Източник: Pexels.com

Всичко, което трябва да знаете за правенето на наденица у дома

Възможностите са неограничени

Попитайте 100 души как да правите колбаси и вероятно ще получите 100 различни отговора.

И все пак, за нашите цели ще опростим нещата и ще говорим за пресните колбаси. 

Наденицата е универсалният войн в света на пресните колбаси, като е приложима за почти всякакви цели; можете да я използвате за закуска, обяд или вечеря.

Възможностите са неограничени.

Приготвянето на пресни наденици изглежда леко плашещо, и бързо търсене в интернет разкрива цял куп общности, изобилстващи от експерти - както реални, така и самообявили се за такива.

Ето най-добрият съвет, който можем да ви дадем: след като разберете връзката между солта, мазнината, месото и подправките, правете каквото ви харесва.

Ароматът, вкусът и текстурата са нещо крайно субективно.

Предпочитате грубо или фино смляно месо? Какъв тип течност желаете да използвате? А ще ви е нужна такава.

Тя спомага за свързването на месото и за превръщането му от обикновена кайма в колбас. Можете да използвате вода, сок, бира, вино, твърд алкохол или каквото друго пожелаете.

А после идва самото месо!

То може да бъде телешко, свинско, агнешко, пилешко, дивечово или дори риба.

Помнете, че някои от тези меса са доста лишени от тлъстина и ще се наложи да добавите към тях мазнина. Препоръчваме свинската мазнина - най-добрата в природата!

Какъв вид обвивка желаете да използвате? Естествена, разбира се — предпочитаме да избягваме синтетичните продукти за тази цел, макар че можете да оставите наденицата и без обвивка - за "наденично кюфте".

После идва и въпросът за оборудването. Можете да помолите касапина да ви смели перфектния бленд от 70/30, считан от мнозина за идеалното съотношение месо/мазнина.

Или пък можете да си купите кухненската месомелачка, за която отдавна мечтаете. Само не забравяйте, че повечето автоматични мелачки сериозно нагряват месото и мазнината.

А ако има един абсолютен враг на правенето на наденици, това е точно високата температура.

За предпочитане е да поддържате сместа възможно най-близо до 0° C — не чак замразена, но все пак близо до тази температура.

Добре е да си купите и кухненска везна, тъй като това е най-добрият начин да отмервате точно съставките. Няколко грама повече или по-малко драстично ще променят вкуса на надениците ви.

Ако изберете да пълните в черво, задължително си вземете ръчна пълначка. Има много евтини пълначки, които ще ви свършат работа.

Рецептата, която ще откриете по-долу, изисква доста малко подправки, тъй като се стремим да добавяме възможно най-малко съставки.

Желаем подправките да са нещо съпътстващо за отличното месо, което ще използваме. Точно както не желаем беконът да мирише на резен пушек, предпочитаме да усещаме свинското, ако правим свинска наденица!

Освен това подправките са скъпи — купете си със спестените пари наистина качествено месо. Ние използваме само сол, пипер, чесън, риган и семена от фенел.

Червеното вино спомага за свързването на всичко това в едно цяло. Ако подправките ви са сухи, няма нищо лошо в това да ги пуснете през мелачката заедно с месото.

Ако изберете да използвате пресни подправки, смесете ги ръчно. Определено можете да смесвате всичко на ръка, независимо дали мелите сами, или купувате месо, вече смляно от месаря.

Да обясните на някой как да пълни наденица в черво е като да обясните на някого как да кара на ръчни скорости: само с думи не става.

Ще стигнете донякъде и ще запънете - често и много. Затова заредете пълначката, действайте и ще направите много странни по форма, пълни с въздушни джобове наденици, докато не установите от собствен опит как те да не изглеждат така — това е най-добрият начин да се научите.

Грозната наденица все така си остава вкусна (ако сте я подправили правилно).

Това, което можем да направим, след като приготвите надениците си, е да ви помогнем да ги сготвите.

Тъй като навлизаме в грил-сезона, ще пренесем всичко навън. Ако сте избрали да не ги слагате в черво, нещата са относително прости — можете да направите сместа на кюфтета, които да опечете на плоска повърхност.

Надали бихте избрали да изгубите целия този вкус заради силни пламъци. Затова вземете чугунен тиган или плоска скара и ги печете по начина, по който бихте го сторили с класически бургер: средно висока температура за 5-10 минути от всяка страна би трябвало да е достатъчно.

Нещата стават малко по-технически, когато готвите наденици в черво. Има някои клопки, които е желателно да избегнете. Ако готвите надениците в черво в естествената им обвивка на висока температура, те ще се спукат. Ако пък ги правите на бавно, на слаб огън, те ще се сбръчкат.

Има начин да избегнете всичко това, и той е да подложите надениците си на чудесна баня.

Предварителното поширане на надениците им позволява да се готвят равномерно, без да възниква който и да е от споменатите дотук проблеми.

Можете да използвате вода, но бирата определено допринася за развиването на вкуса им. След като достигнат температура 62-65° C, можете да ги обгаряте на грила за перфектна снимка в Instagram.

Ако изберете да правите всичко изцяло на грила — а в летните температури е естествено да го сторите — ето няколко полезни съвета.

Добре е да предвидите гореща и студена зона, и да си приготвите дълбок съд, в който да държите надениците и предпочитаната течност за варене.

Защо да не добавите и малко допълнителен вкус в този съд, докато готвите тези наденици, чушки, лук или кисело зеле?

Варете ги на бавен огън в студената зона. След като достигнат предела от 65° C, прехвърлете ги в горещата зона за бързо обгаряне, отворете си бутилка бира и се отпуснете.

Рецептата за италианска наденица на Брайън Майер

Съставки
2 кг едро смляно свинско месо (70/30)
3 супени лъжици сол (може да използвате повече или по-малко, на вкус)
1/2 супена лъжица черен пипер
3/4 супена лъжица семена фенел
1/4 супена лъжица риган
1/4 супена лъжица чесън

За течността можете да използвате чисто вино — червено или бяло — или смес от вино и вода. Желателно е да използвате една чаша от избраната течност за 2-килограмова порция месо.

Комбинирайте отделно всички подправки в купа, така че те добре да се смесят. Смесете подправките с месото и течността. Омесете на ръка, докато сместа не се втвърди и направете надениците.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food Republic

01.10.2018 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара