарите и балъците дават луди пари за италиянски "екстра бърджин" зехтин.