Източник: Kexintay.blogspot.com

Хотдог в Азия

Eто къде ще намерите любимата американска храна из цяла Азия

В последния век, хотдогът е поел на нещо като световно турне, пътувайки през морета и океани до всяко кътче на света.

Никъде обаче той не е посрещнат по-топло или с по-голяма тържественост от Азия.

Въпреки че можете да намерите класическата конфигурация на кренвирш/наденица под кетчуп в хлебче в много щандове в западен стил – от Пном Пен до Санкт Петербург, вкусните и изобретателни вариации на тази формула са основната тема на сегашния ни материал.

Дали като заместител на протеина в местно ястие, или имитирани от екзотични съставки, по-долу ще откриете, че хотдогът е научил страхотни нови трикове.

Буде джиге (Южна Корея)

Традиционното корейско джиге е по същността си яхния, най-често подправена с корейската подправка с ферментирал червен пипер гочуджан и поднасяно в хого.

Има и базирано на соева паста доенджан джиге, или кимчи джиге, разчитащо – очаквано – на кимчи, но вероятно една от най-обичаните версии е комбинацията от хотдог и рамен нудъли, представляваща буде джиге.

Буквално превеждащо се като “армейска яхния”, ястието най-вероятно е било създадено по някое врече след Корейската война, когато недостигът на храна в Южна Корея е означавал, че местата, където успешно могат да се търсят и намират съставки, са били американските военни бази, където са изобилствали американски основни продукти като нудъли, консервиран боб и кайма; оригиналното буде джиге вероятно е залагало на тези три съставки в горещ пикантен корейски бульон.

How to Make Budae Jjigae - Army Base Stew

Съвременните версии на буде джиге не са ограничени само до един тип преработено месо — доста разпространени са и версии с консервирана шунка или мляно свинско.

Буде джиге може да се прави с неща като пресни нудъли, както и с пакетиран рамен, или с милиарди други екстри като оризови кексчета, кимчи и пролетен лук — всичко, естествено, се поднася с чаша (или чаши) соджу.

Гамджа дог (Южна Корея)

Със стандартен американски кренвирш в основата си, гамджа дог е по-скоро кулинарна жертва на дълга игра на развален телефон, отколкото пълноценно ястие.

Това, което някога се е зародило като “корндог”, по някакъв начин се е превърнало в корндог, покрит с пържени картофи.

Основен компонент от южнокорейската улична храна, гамджа дог се поднася самостоятелно, на клечка, понякога поръсен със захар, и почти винаги залят с кетчуп.

Гофретен хотдог (Тайланд и Филипините)

Гофретеният хотдог е подобен на корндога, като представлява хотдог на клечка, затворен в тесто. Тестото обаче, правено с маргарин, а не с масло, после се прави на гофрети, и резултатът е бледи, почти мъртвешки на цвят кръстосано нашарени гофрети с кренвирш.

Най-често гофретеният хотдог се консумира в тайландската улична храна с вкусно поръсване с майонеза и/или кетчуп.

Кренвиршов цвят/Хотдог октопод (различни места)

Из Азия кренвиршите се нарязват на различен брой странни форми. С малко търсене в Googlе ще откриете убийствен списък с начиини да угодите дори на най-нюансираните вкусове за кренвиршова резба —кренвиршови гъсеници, кренвиршови октоподи, кренвирши, оформени като раци! (Само се постарайте SafeSearch да е включен…).

Тайландците съчетават пържени във фритюрник кренвиршови цветя със стафиди и подсладен със захар пържен ониз, пилешко, шунка и яйца за популярния си Khao Pad American. Яркочервените хотдогове във Филипините пък често се правят на спирала, преди да се набодат на шиш или да се поставят в хлебче.

Хотдоговете на Индия

Това не са реални хотдогове, а опит на ресторантьори да създадат ястия, имитиращи удоволствието от консумацията на американски кренвирш, без всъщност да използват телешко или свинско.

Хиндуистите, които съставят близо 80% от населението на Индия, не консумират телешко; мюсюлманите, които са още 14%, пък пропускат свинското.

Методът да се преодолее това ограничение, е чрез богато въображение: оформяне на хотдогове от неща като овнешко месо или да се модифицират рецепти за пав бхаджи, така че вездесъщата каша от зеленчуци да е не върху традиционните квадратни хлебчета, а върху удължени, подобни на тези за хотдог.

Или просто затворете очи, и си представяйте старателно, че ядете хотдог, докато дъвчете сандвич с яйце в хлебче за хотдог.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Lucky Peach

09.04.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара