
Шоколадът в цифри
Интересни факти за шоколада, които не бива да пропускате
Повече култ, отколкото лакомство: гурме шоколадът, каквато и форма да има, означава “незабавно удоволствие”, но науката също така признава мощните му антистресови свойства и полезния му ефект върху тялото и мозъка.
Дори статистиките, както ще видите по-долу, говорят в негова полза: ето няколко интересни факти за шоколада, които не са за пропускане.
7% от клиентите избират определен тип шоколад заради формата, размерите му или дизайна на опаковката.
28% купуват на случаен принцип, а 14% от купувачите на шоколад избират един и същ тип просто по навик.
Само 9% от потребителите внимателно четат етикета, показващ хранителната му стойност, и после базират решението си за покупка на данните в него.
23 мъже-носители на Нобелова награда са се подложили на специално изследване - и е било установено, че близо 50% от тях са консумирали шоколад повече от 2 пъти седмично, в сравнение с 25% от контролна група, съставена от нормални потребители със средно ниво на образование.
За 32% от потребителите, шоколадът е импулсивна покупка. Втората най-честа причина за купуване на шоколад е празнуването на някое специално събитие, като деня на св. Валентин (21%).
След тези причини идва консумацията по навик (18%) или покупки, предизвикани от реклама (15%).
38% е дялът на Европа в пазара на шоколад, което прави Стария свят най-големия потребител на този продукт.
После идват САЩ с 21%, Бразилия и Русия с по 5%, и Япония с 4%. Германия е начело на световните класации с годишна консумация на 11.4 кг шоколад на глава от населението.
С малка разлика я следват Швейцария (10.8 кг), Великобритания (10.3 кг), Норвегия (9.8 кг) и Дания (8.6 кг). Стойностите са толкова близки, че страните често си сменят позициите в рамките на годината.
Италия е извън топ 10 (с консумация 3.5 кг тя е ту на 11, ту на 12 място), но държи рекорда на най-големия шоколад в света: той е бил произведен през 2000 г. и е тежал цели 2268 кг. Този конкретен шоколад бързо е бил изяден, но ако желаете да запазите шоколад за дълго време, можете да го държите във фризера, където той запазва аромата си цели шест месеца!
40 е броят зърна Theobroma cacao в една шушулка, като средното й тегло е 500 грама. Това растение достига височина от 4 до 8 метра и расте предимно в Централна и Южна Америка. За разлика от много други растения, какаовото дърво не се опрашва от пчели или пеперуди, а от специфичен тип миниатюрна мушица - Forcipomyia. Това е интересен факт, който вероятно е бил неизвестен на най-ранните консуматори на какао, каквито е имало още през 1900 г. пр.н.е.
70% е процентът какао, необходим за получаване на качествен тъмен шоколад. Този тип съдържа два пъти по-малко захар от млечния. 85% тъмният шоколад съдържа само една четвърт от захарта, налична в млечния шоколад.
84.35 млрд. долара е глобалният оборот на десетте най-големи производители на шоколад в света за 2014 г. Средната цена на “феър трейд” какаото е $1750 на тон, но то е само 0.5% от количествата, продавани на пазара.
100 грама тъмен шоколад съдържат 546 килокалории, въпреки че тази стойност варира в зависимост от количеството какао. Тази храна осигурява незабавен (благодарение на 60-те грама въглехидрати) - и дълготраен (благодарение на 30-те грама мазнини) прилив на енергия. Съдържащите се в него 45 милиграма кофеин (колкото една чаша еспресо) спомагат за по-бързите реакции.
345 милиона долара са били похарчени за шоколад от американските потребители в седмицата на 14 февруари 2015 г. Това е рекордно ниво за всички времена - и само по себе си представлява 5% от сумарните годишни продажби на шоколад.
8000 е приблизителният брой нови базирани на шоколад продукти, появяващи се на световния пазар всяка година.
Чушки бюрек
27.09.2023
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
