Източник: Arenaflowers.com

Науката за ядливите цветя

Нека посрещнем пролетта с кратък списък с цветя, използвани от векове в кухни по цял свят

Представете си, че правите подарък на известен готвач - прекрасен букет от латинки, карамфили, виолетки и монарди.

Това определено е необичайна комбинация от цветя, но оправдано ще се гордеете с цветовете и ароматите им.

Не бъдете обаче твърде изненадани, ако готвачът пред очите ви махне венчетата им едно по едно и започне да ги дъвче: той просто се наслаждава на най-добрите примери за ядливи цветя.

Учудени ли сте?

Ядливите цветя се използват от векове в кухните по цял свят, особено в азиатската, близкоизточната и европейската кухня, но има документирани примери на консумацията им още във времената на древен Китай и древна Гърция.

Първоначално те са се консумирали с лечебна цел, но после хората са открили, че тези цветя имат и отличен вкус.

Съвременната кухня ги е преоткрила и ги използва не само заради вкуса им, но и за да създава смели и интересни блендове от аромат и цвят.

Перфектен пример е невенът, за който още от античността е известно, че има антиспазматични свойства и цъфти единствено на първия ден на всеки летен месец.

Не е нужно много време, за да започнете да харесвате и отличния му вкус, тъй като той е много сходен с друга, по-скъпа съставка - шафрана. През вековете, той е започнал да се появява в многобройни ястия, от рода на супи, към които добавя цвят.

Кои са ядливите цветя

Да, но кои са най-подходящите цветя, които да използвате за такава цел?

Има огромен избор, и той до голяма степен зависи от личния вкус и изисквания. И все пак някои от по-известните видове са анасон, ябълков цвят, артишок, цветове на чесън и лук; монарда, бегония, невен, лайка, маргаритка, карамфил, цикория, здравец, гладиола, виолетка, лавандула, мента, трицветна теменуга, риган и мащерка.

Искате рецепта?

Нищо не може да се сравни с проста салата от цветя, щедра доза зехтин за добавяне на вкус и блясък, и няколко зрънца опушена сол.

Готови ли сте да напълните саксиите с цветя?

Всичко в чинията трябва да се изяде

Монардите например се прочуват по време на "Бостънското чаено парти" през 1773: когато е бил използван всичкият запас от черен чай, е било взето решението да се използва това цвете като заместител - и вкусът му, когато е сурово, е допаднал на мнозина.

Всяко ядливо цвете си има своя история, дължаща се на огромната разлика между различните видове: накратко, няма фиксирани правила, когато става дума за яденето на цветя, и единственото реално изискване - очевидно - е да избягвате токсичните видове.

Вкусът може да е по-силен или по-слаб, но много често ядивното цвете се използва само за декоративни, а не и за ароматни цели, базирайки се на принципа, че “всичко в чинията трябва да се изяде”.

Има годишни, 2-годишни и целогодишни ядливи цветя, но те могат да бъдат открити и по храсти, дървета и увивни растения.

Подобно разнообразие е ценен ресурс, който може да се използва за диверсификация на всяко ястие, но е важно да следвате някои базови правила, когато избирате да отглеждате и берете ядивни цветя.

Как да отглеждате (и купувате) ядливи цветя

Първо, препоръчително е да използвате почва с pH в диапазона между 5.5 и 6.5, с предпочитание към леко киселинния тип.

Тя би трябвало да бъде покрита с няколко сантиметра слама, готова да задържи влагата, която трябва да е постоянна и да се поддържа непрекъснато висока.

После идва най-трудната част: никакви химически пестициди или торове. Ядливите цветя трябва да се отглеждат по естествен път, защото освен другото те и не бива да се мият.

Ако, от друга страна, решите да си купите такива, желателно е да проверите произхода им (предпочитайте тези, отглеждани локално), и се уверете, че можете да научите къде са отгледани.

Цветята от този тип трябва да се берат - или купуват - само когато са напълно разцъфнали и изцяло отворени, така че трябва да са прясно набрани и продадени в същия ден.

За да ги запазите пресни след покупката им, поставете абсорбираща хартия, овлажнена с вода, в добре затворен пластмасов пакет и пъхнете цветята вътре.

Като алтернатива можете да ги замразите, но ще се наложи да ги използвате в момента, в който ги извадите от фризера, вероятно върху гореща супа, която междувременно да ги затопли до стайна температура.

Друга възможност е да ги изсушите, стига да ги използвате в ястия, които ще ги овлажнят отново до цветния им вид. Никой не обича да дъвче сушени венчелистчета!

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

22.05.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара