
Хайверът: 26 любопитни фактa
От различните типове хайвер до най-скъпите, ето по-близък поглед към този гурме деликатес
Acipenseridae
Името на праисторическа фамилия риби, от която се добива хайвер. Понастоящем известни като есетрови, има около 20 различни вида, живеещи в студените и умерените води на северното полукълбо.
Белуга
Качеството и цената на хайвера варира според вида. Най-скъпият и ценен хайвер е този от белуга, следван от есетра и севруга.
Каспийски
Повечето есетрови риби, убивани заради хайвера им, идват от Каспийско море.
Almas Caviar from Iran. 1kg of this delecacy will cost you around RM130k. Enjoy pic.twitter.com/yYkAdnob8F
— Datuk Jahat Hensem (@datukhensem) November 21, 2015
Диамант
Хайверът с най-ексклузивно качество без съмнение е Almas, руската тдума за “диамант”: всъщност цената му е почти толкова висока, колкото и на този скъпоценен камък.
Изчезващ вид
Есетровите са застрашен от изчезване вид: прекаленият им улов, както и язовирите, замърсяването и влошената околна среда са намалили популацията им със 70% в рамките на един век.
Фалшив
Фалшивият хайвер е много разпространен. Всяка кутийка трябва да има универсален код с информация за произхода и вида на хайвера - и дали той произлиза от див или фермено отглеждан източник.
Твърде често обаче тези етикети се фалшифицират.
Злато
“Черно злато”, или “бяло злато” са определения, които се дават на хайвера; изящните вкусни рибени яйца, които понякога се намират зад основата на хрилете на определени видове, в някои случаи са златисти на цвят; има 24-каратова златна кутийка, съдържаща хайвер Almas, най-скъпият в света: цената му е 25 000 евро на килограм. И това не е всичко...
Половин тон
Женските есетрови риби могат да пренасят до 45-50 килограма хайвер едновременно.
Италия
Италия продава хайвер на Русия: това парадоксално достижение на “италианския бизнес-нюх” заобикаля руското ембарго срещу европейския внос - от който хайверът е изключен - и превръща Русия в най-добрия клиент на най-важния производител на европейски хайвер - естествено, италианска компания.
Юлий II
Юлий II, известен като "папата-воин” и поръчител на творбите на Микеланджело в Сикстинската капела, е обичал много хайвера: той е човекът, въвел го на европейските кралски церемонии, увековечавайки репутацията му като "храна, достойна за крале", или по-точно "храна, подходяща за царе".
Хаг-авар
Персийската дума, от която произлиза съществителното "хайвер", буквално се превежда като "генератор на рибешки яйца".
Лъмпфиш
Лъмпфиш, наравно с веслоноса и сьомгата, са други видове риба, чийто хайвер се осолява и се запазва по същия начин като хайвера от есетрови риби. Изданието от 2010 на Codex Alimentarius на ООН обаче обяви, че понятието "хайвер" може да се използва само за означаване на есетровия продукт.
Малосол
Руското понятие, обикновено означаващо, че хайверът е с "ниско съдържание на сол" - 3-5% - и поради това е по-ценен. Сега обаче тази формулировка вече не е толкова надежден индикатор за качество.
Taste of life: Петър Янков
14.07.2025
Taste of life: Йоана Милева
07.07.2025
Сьомга с картофи
14.07.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
