
Хотдог в Азия
Eто къде ще намерите любимата американска храна из цяла Азия
В последния век, хотдогът е поел на нещо като световно турне, пътувайки през морета и океани до всяко кътче на света.
Никъде обаче той не е посрещнат по-топло или с по-голяма тържественост от Азия.
Въпреки че можете да намерите класическата конфигурация на кренвирш/наденица под кетчуп в хлебче в много щандове в западен стил – от Пном Пен до Санкт Петербург, вкусните и изобретателни вариации на тази формула са основната тема на сегашния ни материал.
Дали като заместител на протеина в местно ястие, или имитирани от екзотични съставки, по-долу ще откриете, че хотдогът е научил страхотни нови трикове.
Буде джиге (Южна Корея)
Традиционното корейско джиге е по същността си яхния, най-често подправена с корейската подправка с ферментирал червен пипер гочуджан и поднасяно в хого.
Има и базирано на соева паста доенджан джиге, или кимчи джиге, разчитащо – очаквано – на кимчи, но вероятно една от най-обичаните версии е комбинацията от хотдог и рамен нудъли, представляваща буде джиге.
Буквално превеждащо се като “армейска яхния”, ястието най-вероятно е било създадено по някое врече след Корейската война, когато недостигът на храна в Южна Корея е означавал, че местата, където успешно могат да се търсят и намират съставки, са били американските военни бази, където са изобилствали американски основни продукти като нудъли, консервиран боб и кайма; оригиналното буде джиге вероятно е залагало на тези три съставки в горещ пикантен корейски бульон.
How to Make Budae Jjigae - Army Base Stew
Съвременните версии на буде джиге не са ограничени само до един тип преработено месо — доста разпространени са и версии с консервирана шунка или мляно свинско.
Буде джиге може да се прави с неща като пресни нудъли, както и с пакетиран рамен, или с милиарди други екстри като оризови кексчета, кимчи и пролетен лук — всичко, естествено, се поднася с чаша (или чаши) соджу.
Гамджа дог (Южна Корея)
Със стандартен американски кренвирш в основата си, гамджа дог е по-скоро кулинарна жертва на дълга игра на развален телефон, отколкото пълноценно ястие.
Това, което някога се е зародило като “корндог”, по някакъв начин се е превърнало в корндог, покрит с пържени картофи.
Основен компонент от южнокорейската улична храна, гамджа дог се поднася самостоятелно, на клечка, понякога поръсен със захар, и почти винаги залят с кетчуп.
Гофретен хотдог (Тайланд и Филипините)
Гофретеният хотдог е подобен на корндога, като представлява хотдог на клечка, затворен в тесто. Тестото обаче, правено с маргарин, а не с масло, после се прави на гофрети, и резултатът е бледи, почти мъртвешки на цвят кръстосано нашарени гофрети с кренвирш.
Най-често гофретеният хотдог се консумира в тайландската улична храна с вкусно поръсване с майонеза и/или кетчуп.
Кренвиршов цвят/Хотдог октопод (различни места)
Из Азия кренвиршите се нарязват на различен брой странни форми. С малко търсене в Googlе ще откриете убийствен списък с начиини да угодите дори на най-нюансираните вкусове за кренвиршова резба —кренвиршови гъсеници, кренвиршови октоподи, кренвирши, оформени като раци! (Само се постарайте SafeSearch да е включен…).
Тайландците съчетават пържени във фритюрник кренвиршови цветя със стафиди и подсладен със захар пържен ониз, пилешко, шунка и яйца за популярния си Khao Pad American. Яркочервените хотдогове във Филипините пък често се правят на спирала, преди да се набодат на шиш или да се поставят в хлебче.
Хотдоговете на Индия
Това не са реални хотдогове, а опит на ресторантьори да създадат ястия, имитиращи удоволствието от консумацията на американски кренвирш, без всъщност да използват телешко или свинско.
Хиндуистите, които съставят близо 80% от населението на Индия, не консумират телешко; мюсюлманите, които са още 14%, пък пропускат свинското.
Методът да се преодолее това ограничение, е чрез богато въображение: оформяне на хотдогове от неща като овнешко месо или да се модифицират рецепти за пав бхаджи, така че вездесъщата каша от зеленчуци да е не върху традиционните квадратни хлебчета, а върху удължени, подобни на тези за хотдог.
Или просто затворете очи, и си представяйте старателно, че ядете хотдог, докато дъвчете сандвич с яйце в хлебче за хотдог.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
