Историята на шоколадовите яйца

Шоколадовите яйца са нещо повече от просто сладки

В магазините за шоколад в Париж, шоколатиерите са подредили вече великденските яйца. Това означава, че пролетта е дошла - прекрасна пастелна глазура, златно и кадифен какаов прах. В La Maison du Chocolat, маргаритка с мустачки изниква от шоколадово яйце.

Арно Ларер е направил яйца с клоуни и слонове за децата, и възхитителни шоколадови яйца с украси, направени от мендиант, за възрастните. В магазина на Жан-Шарл Рошу, жираф се излюпва от огромно шоколадово яйце, а бюст на мъж с перука — драматургът от XVII век Молиер — наднича от друго яйце.

Гурманският музей на шоколада - Choco-Story, подготвя гигантско шоколадово яйце, което децата да начупят с малки чукчета на Великден. (Колко гигантско? “Голямо, но не толкова голямо, че да падне върху тях,” казва представител на Choco-Story.)

Шоколадовите яйца са нещо повече от просто сладки, символи, или това, което Германската застрахователна асоциация нарича “вкусни, богати на енергия продукти на сладкарската индустрия”: те объркват и вълнуват; те загатват за яйца, когато няма истински яйца наоколо.

Яйцата са толкова фундаментално свързани с произхода, че оформените като яйца шоколадови продукти не могат да не предизвикват асоциации с предшествениците им. Половината от удоволствието - или отвращението — в Cadbury Creme Egg произлиза от неговата необичайност: крехката черупка, течната вътрешност, вкусът, чиято интензивност конкурира този на рохък жълтък.

Началото

Великденските яйца датират поне от 1290 г., когато английският крал Едуард I е похарчил 18 пенса за 450 цветни, покрити със златен варак яйца.

А къде във всичко това попада Kinder Surprise: храна, яйце, или измама?

Шоколадовите яйца са за любовници, философи и християни. През 1902, френското издание за учители Manuel general de l’instruction primaire публикува “Великденска история”, в която шоколадово яйце се използва за ухажване на меланхолична учителка. Век по-късно (измислената) история на злощастията на двойка в Перуджа с диамантен пръстен в тъмно шоколадово яйце — разменено от годеницата за яйце от млечен шоколад — нашумя в италианските медии.

Учени са давали на децата шоколадови яйца, за да проверят границите на приятелството; философът Славой Жижек е проверявал търпението ни, изказвайки мнения за шоколадовите яйца като основна празнота на субективността; Лудвиг Витгенщайн е имал достатъчно средства да ги раздава като подаръци на приятели. По време на Първата световна война, малката Симоне Вайл е била толкова трогната от страданията на хората, че по Великден е подарила шоколадовото си яйце на войници.

Във фабриката на Жак Торес в индустриалния крайречен район на Бруклин, сладкари рисуват цветни детайли върху поликарбонатни шоколадови форми, преди да оформят в тях учудени патета и весели зайчета. В трапезарията с Торес изучаваме историята на шоколадовите яйца — на неговия телефон, в Wikipedia.

В родната му Франция, традиционните великденски символи включват яйца, риби, звънци и кокошки, но “в Америка това са зайците,” казва Торес.“Продаваме повече зайци, отколкото яйца.” Яйцата вдъхновяват Торес. “Яйцата са много интересна тема. Вероятно това по някакъв начин е свързано с бебетата. Яйцето е символ на раждането, подновяването, началото, пролетта!”

Великденските яйца датират поне от 1290 г., когато английският крал Едуард I е похарчил 18 пенса за 450 цветни, покрити със златен варак яйца. Но в много култури по света, яйцата отдавна символират сътворението, раждането, плодовитостта — или смъртта, или вещерството. Народните традиции за украсяване на яйца преодоляват границите на езичеството, юдаизма, исляма, християнството и комунизма.

Историята на шоколадовото яйце е по-размита.

Появата през XVI век на какаото в Европа създава в началото имитационна култура на пиене на горещ шоколад. Във Версай шоколадът се разбива със сладки бадеми или вода от портокалови цветя и - ще се изненадате - яйчен жълтък. Според Chocolat et son histoire на Елизабет Контенсон, пиещите шоколад от XVIII век са тези, които първи оформят яйчена черупка, която да бъде пълнена с шоколад за пиене: така шоколадовото яйце предшества изобретяването на твърдия шоколад за ядене.

Твърдите шоколади и оформените във формички шоколади, включително във формата на яйце, са изобретени през 30-те години на XIX в. Шоколадовите яйца са не само символични, но и се използват при обучението на сладкарите.

Юрген Дейвид, старши координатор по сладкарство в Международния кулинарен център в Ню Йорк, ръководи курсисти в оформянето на шоколадови яйца, и после в конструирането на шоколадови скулптури. “Ако помислите за формата на зайче или мече, можете да направите голямо яйце, което е тялото, и по-малки яйца за краката. Ако яйцата са кухи, те стават уши.”

Дори във Франция, не са безкрайно много нещата, които един производител на шоколад може да направи, от рода на мида или великденски звънец. Яйцето, от друга страна, е основна форма, чиято простота дава възможности за креативност, смисъл и хумор. (Един от парижките трендове на 2016 са яйца със зъби; яйцата с пиле на A La Mere de Famille имат четки за зъби от бонбони; яйцата “Easter Wonderland” на Питър Марколини са усмихнати, лишени от очи чеширски котараци.)

За Великден на 2016, Торес оформя изчистено “Яйце-заек,” форма, напомняща японско нецуке, проектирана от скулптора Картър Джоунс. “Не помня дали го помолихме да направи заек-яйце, или може би на него му хрумна тази идея, и каза ‘А какво ще кажете за заек-яйце?’.” Той също така прави шоколадови яйца, съдържащи подводни сцени. (“Във Франция рибата е за Poisson d’Avril — първи април, деня на шегата — така че тук правим шоколадови риби, и никой не разбира защо! Но за Великден това също е окей: хората ги купуват, защото ходят на риболов. Но пролетта е времето, когато рибата започва да кълве — и рибите също снасят своите яйца!”)

Шоколадовото яйце ни насочва не само към историята на сладкишите, но и към първоизточника - кокошето яйце.

Навсякъде из Париж те се продават, от единични в телени кошнички за яйца, до шест взети заедно, в картонени кутии за яйца. Купуваме нашето от Rochoux’s: шоколадов “oeuf dur,” или твърдо сварено яйце. Това е истинска кафява черупка от яйце, съдържаща твърда шоколадова черупка, пълнена с превъзходен лешников бонбон.

Ронал Бильо и Ален Ескофие в поредицата си "Френски професионални сладки" наричат това “Oeuf Surprise”: “Често купувано от нашите клиенти, за да се поставя в градините по Великден — това наистина е яйце-изненада!” А как би трябвало да се консумира? Персоналът в Rochoux’s казва: “Срежете го с нож и го яжте като всяко яйце!”

Яйцата-изненада са нещо често срещано в парижките магазини за шоколад, но са рядкост в САЩ, освен в кухните на смелите кулинарни блогъри. Дейвид, който е израснал във Виена, казва: “Когато бях млад, амбициозен сладкар, те тъкмо започваха да се появяват в списанията, в края на 80-те години, и началото на 90-те: еха, истинско яйце с шоколад вътре в него! Счупвате яйцето и откривате шоколадово яйце вътре! И си казах - ще направя това за Великден. Но когато дойдох в САЩ, здравната служба не ги считаше за санитарно безопасни.”

Трябва да признаем, че тези яйца с черупка са наистина пипкави за консумация. Като начало, подобно на твърдо сварените яйца, те са изключително трудни за обелване. Парченца от черупката засядат в шоколада. Това обаче е част от тяхната магия. В тях се използва яйчената черупка - негодна за консумация, изхвърляна, красива до счупването й черупка, на която яйцето дължи характерната си форма — и те я превръщат въм форма за шоколад.

Шоколадовите яйца, така да се каже, са родени в истински яйчени черупки, и сега се завръщат, толкова мистериозни и странни, колкото са били винаги. Те възраждат и шоколада, и яйцата, карайки ни да преосмислим употребта на храни, които са толкова разпространени, че почти не забелязваме тяхното чудо, разказвайки ни почти забравена история на храни, разкривайки произход, който дори не сме подозирали, че имат. Пролетта е тук, и всичко започва отново.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Lucky Peach

17.04.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара