
6 подправки и сосове, които могат да се използват и за паста
Пробвайте
Всеки домашен готвач би трябвало да има шепа сосове за паста, които познава и обича и може да ги приготви на мига.
Маринара, песто, карбонара — със сигурност ги познавате.
Прелестта на пастата обаче е, че тя също така може да се поднася по неочаквани начини - с това, което имате в хладилника и килера, превръщайки се в пищно ястие за едно хранене.
Сосовете и подправките, които може би вече имате подръка - купени от магазина или приготвени от вас самите — имат нужда от съвсем малко помощ, за да получите с тяхна помощ поразително ястие с паста. Те са комбинации, които ще ви накарат да се чувствате импровизатори и любители на елегантността. Просто трябва да ги разредите малко - със зехтин или вода от паста, в зависимост от изходния сос.
Ето как да го сторите:
Хариса
Ако трябва да приготвите набързо паста, един от вариантите е да добавите към пастата доза пикантна хариса и малко вода от готвенето й, и да завършите с малко зехтин и морска сол. Вечерята е готова за миг.
Мухамара
Тази сладко-ядково-опушена комбинация от пипер и орехи обикновено е гъста смес за мазане, поднасяна с хляб или пита (обожаваме я в сандвичи!). Но когато бъде разредена с малко допълнителен зехтин, тя придобива приятна текстура и силен, но достатъчно мек вкус, за да върви добре с дълга паста като спагети или папарделе.
Настържете малко твърдо сирене отгоре (от рода на пармезан или пекорино) и сте готови.
Гремолата и салса верде
И двете пикантни, силно билкови италиански подправки са отлични и като допълнение към паста. Гремолата обикновено е проста комбинация от лимонова кора, чесън и магданоз; салса верде добавя към това и зехтин, лимонов сок, каперси и аншоа.
Същевременно обичаме да правим и нетрадиционни версии (примерно да добавяме лук към гремолата за хрупкавост) и да ги използваме по нетрадиционни начини. Ако имате много мазна салса верде, просто я разбъркайте с паста и добавете малко вода от варенето на пастата, за да се задържи по-добре сосът. Що се отнася до гремолата, добавете малко зехтин, за да й придадете по-сосообразна консистенция. Ако имате останали печени зеленчуци, нарежете ги на ситно и също ги добавете вътре.
Тапенада
Традиционно правена с маслини и каперси, тапенадата е солена и наподобяваща саламура, но зърниста — което я прави по-подходяща за твърда паста от типа на папарделе. Непременно обаче я разредете първо с малко зехтин, иначе рискувате да получите неловки буци от маслини из ястието. Пробвайте да разширите хоризонтите си с нетрадиционни тапенади, като примерно добавите и варен бял боб. Ако имате останала къса паста, разредената тапенада може да я превърне в салата с паста за миг.
Чили масло и чили олио
Тези пикантни основни добавки спомагат за много по-ефектен резултат от простата паста с масло, и може би това е най-добрата вечеря от две съставки, която можете да си приготвите набързо и за малко пари.
Ромеско
Този традиционен испански сос има подобна текстура на мухамара, но е малко по-буцест, което го прави по-подходящ за разбъркване с къса паста като кампанеле, ригатони или дори фарфале.
Чушки бюрек
27.09.2023
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
