Йогуртът: 26 неща, които не сте знаели за него

От прочутата си гръцка версия до египетския забади, от Пастьор до Плиний Стари

Киселинност

Характерният кисел вкус на йогурта се дължи на киселинността на млякото, придобита при ферментацията. Той може да варира отвкус, който е малко по-кисел от прясното мляко, до тръпчивост, която граничи със стипчивост.

Киселинността зависи и от типа използвани бактериални култури, както и от това колко дълго е ферментирал йогуртът (по-дългата ферментация означава по-кисел вкус).

Киселинността на йогурта обикновено е около pH 4.

Бифидобактерии

Заедно с някои типове лактобацили (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus lactis), бифидобактериите са пробиотичните организми, понякога добавяни в йогурта.

Тези активни живи култури могат да оцелеят и да се възпроизвеждат в човешкия организъм - и се считат за полезни за него, доколкото спомагат за здрава чревна флора.

Козметика

Не само храна: йогуртът традиционно се използва и за грижи за кожата. Съчетан с мед, краставица, куркума или други съставки като маска за лице; той дори се използва като балсам за коса в някои части на Индия и Пакистан.

Пиене

Дуг, ласи, айран, бурхани: има много названия за базирани на йогурт напитки, популярни в Източна Европа, Близкия Изток, Кавказ и индийския субконтинент.

Йогуртът се смесва с вода (понякога газирана) и в някои случаи с билки и подправки. Сладки и овкусени версии също се предлагат в някои държави.

En yaourt

“Chanter in yaourt”, буквално означаващо “да пееш на йогурт” на френски, означава имитиране на английски звуци при пеене. Англофонски изречения се имитират, въпреки че всъщност нямат никакъв смисъл. Тази техника се използва за подобряване на вокалните възможности на певеца.

Ферментация

Това е биологичният процес, при който лактозата – захарта, присъстваща в млякото - се преобразува от млечна киселина чрез безвредни бактерии (най-разпространени са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus).

Различните комбинации от бактерии дават специфичните характеристики на различните йогурти, включително вкус и гъстота. Има много различни йогуртови култури, включително българска, гръцка, скандинавска (желеподобна) - наречена Viili, и кавказка - Matsoni, която е особено подходяща за замразен йогурт.

Гръцки

Гръцкият тип йогурт е високо ценен заради гъстата си и кремообразна текстура. Консистенцията му се дължи на премахването на млечния цвик чрез прецеждане на йогурта с кърпа, хартиен плик или филтър.

Домашно направен

Все по-популярен вариант: лесно и бързо можете да си приготвите сами йогурт - нужни са ви 10 минути и никакво специално оборудване (освен термометър).

Той е много по-евтин и много здравословен, тъй като в него не се добавят консерванти. Нещо повече, той е екологичният избор, тъй като няма отпадъци от опаковки или замърсяване на околната среда при транспортирането му.

Институтът "Пастьор"

Това е френска фондация, избрана през 1903 г. от българския учен Стамен Григоров, за да представлява неговите разработки за ферментацията на млякото.

Заради него видът бактерии, даващи натурален йогурт, е наречен Lactobacillus Bulgaricus. Няколко години по-късно Исак Карасо се снабдява с ферменти от института, за да произведе първия си йогурт - който е екзотика в Западна Европа през 20-те години.

Juju dhau

Това е най-прочутият тип йогурт в Непал, където значимостта му е не само кулинарна.

“Кралят на йогурта” е основна съставка във всички тържества, включително културни, религиозни и сватбени церемонии. Много непалци вярват, че йогуртът носи късмет, затова червени глинени гърнета, пълни с него, се поставят на входа при специални случаи.

Кефир

Това е ферментирала напитка, приготвяна чрез ферментация на млякото с кефирни зърна, за да се получи газирана напитка. Първоначално правена в кожени мяхове от овчарите в северен Кавказ, емигрантите я пренасят в Чили преди повече от век, където тя бива наричана “Птичи йогурт”.

Лактозна нетолерантност

Много хора (включително деца), които не могат да консумират мляко, все пак не са алергични към йогурт.

Живите активни култури създават лактаза, ензимът, който липсва у страдащите от лактозна нетолерантност хора. Процесът на развитие на бактериалните култури прави йогурта по-лесен за храносмилане от млякото.

Млякото

Основата за йогурта. То може да произлиза от разнообразни бозайници; може да се използва пълномаслено, полу-обезмаслено и обезмаслено мляко. В комерсиалния йогурт, млякото се пастьоризира и често се обогатява с мляко на прах.

Натурален и овкусен

За да бъде преодоляна естествената му киселост, йогуртът често се овкусява и подсладява. Честите вкусове включват ванилия, мед, карамел и почти всякакви плодове. В комерсиалния йогурт се използват големи количества захар – или други подсладители, за нискокалорийните йогурти.

Орбан

Това е френско селце в Пиренеите, където се произвежда много специален йогурт. Той се прави от биволско мляко и е с естествен розов цвят.

Плиний Стари

Прочути философ, естествоизпитател и главнокомандващ на Римската империя, автор на най-старите ръкописи, споменаващи йогурта (23-79 г. сл.н.е.). Той описва определени "варварски нации", които "сгъстяват млякото в субстанция с приятна киселост".

Q әzana a pәәner

Това е дума на пущунски за "дахи" - типът йогурт на индийския субконтинент (Doi на асамски и бенгалски; Thayir на тамил и т.н.). Според аюрведа, дахи се счита за разхлаждаща храна: никое ястие не е цялостно без чаша ‘пресечено мляко’. Това е една от петте храни на Панчамрита, комбинацията, използвана в хиндуистките обреди.

Рибофлавин

По-известен като витамин B2, той играе основна роля за доброто здраве. Йогуртът е добър източник на рибофлавин, както и на витамин B6, витамин B12, протеини, калций и много други полезни вещества. Заради това йогуртът има отлична хранителна стойност и се счита за полезен при различни здравословни проблеми, включително диария.

"Космически топки"

Научнофантастична американска комедия от 1987 г., по сценарий и режисура на Мел Брукс. Тя е пародия на "Междузвездни войни". В него Йогурт (Брукс) е пародия на образа на учителя джедай Йода.

Турски

Етимологията на думата ‘йогурт’ е неоспорима: тя произлиза от турската дума "йогурт" и е свързана с вече несъществуващия глагол "йогмак", означаващ "пресичане или коагулация; сгъстяване".

Университетът в Джорджтаун

Изследване, публикувано преди няколко години от учени от медицинския център към университета в Джорджтаун, твърди, че пробиотичните напитки с йогурт намаляват случаите на възникване на разпространени заболявания сред учениците - от рода на кашлица, ушни инфекции, синузит и грип.

Веган

Достъпни са без-млечни версии на йогурта за вегани. Особено популярна е версията със соево мляко, въпреки че доколкото в нея няма лактоза, която да преработват бактериите, формално това не е йогурт, а сходен продукт като вкус и консистенция. В някои случаи се използват и оризово и бадемово мляко.

Отслабване

Някои изследвания, публикувани в медицински издания, като International Journal of Obesity (2005) твърдят, че консумацията на нискомаслен йогурт предизвиква отслабване - и намаляване на коремните мазнини. Това вероятно се дължи най-вече на калция в йогурта, тъй като той потиска вредните ефекти от хормон, стимулиращ преобразуването на въглехидратите в мазнини.

Ксило-олиго

Вид олигозахарид, набиращ популярност като пребиотик. Пребиотиците са неподлежащи за преработка хранителни съставки (в този случай въглехидратни фибри от царевични кочани), които остават в храносмилателния тракт, където стимулират растежа на полезни бактерии (пробиотици).

Маркетирани в Япония като диетична добавка, те могат да се използват в продукти с лактобактерии, особено в йогурта.

Як

А също така и камила, бивол, овца, коза, кобила и дори елен: млякото, използвано за правене на йогурт, далеч не се получава само от крави. В зависимост от географската ширина и традиции, за целта се използват широка гама от животни.

Забади

Тип йогурт, произвеждан в Египет, обикновено от млякото на воден бивол. Този йогурт се свързва с целодневния пост през свещения месец Рамадан, тъй като се счита, че предотвратява жаждата. Той обикновено се поднася като дип, подобно на гръцката салата дзадзики, но с прясна мента и краставици.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

01.11.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара