Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

Австрийската храна и вино

Когато мислите за австрийската кухня, нужно е да я възприемате в мащаби, по-големи от сегашната Австрия

Австрийската кухня, или виенската кухня, както е известна още в рамките на страната, е смесица от всички кулинарни традиции на многото “земи на короната” на старата Австро-унгарска империя.

Рецептите са достигали до имперските кухни от целия народ на империята, и оттам те са се добирали до замъците на херцози - и евентуално до масите на средната класа.

В австрийската кухня доминират бохемски и унгарски традиции, но има и влияния отвъд Алпите от северна Италия, които също са навлезли в общата кулинарна култура.

Австрийците са били склонни към бързо изпробване на новите съставки, изглаждане на противоречиви вкусове и асимилиране на рецептите, интегрирайки ги с регионалните им традиции. Свръх-изтънчени ястия са станали малко по-народни; ястията, считани за твърде селски, пък са придобивали щипка изтънченост.

През XIX век е имало нарастване на броя и разнообразието на домакинските готварски книги, като австрийците са адаптирали оригинални рецепти от земите на короната - и са създавали свои собствени нови ястия.

Това е било началото на съвременната “традиционна” австрийска кухня. Тя е довела до ренесанс на кулинарните изкуства във Виена, както и в другите австрийски региони.

Сегашните елитни готвачи поемат щафетата в създаването на нови първокласни ястия, засилвайки привлекателността им чрез фини вина.

Австрийската кухня предлага и цял свят на отлични десерти.

Традиционната австрийска кухня е базирана на пет основни стила на готвене: пържене, варене, задушаване, печене и приготвяне на гювеч (особено с чушки).

Два от задължителните компоненти на традиционната кухня са карантиите, в последно време радващи се на възраждане като регионален деликатес, и дивите гъби, известни под локалното им име швамерл.

И карантията, и гъбите се използват в широка гама от сезонни ястия. Месото играе основна роля в много традиционни рецепти, като вината се избират не според конкретното месо, а за да допълват метода на приготвяне, богатството на сосовете и избора на гарнитурите.

Повечето класически ястия вървят добре с някое от разнообразните австрийски бели вина; същото важи и за сладководната риба.

Меките и плодови вина също така са отлични партньори на класическата кухня.

Емблематичният австрийски сорт лозя грюнер велтлинер е класика за всеки повод. Международно признат и ценен като добро допълнение към много кухни, не е изненадващо да установим, че велтлинерът пасва добре на широкото разнообразие от традиционни австрийски рецепти.

На 28-ми януари от 19:00 часа в поредицата "Винени вечери" на Goodlife.bg  ще ви представим австрийското вино и храна. Очаквайте подробности. Местата са ограничени.

Шницел по виенски

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Austrian Wine

29.11.2023 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара