Какви са различните видове пипер?

Пиперът е поразителна подправка

Пиперът е поразителна подправка. Той е бил един от основните компоненти на някогашната търговия с подправки и източник на много спорове за вкусове. Имайки това предвид, донякъде го приемаме за даденост. Дори най-долнопробното заведение има малка пиперница с млян пипер на всяка маса.

Знаете ли обаче, че пиперът е нещо повече от тези еднотипни като вкус черни парченца? 

Нека напълним мелничките с нещо по-добро.

Черен пипер

Това е подправката, която познавате: малки черни зрънца. Това са сушени плодове от цъфтящото растение на пипера. За да се получи черен пипер, незрелите плодчета се събират, пекат се и се сушат — и понякога просто се сушат на слънце, без печене. Това растение обикновено е типично за южна Индия, но вече расте на много места из тропиците, и в зависимост от мястото на отглеждането му, получавате различни видове.

Теличери е вероятно най-известният вид. Той произхожда от Индия и обикновено има по-големи зрънца от другите черни пипери, с много сложен вкусов профил.

Малабарският пипер произлиза от същия регион като теличери, но се бере в по-близък до зрялостта момент и е с малко по-силен мирис. Има също така и други видове с различен произход, от рода на Саравак (Малайзия), Лампонг (Суматра), виетнамски пипер и Таламанка (Еквадор). Всички те имат различни нюанси на база тероар, климат и практики на добив.

Бял пипер

Той произхожда от същото растение като черния пипер, но плодчетата се киснат във вода след прибирането им, докато обвивката им не омекне и не бъде премахнат.

На вкус белият пипер е подобен на черния, но му липсва част от силния мирис. Той обикновено се употребява в крем сосове, картофено пюре или други еднородни светли на цвят ястия, където черният пипер би изпъкнал визуално.

Подобно на черния пипер, има различни видове бял пипер, като много от тях са със същите имена и региони на произход.

Зелен пипер

Тези плодчета се берат, докато са незрели (поради това и зеленият цвят), след което или се сушат на въздушна струя, или се лиофилизират, или се поставят в саламура.

Зеленият пипер е ароматен, с по-свеж, плодов аромат от белия или черния пипер, но не е толкова силен и стипчив като черния. Това е пиперът, използван за steak au poivre и други класически пиперени сосове, и зеленият пипер в саламура е особено популярен във френската кухня.

Розов пипер

Той не произхожда от стандартното пиперено растение, което дава горните три вида, а от перуанско (Schinus molle) или бразилско пиперено дърво (Schinus terebinthifolius).

Той е подобен като вкус и аромат на черния пипер, но е по-мек, с лека сладост и силен плодов нюанс. Розовият пипер придава отличен цвят на приготвяните ястия.

Плодовете му всъщност са по-близки до кашуто от черния пипер, така че бъдете предпазливи, ако страдате от алергия към дървесни ядки. Ако обичате да живеете рисково, имайте предвид: розовият пипер и досега не е признат за “като цяло безопасен” (GRAS) от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Сечуански пипер

Той е основен компонент в много китайски ястия (както и в кухнята на много околни региони като Непал, Бутан и Тибет), включително и в легендарната комбинация от пет подправки.

И той няма пряка връзка с другите видове пипер, а профилът му е лишен от силния мирис и рязък вкус на черния, белия и зеления пипер. Той е по-цитрусов, с постепенно нарастваща лютивина, която предизвиква в устата приятен гъдел.

Дълъг пипер

Първото, което ще забележите в дългия пипер, е че той е със силен сладко-пикантен аромат. Той не е точно пипер в буквалния смисъл, като използваемата част от това растение е заострен цвят, покрит с малък плод с размера на маково семе.

Вкусът до голяма степен е подобен на черния пипер, с малко допълнителна лютивина. Този тип пипер се употребява често в много индийски, непалски, североафрикански, малайзийски и индонезийски рецепти.

Пипер "Мелегета"

Той също не е точно пипер, а семена от растение от семейството на джинджифила, но понякога бива наричан райски или “алигаторски” пипер. Мелегетата има пиперен вкус и аромат, който е с лек цитрусов нюанс и често се използва в северно- и западноафриканската кухня. Тя е и популярен овкусяващ агент, използван в крафт бири и алкохол.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food Republic

05.05.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара