Каква е разликата между маслото от САЩ и Европа?

Oтново сме започнали да ги харесваме, както изглежда...

Забелязали ли сте да се увеличава гамата от масла на щанда за млечни продукти? Само преди няколко години щяхте да се затрудните да откриете нещо повече от просто неосолено и солено масло. Вероятно това е резултат от променящите се отношения на потребителите с мазнините (отново сме започнали да ги харесваме, както изглежда...), или може би търсенето на повече вкус е стигнало до ушите на производителите на млечни продукти — но така или иначе, изборът на масла вече е много по-голям.

Има повече предложения от всякога, и повечето от тези нови продукти са с континентален акцент. Какъв обаче е европейският стил масло, и по какво то се отличава от познатото "неосолено" или "сметаново" масло?

Европейският стил масло

Маслото, независимо колко сходно изглежда, може да има националност. Френско масло, американско масло, мароканско масло — всяко от тях е леко различно, заради използвания за производството му метод. Така че когато говорим за европейско масло, имаме предвид основно стил, по който маслото се произвежда в Западна Европа. "Европейското" масло е култивирано масло, което е разбивано достатъчно дълго, за да постигне поне 82% масленост. Традиционно маслото се оставя да ферментира, за да придобие леко кисел вкус, но е по-вероятно да откриете масло, направено с добавени бактериални култури. Така или иначе, то обикновено е с по-силен вкус и мирис.

Като цяло маслата в европейски стил се предпочитат заради по-богатия им вкус — който е пряк резултат от по-високата масленост. По-високата масленост освен другото означава и по-мека текстура, по-бързо топене - и често по-наситен жълт цвят. С по-малко вода, маслата в европейски стил, особено френските, се предпочитат за печене — особено когато вкусът на маслото е също толкова важен, колкото и функцията.

Американският стил масло

В САЩ процентът масленост в маслото е регулиран от местните институции - на федерално ниво, от американското Министерство на земеделието. За да може разбит млечен продукт да се счита за масло, той трябва да съдържа поне 80% масленост. Това и получавате, когато купувате просто "неосолено масло" или "сметаново масло", което според американската терминология е просто обикновено осолено масло. Тези масла не са култивирани, така че от тях може да се очаква по-неутрален вкус.

Изборът за какво да използвате определено масло зависи от ситуацията. Ако правите ронливо тесто за пай, заложете на европейски стил, ако можете; по-високата масленост означава и по-добра ронливост. В рецептите, където маслото не е водещ компонент (като браунита, бързо втасващ хляб, омасляване на съдове за печене и т.н.), подходящ е и американският стил масло, което ще е по-икономично и функционално.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара