10 стила бургери, които не сте знаели, че съществуват

Мислите ли, че познавате бургерите?

Ако сте като повечето жители на Западния свят, вероятно обичате бургери. Може да са с голямо кюфте, приготвено на грила в двора ви, или тънко сивкаво кюфте от местният фастфуд, но вероятно си мислите, че знаете всичко за всички типове бургери, които съществуват. Повярвайте ни - не е така.

Подобно на много от най-популярните храни в американския кулинарен свят, произходът на бургера е прост - той съществува благодарение на германските емигранти и е пробил първо в североизточната част на континента, преди да се наложи из цяла Америка (хлебчето и добавянето на сирене в него обаче са чисто американско изобретение). Тъй като бургерите са привидно много простички, просто телешко кюфте в хлебче — те отварят терен за интерпретации, и през годините немалко предприемчиви готвачи са оставили следа в света на бургерите.

Реклама

 

Някои стилове бургери са еволюирали поради необходимост (например добавяйки допълнителни гарнитури към телешкото), но повечето просто са се появили, защото някой е решил да се позабавлява.

Някои вариации са регионални и се възползват от други популярни регионални храни (например зелените чушки чили в Ню Мексико), докато други биха могли да бъдат изобретени навсякъде - и са истински кулинарни чудеса. В момента не говорим за макро стилове бургери, от рода на фастфуд бургер (тънко кюфте) срещу пъб бургер (дебело кюфте); говорим за тези, които е по-трудно в сравнение с масовите фастфуд заведения, тези, които наистина не сте знаели, че въобще съществуват.

Четете нататък, за да научите нещо повече за 10 стила бургери, които може и да са известни в някои региони, особено в САЩ, но определено не са световноизвестни. От бургер, пълнен със сирене, до такъв, богат на масло, след като прочетете този материал, никога няма да погледнете бургерите със същите очи. И, естествено, ще имате няколко нови рецепти в паметта си за следващата вечер на пиршество с бургери.

Бутер-бургер

Уисконсин е прочут с млечните си продукти - и там именно е измислен начин възможно най-много млечни продукти да попаднат в бургер. Перфектен пример е бутер-бургерът, най-легендарната версия на който можете да откриете Solly’s Grille в Милуоки. Маслото се размазва върху хлебчетата преди печене, самите кюфтета се приготвят в масло, и допълнително масло се добавя преди сервирането. Вкусовите ви рецептори ще ви бъдат благодарни... но не може да се каже същото за артериите ви.

Пържени във фритюрник бургери

Пърженето на бургер във фритюрник изобщо не е лесна задача: най-вероятно той ще изглежда мазен и сив. В превърналия се в институция в Мемфис ресторант Dyer’s обаче някак успяват да го избегнат - там тънки кюфтета се приготвят в съд с нагорещена мазнина, която се прецежда и преработва ежедневно, но така и не се сменя. После кюфтетата се отцеждат и се поднасят със сирене, лук и краставички. Тази рецепта съществува от повече от 100 години и въпреки че и други ресторанти правят бургерите си във фритюрник, вкусът на Dyer’s си остава ненадминат.

"Фрита Кубана"

Насочете се към квартала "Малката Хавана" в Маями и ще откриете стил бургер, който надали бихте видели другаде в Америка: "Фрита Кубана". Тези бургери се правят с тънки кюфтета, подправени с чушки и с топинг от нарязан на ситно лук, пикантен кетчуп и свръхтънки и дълги пържени картофи.

Чийзбургери със зелено чили

Зеленото чили в някои части на Ню Мексико се слага в почти всичко, така че естествено си е пробило път и в чийзбургерите. В Santa Fe Bite в Санта Фе (преди известно като Bobcat Bite), към 300-грамови кюфтета се добавя топинг от печени и накълцани на ситно зелени чили чушки и бяло разтопено сирене.

"Сочната Луси"

"Сочната Луси" е същинска легенда от Минеаполис, като има два ресторанта, които едновременно претендират, че са я изобретили (и че предлагат по-добрата версия): Matt’s Bar (където тя се нарича “Jucy Lucy”), и The 5-8 Club, където названието е Juicy Lucy. За да направите Juicy Lucy (понякога просто наричана "пълнен със сирене бургер), американско сирене се поставя между две кюфтета за бургер, които после се слепват заедно и се изпичат на гореща плоча.

"Лутър бургер"

Кога чийзбургерът с бекон не е просто чийзбургер с бекон? Когато е поставен между два донъта с глазура. Живо въплъщение на лакомията, всъщност това е популярно регионално лакомство в Джорджия. То е кръстено на покойния соулпевец Лутър Вандрос (макар че все още се спори дали той е изобретателят му, или не).

Бургери със сирене пименто

Сиренето пименто е популярен южен деликатес, но все още не е набрало особена популярност северно от линията на Мейсън-Диксън. Този тип сирене се прави от настъргано сирене (обикновено чедър), счукан на ситно бахар, други подправки и сериозна доза майонеза, като се консумира с какво ли не - от крекери до — естествено — бургери. Няма точно определена формула или рецепта за бургер със сирене пименто; единственото задължително условие е такова сирене да присъства в него.

"Слайдер"

Вероятно считате, че знаете какво са истинските слайдери като тип бургер, но всъщност нищо чудно и да грешите. В наши дни в почти всеки бар се поднася нещо, наречено "слайдери", което е просто мини хамбургери. Считаните за истински "слайдери" ще откриете само в шепа ресторанти в Америка - като White Manna в Хакенсак, Ню Джърси; това са малки и тънки кюфтета, които се правят върху нарязани на тънко ивици лук на тиган за печене, и са с топинг от сирене, като се поднасят върху картофено канапе. Така че те всъщност са много различни от това, което ще откриете в местния пъб.

Слъгбъргър

Този регионален американски специалитет може да бъде поръчан само в шепа ресторанти, повечето от тях в североизточната част на Мисисипи, западната част на Тенеси и северозападна Алабама. Слъгбъргърите са изобретени през 1917 от готвач на име Джон Уийкс, и са набрали особено голяма популярност по време на Голямата депресия. Замислени като начин да се увеличи обемът на мляното месо, те се правят чрез смесване на телешка или свинска кайма със соева заготовка и брашно и пърженето на получения продукт във фритюрник. Обикновено топингът е от горчица, кисели краставички и лук. Те са толкова популярни в тези региони, че градът Корнит в Мисисипи дори провежда ежегоден, изключително популярен "Фестивал на слъгбъргърите".

Бургер на пара

Малко заведение в Мериден, Кънектикът, наречено Ted’s, е едно от малкото места, където се поднасят чийзбургери на пара, които са били доста популярни през 20-те години, но в наши дни са почти изчезнали. Телешка кайма и кубчета сирене се готвят в различни отделения на съд за готвене на пара, и въпреки че телешкото не се обгаря особено много, разтопеното сирене компенсира напълно този недостатък. Според пробвалите ги, вкусът наистина е несравним.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

02.04.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара