Източник: Dream wallpaper

Шоколадът в цифри

Интересни факти за шоколада, които не бива да пропускате

Повече култ, отколкото лакомство: гурме шоколадът, каквато и форма да има, означава “незабавно удоволствие”, но науката също така признава мощните му антистресови свойства и полезния му ефект върху тялото и мозъка.

Дори статистиките, както ще видите по-долу, говорят в негова полза: ето няколко интересни факти за шоколада, които не са за пропускане.

7% от клиентите избират определен тип шоколад заради формата, размерите му или дизайна на опаковката.

28% купуват на случаен принцип, а 14% от купувачите на шоколад избират един и същ тип просто по навик.

Само 9% от потребителите внимателно четат етикета, показващ хранителната му стойност, и после базират решението си за покупка на данните в него.

23 мъже-носители на Нобелова награда са се подложили на специално изследване - и е било установено, че близо 50% от тях са консумирали шоколад повече от 2 пъти седмично, в сравнение с 25% от контролна група, съставена от нормални потребители със средно ниво на образование.

За 32% от потребителите, шоколадът е импулсивна покупка. Втората най-честа причина за купуване на шоколад е празнуването на някое специално събитие, като деня на св. Валентин (21%).

След тези причини идва консумацията по навик (18%) или покупки, предизвикани от реклама (15%).

38% е дялът на Европа в пазара на шоколад, което прави Стария свят най-големия потребител на този продукт.

После идват САЩ с 21%, Бразилия и Русия с по 5%, и Япония с 4%. Германия е начело на световните класации с годишна консумация на 11.4 кг шоколад на глава от населението.

С малка разлика я следват Швейцария (10.8 кг), Великобритания (10.3 кг), Норвегия (9.8 кг) и Дания (8.6 кг). Стойностите са толкова близки, че страните често си сменят позициите в рамките на годината.

Италия е извън топ 10 (с консумация 3.5 кг тя е ту на 11, ту на 12 място), но държи рекорда на най-големия шоколад в света: той е бил произведен през 2000 г. и е тежал цели 2268 кг. Този конкретен шоколад бързо е бил изяден, но ако желаете да запазите шоколад за дълго време, можете да го държите във фризера, където той запазва аромата си цели шест месеца!

40 е броят зърна Theobroma cacao в една шушулка, като средното й тегло е 500 грама. Това растение достига височина от 4 до 8 метра и расте предимно в Централна и Южна Америка. За разлика от много други растения, какаовото дърво не се опрашва от пчели или пеперуди, а от специфичен тип миниатюрна мушица - Forcipomyia. Това е интересен факт, който вероятно е бил неизвестен на най-ранните консуматори на какао, каквито е имало още през 1900 г. пр.н.е.

70% е процентът какао, необходим за получаване на качествен тъмен шоколад. Този тип съдържа два пъти по-малко захар от млечния. 85% тъмният шоколад съдържа само една четвърт от захарта, налична в млечния шоколад.

84.35 млрд. долара е глобалният оборот на десетте най-големи производители на шоколад в света за 2014 г. Средната цена на “феър трейд” какаото е $1750 на тон, но то е само 0.5% от количествата, продавани на пазара.

100 грама тъмен шоколад съдържат 546 килокалории, въпреки че тази стойност варира в зависимост от количеството какао. Тази храна осигурява незабавен (благодарение на 60-те грама въглехидрати) - и дълготраен (благодарение на 30-те грама мазнини) прилив на енергия. Съдържащите се в него 45 милиграма кофеин (колкото една чаша еспресо) спомагат за по-бързите реакции.

345 милиона долара са били похарчени за шоколад от американските потребители в седмицата на 14 февруари 2015 г. Това е рекордно ниво за всички времена - и само по себе си представлява 5% от сумарните годишни продажби на шоколад.

8000 е приблизителният брой нови базирани на шоколад продукти, появяващи се на световния пазар всяка година.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

24.08.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара